Lifestyle

Meer tijd besteden aan lezen! Maar hoe?

Regelmatig krijg ik de vraag: Hoe kun je zoveel lezen?. Mensen zijn verbaasd als ik vertel hoeveel boeken ik in 2020 al heb gelezen (terwijl ik dat momenteel zelf een beetje vind tegenvallen). Tot een paar jaar terug had ik dezelfde vraag gesteld, want waar haal je de tijd vandaan om 1 à 2 boeken per week te lezen? In dit artikel leg ik je uit hoe ik het doe & geef ik je een aantal praktische tips, waardoor jij ook meer tijd hebt om meer boeken te lezen!

De ommezwaai

Ik kan beginnen met dat ik in mijn jeugd veel las en dat ik het maximaal aantal boeken bij de bibliotheek leende. Dat is zeker waar, maar dit geldt voor veel mensen. Ik ken eigenlijk vrij weinig mensen met een boekenblog die deze achtergrond niet hebben. Rond mijn 14e las ik echter bijna geen boeken meer, tijdens mijn middelbare schooltijd was ik druk met school, bijbaantje, korfbal en met vriendinnen afspreken. In 2015 hervond ik mijn boekenliefde. Toen ik in september 2015 begon aan mijn 4e opleiding (ja, echt mijn 4e) en ik daarvoor elke dag zo’n 3 uur onderweg zou zijn, ging ik op zoek naar tijdverdrijf voor in de trein. 

Deze tijd vulde ik voornamelijk op met boeken. Ik ging elke ochtend even bij de Ako op station Utrecht kijken – om te kijken welke nieuwe titels waren uitgekomen. In eerste instantie was ik voornamelijk geïnteresseerd in non-fictie (de honger naar kennis was groot), maar dat verdween iets meer naar de achtergrond toen ik daadwerkelijk was begonnen met de studie (hallo kennis!). Ik had een eigen Instagram account waarop ik zo nu en dan iets postte. Maar ik kwam erachter dat er op Instagram een heusebookstagram wereld bestond (en nog steeds bestaat). Toen kwam ik pas echt op gang. Buiten het Boekje

Ik maakte een Instagram account aan en ik probeerde een blog te maken (eerst gratis via Jimdo). Vervolgens vond ik dit zo leuk (er ging een hele nieuwe wereld voor me open), dat ik besloot mijn website écht serieus te nemen en ik dus een betaald abonnement nam. Van deze keuze heb ik nog steeds geen spijt – het enige wat ik anders had willen doen was dat ik zelf een website had gemaakt, bijvoorbeeld met WordPress. Maar toentertijd had ik geen tijd om me daarin helemaal te verdiepen; ik moest ook nog steeds mijn bachelor aan de TU/e halen binnen 3 jaar en daarnaast in de weekenden werken om dit te kunnen bekostigen. Maar doordat ik dus zoveel tijd in de trein spendeerde, kon ik super veel lezen! Ik was het toen wel gewend, maar nu moet ik eerlijk zeggen dat dit niet altijd erg productief was. Ook al ging ik altijd in de stilte coupé zitten, een hoop mensen snapten of dit concept niet of ze wilden het niet snappen. Daardoor was er altijd wel rumoer/pratende mensen/mensen die publiekelijke naar YouTube filmpjes keken/mensen die hun muziek zo hard hadden staan dat ik de tekst letterlijk kon meezingen. Maar desondanks dat ik me niet altijd goed kon concentreren bleef er effectief toch wel drie kwartier tot een uur aan leestijd over elke dag. 

Ik besloot ’s avonds ook te lezen (ik keek en kijk nog steeds amper TV). Dit heb ik die drie jaar eigenlijk best goed vol kunnen houden. Daarnaast vond ik het leuk om foto’s te maken van boeken en mijn recensies en deze foto’s te delen op Instagram. 

Ja, leuk! Maar wat als je niet zoveel reistijd hebt?

