Literatuur / Non-fictie

Erfzonden | Matt Rowland Hill

Een nieuw non-fictie boek kon worden aangevraagd bij De Club van Echte Lezers. En niet zo maar een non-fictie, een memoir over het leven met twee grote liefdes: Jezus en heroïne. Deze bijzondere combinatie kan niet anders dan je aandacht trekken. Aangezien mijn vakantie naar Italië niet door kon gaan in verband met corona besmetting(en), had ik ineens veel meer tijd om thuis in de tuin en op de bank te lezen. Dus ik begon aan Erfzonden, en dat heb ik geweten…

Erfzonden

Als zoon van een strenge evangelische dominee in Wales staat de jeugd van Matt Rowland Hill in het teken van het geloof. In een gezin waar alles een ‘zonde’ is en waar ‘verdoemenis’ altijd op de loer ligt, kenmerken zijn kinderjaren zich door gefnuikte verlangens, talloze familieruzies en het eeuwige gevoel het verkeerd te doen. Als hij als tiener de kerk rigoureus de rug toekeert, omarm hij een leven van excessief alcohol- en drugsgebruik, met een jarenlange heroïne- en crackverslaving tot gevolg. Hij balanceert op het randje van de afgrond, maar die duistere periode doet hem ook met andere ogen kijken naar zijn jeugd.
Erfzonden is een zinderend en openhartig verhaal over verslaving, schaamte, familie en religie. Met genadeloze eerlijkheid en inktzwarte humor schrijft Rowland Hill over zijn donkerste momenten, zijn angsten en de bronnen van zijn verslaving. Maar in de kern gaat het over de worsteling met je afkomst – en over het zoeken naar antwoorden op de verkeerde plekken.

Een verhaal over twee grote liefdes: Jezus en Heroïne

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: dit boek is pittig en ligt zwaar op de hand en op het hart. Maar het is ook erg levendig beschreven, ik voelde me letterlijk benauwd tijdens sommige scenes, omdat je als lezer zo wordt meegetrokken in de hel en verdoemenis.
Op bepaalde vlakken, zeker het (deels) opgroeien in een streng evangelische gemeente, vond ik herkenning. De angst, zoals het Rowland Hill het noemt:

‘Maar zweer je dat op je woord-als-christen?’

Pagina 30

Op je woord-als-christen. Het equivalent was bij ons: zondigen tegen de Heilige Geest. De angst waarmee je wordt gevoed, dat vind ik nog steeds onbegrijpelijk. Dat angst zo verweven is met het geloof, terwijl naar mijn idee geloof juist iets moois zou kunnen zijn. Bevrijdend, want Jezus is gestorven voor jou, je geliefd voelen, want God had de wereld zo lief dat hij Zijn enig geboren Zoon gaf. Een ding is zeker, dat straalt niet van de pagina’s in dit boek af. Daarentegen zitten de bijbelteksten wel stevig in de hoofden geprent. Regelmatig werd er met een bijbeltekst gesmeten, waarbij het bijbelboek en de juiste vers geciteerd waren.

Aan de andere kant heb je zijn leven als drugsverslaafde en dat is een verhaal op zichzelf. Ik vond dit gedeelte heftig, het is heel beeldend en levendig beschreven en bij veel zaken heb ik nooit stilgestaan. Het viel mij als lezer rauw op mijn dak. De ogenschijnlijke tegenstelling van zijn ‘brave’ jeugd en het zoeken van zijn heil in drugs, wordt steeds meer met elkaar verweven en je begrijpt als lezer dat deze tegenstelling eigenlijk geen tegenstelling is.

Ik moest me door het verhaal worstelen, zoveel pijn en wanhoop spat van de pagina’s af. Het kwam recht in mijn hart binnen en daar had ik niet zozeer rekening mee gehouden. Je bent dus gewaarschuwd; dit verhaal kruipt onder je huid. Een paar dagen later keek ik een aflevering van Euphoria seizoen 2, waar ik eenzelfde soort ervaring had. Het gevoel machteloos te zijn, ik stond erbij en ik keek naar hoe iemands leven de afgrond in tuimelt, dat gevoel. Ik heb heel veel bewondering voor de schrijver dat hij zijn levensverhaal op papier heeft gezet. It ain’t pretty.


★★★★☆
Geschreven door Matt Rowland Hill
Vertaald door Inge Kok
Prijs: 22,99
Uitgever: Atlas Contact
Verschijningsdatum: juli 2022
Aantal pagina’s: 280
Ik wil uitgeverij Atlas Contact en De Club van Echte Lezers bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Geen berichten

    Laat een reactie achter