Literatuur

De onsterfelijken | Chloe Benjamin

Als je dit boek ziet liggen in de boekhandel, valt je mond open van de prachtige cover (zowel de ‘naakte’ cover als het omhulsel). Je kunt niet anders dan hem even oppakken en de achterflap lezen. Na het lezen van de achterflap raak je geïntrigeerd. Hoe verloopt dit verhaal? Hoe gaan de broers en zussen om met het feit dat ze weten op welke dag ze doodgaan? 

Ik had deze gedachten meteen en ik was dan ook super blij toen dit boek door de brievenbus viel. In deze recensie lees je of ik na het lezen van dit prachtige boek nog net zo enthousiast ben als daarvoor!

De onsterfelijken

New York, 1969. De broers en zussen Gold – vier adolescenten op de rand van volwassenheid – krijgen van een helderziende hun sterfdatum te horen. De voorspelling heeft grote gevolgen voor de vijftig jaar die volgen, ieder van hen probeert op eigen wijzee het lot te bezweren. Oogappel Simon vlucht naar de westkust, op zoek naar de liefde in het San Francisco van de jaren tachtig. De dromerige Klara wordt illusionist in Las Vegas, geobsedeerd door de grens tussen werkelijkheid en fantasie. 

Oudste zoon Daniel zoekt naar zekerheid als legerarts in de jaren na 9/11, hopend het lot te kunnen bezweren. En Varya, de intelligente van het stel, werpt zich op de wetenschap en probeert de grenzen van onsterfelijkheid te breken.

De onsterfelijken is een magistrale ode aan de onontkoombare kracht van verhalen, van geloof en van familiebanden. Omgaan met je lot

Een belangrijk onderwerp van dit boek is familierelaties. De kinderen Gold groeien op in New York in een gezin van 4, met ouders met verschillende (etnische en sociale) achtergronden. Dit zorgt soms voor spanning en onbegrip. De ouders proberen vier kinderen met elk hun eigen karakter goed in de wereld te zetten. Daarbij loopt elk kind uiteindelijk tegen hetzelfde aan: je eigen weg zoeken in het leven. Wat is belangrijk? De een is op zoek naar bevestiging en liefde, de ander probeert haar passie te volgen als illusionist. Varya, de oudste, is daarentegen heel loyaal naar haar moeder, terwijl Simon, het oogappeltje, zijn eigen weg kiest. Ondanks dat dit door de anderen als egoïstisch wordt gezien. 

Het verhaal beslaat verschillende tijden: de jaren 70 tot en met 2006. Hierbij komen de aspecten die bij deze specifieke tijden horen aan bod, dat maakt het verhaal boeiend en interessant. Elk gezinslid krijgt een eigen deel in het boek, hierin staat deze persoon centraal. Je volgt als lezer de interactie met de andere gezinsleden en hoe deze persoon verder zijn/haar leven leidt. Ieder zijn levensloop is realistisch beschreven, met zijn ups een veel downs.

Als je kijkt naar Simon, die zijn seksualiteit probeert te begrijpen en vervolgens leeft alsof er geen morgen is; Klara, die haar passie wil volgen, maar wat een hoop financiële onzekerheid met zich meebrengt; Daniel, hij moet dealen met wensen die niet in vervulling gaan; en dan Varya, die haar leven heeft gewijd aan onderzoek naar onsterfelijkheid van de mens, wat niet altijd goed gaat. Kortom, het gezegde ‘Elk huis heeft zijn kruis’ wordt maar weer eens benadrukt in dit boek. 

De schrijfstijl is enigszins romantisch, hoewel de schrijfster toch tot de kern van de waarheid komt. Doordat je vier verschillende perspectieven mee krijgt, krijg je meere inzicht in de onderlinge banden. Chloe beschrijft situaties bij wijze van spreken eerst vanuit de ene persoon en even later beleef je diezelfde situatie vanuit een ander persoon en dus vanuit een andere invalshoek. Erg boeiend en pakkend, wat zorgt dat je door het boek heen vliegt. Dit boek verdient 5 sterren!

De rode draad in het verhaal is de gebeurtenis waarin de kinderen een voor een hun sterfdatum te horen krijgen van de helderziende. Hoe ga je om met het feit dat je sterfdatum bekend is? In dit boek wordt pijnlijk duidelijk wat voor gevolgen, o.a. mentaal, dit op een mens kan hebben. Ook is het interessant om te lezen dat iedereen hier weer anders mee omgaat. Dat zorgde ervoor dat ik bij mezelf te rade ging: wat zou dat gegeven met mij doen? 

Ik zou het absoluut niet willen weten. Ik zou teveel bezig zijn met alle dingen die ik voor die specifieke datum moet doen, en ik ben bang dat ik niet meer kan genieten van het leven. Dankzij mijn geloof ben ik niet bang om dood te gaan, maar als je weet dat je ‘vroeg’ gaat kan dat wel je levenshouding veranderen. Aan de ene kant kan dit positief zijn: je focust je alleen op de dingen die je belangrijk vindt; familie, vrienden & liefde. Aan de andere kant kan je ook roekeloos worden en het kan als een zwaard boven je hoofd hangen (figuurlijk dan hè).


★★★★★

Auteur: Chloe Benjamins

Prijs: 19,99

Uitgever: Meulenhoff

Verschijningsdatum: 8 januari 2019

Aantal pagina’s: 368

Ik wil uitgeverij Meulenhoff bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Geen berichten

    Laat een reactie achter