Lifestyle

Moeder worden anno 2019

De afgelopen tijd ben ik steeds meer bezig geweest met het onderwerp ‘moeder worden’. Deels omdat in onze omgeving steeds meer kinderen geboren worden en deels omdat de wens om moeder te worden al heel lang bij mij aanwezig is. 

Mijn vriend en ik wonen sinds begin dit jaar samen in een grote-mensen-huis (een eengezinswoning) en we zijn bijna twee jaar verloofd. Een aantal aspecten zorgen ervoor dat ik steeds bewuster bezig ben met de keuze voor het moederschap. Aspecten zoals ongewenste kinderloosheid, het doorgeven van genetische en emotionele bagage & carrière versus moeder-zijn. 

Daarom ben ik me gaan verdiepen in dit onderwerp, door met mensen hierover in gesprek te gaan en door boeken hierover te lezen. De inzichten die ik hieruit heb gehaald wil ik graag met jullie delen. Waarom? Omdat ik denk dat het goed is om situaties, niet alleen wat betreft dit onderwerp, van meerdere kanten te bekijken. Kinderen krijgen doe  je niet zomaar. Daarnaast wil ik het (voor)oordeel over kinderloze vrouwen nuanceren; there is more than meets the eye. Door erover met elkaar in gesprek te gaan, hoop ik dat het onderwerp minder taboe wordt en we met meer respect met elkaar over dit onderwerp kunnen praten.Ik hoop met deze reeks artikelen jullie hierover te informeren en een andere kant te laten zien. Bovenal wil ik zelf meer inzicht krijgen in de complexiteit van dit onderwerp. Ik ben niet tegen het krijgen van kinderen, maar ik ben iemand die mogelijkheden tot de bodem toe uitzoekt om erachter te komen wat bij mij past en wat goed voelt. De tendens van tegenwoordig is dat veel vrouwen naast het moederschap ook werken, waar dat bijvoorbeeld 50 jaar geleden nog heel anders was. Ik vind dit een goede ontwikkeling, aangezien ik zelf ook ambitieus ingesteld ben en graag financieel zou willen bijdragen. Waar ik persoonlijk zelf mee struggle is deze balans. In hoeverre is er sprake van een balans als je bijvoorbeeld een PhD gaat doen? Door middel van een aantal boeken wil ik jullie meenemen in mijn hersenspinsels.

Het eerste boek wat ik heb gelezen is De twijfelmoeder van Patricia de Ryck, mijn gedachten hierover kun je in dit artikel lezen. In het volgende artikel heb ik een recensie over het boek geschreven. 

Onlangs heb ik het boek Echte vrouwen krijgen een kind van Liesbeth Smit gelezen; de recensie komt binnenkort online. Van de week kreeg ik het boek De tweede van Lynn Berger binnen en in januari hoop ik het boek Mom you can van Elsbeth Teeling te gaan lezen. Het laatste boek legt de nadruk meer op de combinatie van carrière en moederschap. 

In Edinburgh kocht ik afgelopen zomer het boek Motherhood van Sheila Heti, wat mij veel bevestiging gaf in de zin dat mijn overwegingen niet ‘raar’ zijn. De gedichtenspinsels die zij beschrijft waren erg herkenbaar voor mij. Ik weet nog niet zeker of ik hierover een recensie ga schrijven, omdat het moeilijk te recenseren is. Dit is een boek wat heel waardevol kan zijn als je zelf nog erg zoekende bent. 

Heb jij nog (boeken)tips die je graag met de andere lezers en met mij wilt delen? Laat dit in een reactie aan ons weten, ik ben super nieuwsgierig!


Ik wil de uitgeverijen bedanken voor het toesturen van de recensie-exemplaren: Business Contact, HarperCollins Holland, De Correspondent & Nijgh en van Ditmar.


Geen berichten

    Laat een reactie achter