Non-fictie

Smalltalk survival | Liz Luyben & Iris Posthouwer

Een heel tijdje terug hadden een aantal radio-dj’s het over hoe lastig smalltalk is. Ze hadden het over het net uitgekomen boek van Liz Luyben en Iris Posthouwer. Mijn vriend spendeert ongeveer elke dag een paar uur in de auto en toen hij luisterde naar deze radio-dj’s moest hij aan mij denken. Want volgens hem kon ik dit wel goed gebruiken. Bedankt hè! Maar zijn punt was niet onterecht. Uiteindelijke belandde dit boek in zijn schoen als schoencadeau tijdens de Sinterklaas periode. Pay back is a bitch.

Maar had ik iets aan dit boek? Dat lees je in deze blogpost! 

Smalltalk survival

Doe je weleens alsof je aan het bellen bent om een verplicht praatje te omzeilen? Kom je op zakelijke borrels nét wat te vaak terecht in saaie ‘en wat doe jij?’-gesprekken? Weet jij ook nooit hoe je weer netjes van die kletsgrage buurman afkomt?

Gelukkig weten Iris Posthouwer en Liz Luyben dat wel. In Smalltalk survival leren ze je hoe je smalltalk soepeler begint, hoe je het interessant maakt én hoe je er elegant een einde aan breit.Big talk

Een boek waar ik al lange tijd naar uit keek om te lezen was Smalltalk survival, want ik wilde graag meer over dit onderwerp leren! De reden? Ik moet steeds meer aan smalltalk doen, zeker nu mijn studie bijna ten einde is en ik aan het onderzoeken wat mijn volgende stap (of stappen) zou kunnen zijn. Daarnaast kan het geen kwaad om aan goede smalltalk te kunnen doen op congressen, symposia of voor Buiten het Boekje natuurlijk!

Mede hierom had ik vrij hoge verwachtingen van dit boek. Op zich heb ik wel het een en ander geleerd, maar ik heb het idee dat het vooral een bundeling van eigen ervaringen was. De tips die Liz en Iris geven, zijn vormgegeven door een voorbeeld uit hun eigen leven te delen. En zo nu en dan is dat super interessant, maar ik had liever meer concrete voorbeelden gekregen. Daarnaast hoefde ik niet steeds dezelfde soorten app-voorbeelden te zien. Na 3x was voor mij de boodschap al duidelijk en vond ik het jammer dat dit steeds weer terugkwam. 

Ondanks dat sommige adviezen een ‘open deur intrappen’ betrof, is het wel goed om daar (nogmaals) aan herinnerd te worden. 

Stiekem zijn er best wel aspecten/tips die in dit boek naar voren komen die ik al bewust toepas. Zaken waar ik daadwerkelijk over nadenk en uitprobeer. Ergens is het leuk om te lezen dat je dus al op de goede weg bent, maar ik had gehoopt dat ik meer nieuwe benaderingen zou leren. Helaas is dat in mijn geval niet helemaal gelukt. 

Een sterk punt vind ik dat er voldoende aandacht wordt besteed aan hoe een smalltalk gesprek op een goede manier af te ronden; dit vind ik zelf namelijk nog best lastig. 

De 30-dagen challenge, te vinden aan het einde van het boek, vind ik een erg waardevolle toevoeging. Op deze manier kan je de geleerde theorie in kleine stapjes toepassen. Zo kom je er ook achter wat bij jou als persoon past. Want ondanks dat je veel kunt leren van de gegeven tips, is elk mens uniek en liggen sommige ’technieken of trucjes’ je beter dan andere. Door middel van die challenge kun je hier op een constructieve manier achterkomen.

Dit boek verzamelt de basisonderdelen die bij smalltalk komen kijken en geeft daarmee een handig en bruikbaar overzicht. De voorbeeldzinnen aan het einde van het boek plus de challenge zijn waardevolle toevoegingen om de theorie daadwerkelijk in praktijk te gaan brengen. Hier en daar miste ik de onderbouwing van bepaalde zaken en had ik het gevoel dat het alleen op basis van hun ervaringen werd benoemd. De verhouding ’theorie’ ten opzichte van alle voorbeelden was voor mij iets teveel uit balans. Dit boek heeft me er echter wel toe aangezet meer over dit onderwerp te gaan lezen. Uiteindelijk heeft het me met name tot actie overgezet; de enige juiste manier om met smalltalk aan de slag te gaan!


★★★☆☆

Auteur: Liz Luyben & Iris Posthouwer

Prijs: 15

Uitgever: Ambo|Anthos Uitgevers

Verschijningsdatum: 8 oktober 2019

Aantal pagina’s: 215

Geen berichten

    Laat een reactie achter