Sinds juli 2018 woon ik in Groningen (nadat ik mijn bachelor aan de TU/e had afgerond, ben ik begonnen aan de master BME in Groningen). Dus sinds die tijd zit ik amper meer in de trein; en dat merkte ik! Ik moest meer ‘moeite’ doen om tijd vrij te maken om te lezen. Ik had niet standaard elke ochtend en elke middag/avond 2x anderhalf uur de tijd. In het begin merkte ik ook dat ik minder tijd besteedde aan lezen dan ik zou willen. Gedurende deze periode heb ik steeds meer leestijd ingebouwd, door het volgende te doen:

 • Lezen tijdens het ontbijt. Het voordeel is dat je iets langzamer je ontbijt eet en dat je rustig de dag start. Eigenlijk moet ik in deze Corona tijden ook na het ontbijt een half uur lopen, dus in dat geval heb ik er minder/geen tijd voor.
 • Ik probeer dit tijdens de lunch opnieuw te doen, zodat ik er echt een moment van maak. 
 • Lezen in de avond. Mijn vriend heeft sinds een tijdje een Bose koptelefoon en dat werkt heel fijn voor mij! Hierdoor kan ik in dezelfde ruimte zijn, zonder dat ik word afgeleid door allerlei schiet- of racegeluiden van de Xbox. 
 • Lezen in bed. ’s Avonds lees ik in bed op mijn e-reader. Met mijn nieuwe e-reader werkt dit heel goed, want je kan het scherm zo instellen als je fijn vindt. Vaak niet teveel, want ik val al vrij snel in slaap.

Wil jij ook meer tijd vrijmaken, maar weet je niet wat je moet lezen? Ik geef je hieronder een aantal tips: 

 • Voor boekeninspiratie kijk ik vooral op Instagram. Accounts zoals @bealeest @belgian_reads zijn toffe accounts om te volgen! Ik volg ook uitgeverijen, zodat ik precies op de hoogte ben wanneer de nieuwste boeken uitkomen (en welke boeken dat zijn).
 • Iets wat ik heb moeten leren (en wat me vaak nog steeds niet helemaal lukt), is om boeken weg te leggen waar je echt niet blij van wordt. Er zijn zo enorm veel boeken op deze wereld (je kunt ze – helaas – nooit allemaal lezen) en het is dan ook tijdsverspilling om een boek dat je, om wat voor reden dan ook, niet ligt. 
 • Interesses kunnen veranderen. Waar ik in het begin, een aantal jaar geleden, nog graag science fiction en thrillers las, is dat nu heel anders. Ik kan nu enorm genieten van literatuur en non-fictie. Blijf niet hangen in oude gewoontes, je bent een mens en dus veranderlijk. Probeer eens een ander genre uit, wellicht vind je het leuker dan je had gedacht!
 • Ik praat nu met meer mensen over boeken en ik kom erachter dat een hoop mensen ook van boeken houden, maar dat ze er geen tijd voor kunnen vinden. Het is leuk om elkaar enthousiast te maken om een bepaald boek op te pakken. Boekentips uitwisselen kan nooit kwaad! Behalve dat je TBR stapel alleen maar groeit ;). 
 • Neem eens een kijkje op hebban.nl. Hier kun je je regelmatig inschrijven voor een leesclub. Als je wordt uitgekozen, krijg je het boek toegestuurd en lees je dit boek binnen een bepaalde periode. Vervolgens bespreek je dit met de medelezers. Het leuke hieraan is dat je de visies en meningen van anderen hoort, wat soms een heel nieuw licht werpt op je eigen ervaring. Maar Hebban is meer dan dat! Er worden elke dag nieuwe artikelen geplaatst, zoals interviews en updates.
 • Lijkt het je leuk om boeken te recenseren? Voor De club van echte lezers kan dat! Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief krijg je elke maand de nieuwsbrief in je mail waarbij je kans maakt om een van de boeken te recenseren. Je kunt vaak een keuze maken uit twee boeken. Dit is een laagdrempelige manier om serieus boeken te gaan lezen, want binnen een maand nadat je het boek hebt gehad wordt een recensie verwacht op twee verschillende plekken. Dit is echter geen leesclub, je bespreekt het boek niet direct met anderen. 

Hopelijk helpen deze tips je om meer tijd te besteden aan het lezen van boeken. Niks is verplicht, maar het is leuk om nieuwe dingen uit te proberen, zeker in deze rare Corona tijden!


5x favorieten

Om dit artikel af te sluiten deel ik mijn 5 favoriete boeken met jullie. Het is goed om te weten dat dit lijstje niet in beton gegoten is. Dit lijstje verandert zo nu en dan. 

Geen berichten

  Laat een reactie achter