Non-fictie

Becoming | Michelle Obama

Hét boek waar bijna iedereen naar uit keek dit jaar: Becoming van Michelle Obama. In augustus heb ik een proefabonnement genomen op Kobo Plus, waar je dit boek vervolgens gratis kunt lezen (ja, gratis!). Her en der had ik al meningen gelezen over dit boek, toch (en ondanks dat) wilde ik graag zelf het boek lezen. 

Becoming

Toen Michelle Robinson klein was, was haar wereld de South Side van Chicago, waar zij en haar broer Craig in het appartement van hun ouders op de eerste verdieping een slaapkamer deelden en waar ze in het park tikkertje speelden en waar haar ouders, Fraser en Marian Robinson, haar opvoedden tot een oprechte en zelfverzekerde jonge vrouw. Maar het leven bracht haar al gauw naar heel andere werelden, onder andere de collegezalen van Princeton, waar ze voor het eerst voelde wat het betekende om de enige zwarte vrouw in de zaal te zijn, tot de glazen kantoortoren waar ze als topbedrijfsjurist werkte – en waar op een zomermorgen een rechtenstudent genaamd Barack Obama voor haar bureau verscheen en haar zorgvuldig geplande leven in de war schopte. 

In dit boek beschrijft Michelle Obama voor het eerst de beginjaren van haar huwelijk, waar ze probeert een evenwicht te vinden tussen haar werk en gezin enerzijds, en de snel verlopende politieke carrière van haar man anderzijds. Ze maakt ons deelgenoot van hun gesprekken over of hij zich kandidaat moet stellen voor het presidentschap en als het zover is, over haar rol als populaire, maar vaak bekritiseerde persoon in zijn campagne. Ze vertelt alles met charme, humor en ongebruikelijke openhartigheid en geeft een levendig verslag van binnenuit over zowel de historische lancering van haar familie in de wereldwijde spotlights als hun leven in het Witte Huis in die acht gedenkwaardige jaren, waarin zij haar land leert kennen en het land haar. 

Mijn verhaal voert ons door de bescheiden keukens in Iowa en de balzaal van Buckingham Palace, door momenten van verbijsterende droefenis en verbazingwekkende veerkracht. Het voert ons tot diep in de ziel van die unieke, baanbrekende persoonlijkheid die ernaar streeft oprecht te blijven en haar persoonlijke kracht en stem in dienst te stellen van hogere idealen. Door haar verhaal eerlijk en moedig te vertellen daagt ze ons allemaal uit: wie zijn wij en wat willen we worden?The First Lady

Al langere tijd wil ik dit boek lezen, omdat ik Michelle Obama een inspirerende vrouw vind. Maar eigenlijk weet ik weinig van haar achtergrond. Ik wil haar niet alleen ‘kennen’ als de vrouw van Barack Obama. Wie is Michelle? 

In drie verschillende delen neemt Michelle je mee door haar jeugd en studietijd, naar de tijd waarin ze Barack leert kennen en vervolgens haar leven als First Lady. Met veel anekdotes en voorbeelden probeert ze de lezer inzicht te geven in haar beweegredenen en gevoelens. Want wat blijkt: ze is ook gewoon een mens met gevoelens. Dat is iets wat ze met dit boek wel echt duidelijk probeert te maken: zij zijn ook gewoon mensen. 

Door de vele anekdotes, springt het verhaal soms van de hak op de tak. Daarnaast worden veel details gegeven, waar ik me persoonlijk niet heel erg aan stoorde, maar ik kan me voorstellen dat anderen dit wel zo kunnen ervaren. 

Een aantal persoonlijke lessen die ik meeneem uit dit boek zijn dat er geen foute keuzes zijn wat betreft je keuze en balans tussen moederschap en werk. Een onderwerp waar ik op dit moment met mezelf mee in conclaaf ben; iets wat ik lastig vind om voor me te zien. 

Daarnaast vind ik het heel mooi hoe Michelle omschrijft dat twee totaal verschillende personen nader tot elkaar kunnen groeien en samen steeds meer 1 worden, zonder de eigen identiteit te verliezen. 

De ambitie die Michelle had in haar jongere jaren (tot ongeveer 30 jaar), is iets waar ik mezelf heel erg in herken. Maar aan de andere kant herken ik me ook in Barack en zijn Hol; een kamer vol met boeken en kranten, uitgestald op de grond. Michelle schrijft dat boeken heilig waren (en waarschijnlijk nog steeds zijn) voor Barack. Als boekenliefhebber is dat natuurlijk erg herkenbaar. Benieuwd naar welke boeken Barack op zijn leeslijst heeft staan? Check dan even deze Instagram post (swipe door naar de 3e foto voor de boekentips). 

Een van de speerpunten van Michelle is zorgen dat vrouwen toegang krijgen tot onderwijs; zo veel mogelijk vrouwen. Als vrouw in de bevoorrechte positie dat ik al het mogelijke onderwijs heb kunnen genieten, kan ik dit initiatief alleen maar toejuichen. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen, zowel mannen als vrouwen,  gelijke kansen krijgen wat betreft hun toekomstmogelijkheden.

Ik vind vooral in het laatste deel mooi hoe ze een realistisch beeld probeert te schetsen hoe het presidentschap voor Barack (en waarschijnlijk voor meer presidenten voor hem) is geweest. Super zwaar. En wat de gevolgen voor haar als partner en voor hen als gezin waren, zonder dat ze medelijden probeert te wekken. Ik heb enorm veel respect gekregen voor het hele gezin.

Voor iedereen die alleen maar enigszins geïnteresseerd is in hoe een ambitieuze vrouw werk en moederschap combineert, zou ik dit boek sowieso al aanraden. Daarnaast licht dit boek een tipje van de sluier op van wat een van de meest zware banen in de wereld zal zijn: president zijn van de Verenigde Staten. Naast dat ik na het lezen van dit boek beter begrijp hoe de Amerikaanse politiek en verkiezingen werken, laat het ook zien wat voor persoonlijke offers hiervoor worden gebracht en welke mogelijkheden juist worden benut door je in deze positie te bevinden. Dit vind ik erg inspirerend: het feit dat je altijd het beste uit je situatie kan halen en op wat voor manier dan ook een positieve invloed kunt hebben op anderen.

Ik ben dan ook zeker niet jaloers op haar positie, maar ik kan wel veel van haar houding en keuzes leren met betrekking tot mijn eigen leven.

Ik kan niet anders dan dit boek 5 sterren geven. De verwachtingen, zoals beschreven in de synopsis, zijn wat mij betreft echt waargemaakt. Ik zou dit soort boeken vaker willen lezen, om te forceren dat ik op die manier op mijn eigen leven en keuzes ga reflecteren. Naar mijn mening kan dat namelijk nooit kwaad. 


★★★★★

Auteur: Michelle Obama

Prijs: gratis met Kobo Plus of 26,99

Uitgever: Hollands Diep

Verschijningsdatum: 13 november 2018

Aantal pagina’s: 480

Geen berichten

    Laat een reactie achter