Non-fictie

GRIP | Rick Pastoor

Ik zag onlangs op Instagram dat GRIP van Rick Pastoor waarschijnlijk in het Engels gaat worden uitgebracht. Dit laat wel zien dat er veel vraag is (ook internationaal!) naar dit boek. Al  langere tijd zag ik hem langskomen in de boekenwinkel en bij andere bookstagrammers op mijn Instagram feed. Maar toch liet ik hem links liggen. In de (onterechte) veronderstelling dat dit ‘weer een boek zoals vele’ zou zijn. Niks is minder waar! Ik wou dat ik dit boek gelijk had gelezen. Zeker nu ik net ben begonnen met afstuderen, kan ik de tips van slimmer werken zeker gebruiken. Om afstuderen, werk, blog, reizen, Spaanse taal leren, 3x in de week sporten én sociale contacten allemaal te kunnen combineren!

Grip

Het is best gek dat we nooit écht hebben leren werken. Hoe houden we ons staande in deze tijd van voortdurende bereikbaarheid? Hoe bewaren we overzicht, met die uitpuilende mailbox, overvolle agenda en eindeloze takenlijst? En nog veel belangrijker: hoe zorgen we ervoor dat we eindelijk toekomen aan de plannen die wel hebben maar niet uitvoeren? Sommige mensen lijken altijd grip op de zaak te hebben. Een van hen is Blende-man Rick Pastoor. In dit boek deelt hij zijn razendslimme werkmethode GRIP,die hij door de jaren heen ontwikkelde. Zijn no-nonsenseaanpak leert je hoe je rust, ruimte en richting in je werkweek krijgt. En hoe je jezelf kunt uitdagen, ook al heb je het druk. Het resultaat? Je gaat niet alleen efficiënter aan de slag, maar vooral effectiever. En zodra je grip hebt, ontstaat er ruimte voor grotere plannen en levensdromen. GRIPtoont hoe je die kunt realiseren. In dit boek geen eindeloze theorieën, maar eenvoudige, concrete stappen. En je begint gewoon vandaag. Grip op je leven, werk en jezelf

Zoals in de synopsis ook al wordt aangehaald, het is best gek dat we op school niet leren hoe we moeten werken. Of hoe we moeten studeren. Deze zogenaamde soft skills zijn niet zo soft, als je bedenkt dat je hiermee balans kunt aanbrengen in je werk- en privéleven. Zodat je er het meeste uithaalt, zonder zelf onderuit te gaan. Maar gelukkig was daar Rick Pastoor en heeft hij GRIP geschreven. Om meer grip op je leven te krijgen. 

Een no-nonsenseaanpak, eenvoudige en concrete stappen, levensdromen daadwerkelijk gaan uitvoeren. Rick Pastoor belooft een hoop in zijn synopsis. Wat maakt hij daarvan waar?

Dit boek is hands-on, illustreert de voorbeelden door eigen ervaringen te delen of een fictieve situatie onder de loep te nemen (zoals een manager bij Coffee Company). Het blijft niet alleen bij vertellen hoe geweldig het is als je meer rust in je hoofd zou hebben, Rick Pastoor vertelt wat je daar daadwerkelijk aan kunt doen. Hij geeft goede tips in de vorm van apps en voorbeelden. Hij heeft zijn belofte waargemaakt: geen eindeloze theorieën. Hij stipt ze wel aan, maar daar blijft het bij. De uiteindelijke toepassing is belangrijker. Deze wordt duidelijk beschreven en inderdaad in eenvoudige, concrete stappen gedeeld met de lezer.

Er wordt veel aandacht besteed aan het fenomeen mail. In deze fase van mijn (werk)leven heb ik hier nog niet zoveel struggles mee, maar ik weet dat dit voor mijn vriend wel een belangrijk aspect is. En dit zal voor mij in toekomstig werk niet anders zijn. Door dit te benoemen én te behandelen, maakt dat Rick een uniek aspect meeneemt in een ‘persoonlijke ontwikkeling’ boek.

De structuur is erg fijn; je begint klein (bij je wekelijks agenda) en dit wordt vervolgens verder uitgebouwd naar deel 2, waarbij je je jaarplannen gaat opstellen – en gaat reflecteren op het voorgaande jaar. Het 3e en laatste deel behandelt hoe je persoonlijk kunt groeien en hoe je erachter komt wat jou ’s ochtends uit je bed doet stappen. Hiermee probeer je lange termijn doelen (misschien zelfs wel levelsdoelen) in kaart te brengen. 

In huis hebben wij twee exemplaren van GRIP, eentje voor mijn vriend en eentje voor mezelf. Initieel had ik dit boek voor mijn vriend bedacht, dus hij had gekocht. Toen hij begon met lezen, was hij niet van plan hem aan mij te geven als hij het boek uit zou hebben. Zijn argument? Dit boek dient als naslagwerk, handboek én werkboek. Je leest het boek één keer helemaal door, maar daar blijft het niet bij. Je zult naar specifieke tips en handigheidjes blijven teruggrijpen. Dus heeft ieder een eigen exemplaar, wat ik er erg kan aanraden!

Voor iedereen die werkt, studeert en/of voor de kinderen zorgt, ik kan je dit boek aanraden. Al is misschien niet alles direct van toepassing op jouw leven, er valt altijd iets te leren. 


★★★★☆

Auteur: Rick Pastoor

Prijs: 18,99

Uitgever: Uitgeverij NZ

Verschijningsdatum: 15 januari 2019

Aantal pagina’s: 320

Geen berichten

    Laat een reactie achter