Non-fictie

Studentendenken | Daniel van Wyngaarden, Luuk Brouns & Veronique Scharwächter

Deze titel sprak me meteen aan, ook al ben ik bijna student-af. Ik heb bijna 8 jaar (!) gestudeerd, waarbij ik verschillende studies heb geprobeerd voordat ik vond wat ik leuk vind: biomedische technologie. Tijdens mijn master heb ik het honours-traject gevolgd, waaruit onder andere het idee voor Platform KANZ is ontstaan. Daarnaast heb je de mogelijkheid om je aan te sluiten bij een commissie of een bestuursjaar te gaan doen. Als student heb je zoveel mogelijkheden om jezelf uit te dagen, maar deze mogelijkheden kunnen ook valkuilen zijn. In het boek Studentendenken bespreken drie honours studenten verschillende aspecten van het studeren en toetsen dit aan de hand van de filosofie. Ik vond dit een interessante benadering. In dit artikel deel ik mijn leeservaring met je én deel ik wat ik van deze filosofische aanpak vind. 

Studentendenken

Het studentenleven is een fase van onafhankelijkheid, verandering en ontwikkeling. Nieuwe ervaringen gaan vaak gepaard met grote levensvragen. Hoe blijf ik trouw aan mezelf in deze nieuwe levensfase? Hoe ga ik om met prestatiedruk? En hoe vind ik bevrediging in de hectiek van het student-zijn? In Studentendenken nemen filosofie-studenten Daniel, Luuk en Veronique de lezer mee in hun persoonlijke zoektocht naar antwoorden. Dit doen zij aan de hand van filosofische theorieën die hun verrassendeinzichten hebben verschaft. Hierbij schuwen zij de grote thema’s niet, en gaan zij de dialoog aan met de lezer over onder andere vrijheid, liefde, onzekerheid en zingeving.

De auteurs hopen inzicht en houvast te bieden door de lezer te activeren tot filosofische reflectie op het studentenleven. Studentendenken is een onmisbaar boek voor iedereen die meer wil weten over de dynamische belevingswereld van studenten. Studentendenken of studenten denken?

Dit boek is mijn eerste kennismaking met filosofie. Ik heb nooit filosofie op de middelbare school gehad, ondanks dat ik hierin wel geïnteresseerd ben. Ik vond het altijd een moeilijk onderwerp, omdat het in mijn optiek nogal stoffig en onbereikbaar is. Dit beeld hebben de schrijvers weten om te vormen en ze hebben er een nieuw, fris licht op geworpen. Dit hebben ze bereikt door de filosofische theorieën op dagelijkse problemen toe te passen. Dagelijkse problemen van studenten, maar ik denk dat in veel gevallen niet-studenten hier ook herkenning in zullen vinden. 

Het boek bestaat uit 3 delen, elke schrijver heeft 1 deel onder zijn hoede genomen – en daarmee ook 1 focus. Het eerste deel van Daniel gaat over Het moment van de vrijheid, met als subonderwerpen authenticiteit, moraliteit en vereniging. 

Persoonlijk had ik zelf de meeste affiniteit met Luuk zijn deel. Hierin bespreekt hij De prestatiedruk voorbij. Zeker sinds september 2015 studenten geen basisbeurs meer krijgen, is deze prestatiedruk naar mijn idee toegenomen. Ik ken best wel wat mensen die 10 jaar over hun studie hebben gedaan – een bachelor studie waar ‘normaal’ 3 jaar voor staat. Dat is tegenwoordig bijna onmogelijk. Dit heeft natuurlijk een reden, de langstudeerders kosten de maatschappij enorm veel geld. Maar ik denk dat een hoop andere mensen ook worden getroffen door al deze nieuwe regels. Problemen als perfectionisme, vergelijkingsdraf, keuzes maken en motivatie passeren in dit deel de revue. Dit deel vond ik het meest ‘leesbaar’ en de verhouding theorie/praktijkvoorbeelden was in dit gedeelte naar mijn mening iets meer in balans dan bij de andere twee delen. 

Het derde deel, geschreven door Veronique, met als onderwerp De zin van het zinloze zijn, vond ik pittiger om doorheen te komen. Ik heb het als behoorlijk donker en duister ervaren, ondanks dat ik bepaalde punten wel snap. In dit deel worden meer termen gebruikt die voor mij onbekend waren, zoals metafysische fundamenten. Dit deel vergde iets meer zelfonderzoek en motivatie om te discussies te kunnen begrijpen.

Dit boek heeft me geïnspireerd om me te verdiepen in filosofische stromingen. Ik ben nu extra gemotiveerd om meer boeken hierover te lezen (ik heb een lijstje met boekentips gemaakt, die ik hieronder met je deel). Het is fijn om je horizon verbreden met andere meningen en visies, ook al is dat niet altijd makkelijk. Het vraagt zelfreflectie; naar je eigen motivaties en beweegredenen. Als je hiervoor openstaat, zou ik dit boek zeker aanraden. Juist dit boek is een fijn ‘instap-model’, omdat het wel de filosofische stromingen aanhaalt, maar deze ondersteunt met praktische voorbeelden. 


★★★★☆

Auteurs: Daniel van Wyngaarden, Luuk Brouns & Veronique Scharwächter

Prijs: 19,99

Uitgever: Uitgeverij Prometheus

Verschijningsdatum: 11 februari 2020

Aantal pagina’s: 216

Ik wil Uitgeverij Prometheus bedanken voor het opsturen van dit recensie-exemplaar. 


Meer leestips

Achterin Studentendenken is een lijst met bronnen opgenomen. Hieruit heb ik een aantal boeken gepakt, die nu op mijn verlanglijstje staan. Ik heb deze boeken dus nog niet zelf gelezen en ik kan daarom niet zeggen of ze de moeite waard zijn of niet. Door de omschrijvingen van de boeken werd ik echter wel enthousiast en daarom wil ik ze wel graag met je delen.


Geen berichten

    Laat een reactie achter