Literatuur

Een ongewoon huwelijk | Tayari Jones

Een ongewoon huwelijk van Tayari Jones, een veelbesproken boek. Zo schreef Mirjam van Chicklit een recensie over dit boek, alsmede Samantha van Samantha’s boekenhoekje. Ook ik mocht hem lezen van HarperCollins en ik was dan ook erg benieuwd naar hoe ik dit verhaal zou ervaren. Je leest het in deze recensie!

Een ongewoon huwelijk

Celestial en Roy zijn jong, verliefd en pas getrouwd. Zijn carrière in de zakenwereld zit in de lift, zij is een veelbelovende artiest. Ze zijn net aan het wennen aan de routine van hun leven samen als ze uit elkaar getrokken worden door omstandigheden die ze zich nooit hadden kunnen inbeelden. Roy wordt gearresteerd en veroordeeld tot twaalf jaar cel voor een misdaad waarvan Celestial weet dat hij die niet heeft gepleegd. Wrong race, wrong place. Ondanks haar sterke onafhankelijkheid, voelt Celestial zich ontheemd. Ze zoekt troost bij André, haar jeugdvriend en getuige op haar huwelijk. Roy ontdekt in zijn isolement een heel nieuwe wereld. Kan liefde zelfs in extreemste omstandigheden standhouden?Vooroordelen

Allereerst moet gezegd worden: dit boek heeft een prachtige cover! Zo eentje waar je gelijk door betoverd wordt, ongeacht waar het verhaal precies over gaat. Maar ik was óók geïnteresseerd in het verhaal na het lezen van de synopsis.

Tayari Jones heeft me meegenomen in de wereld van racisme, Amerika en de liefde (en alle problemen die daarbij komen kijken). Ook heeft ze me aan het denken gezet, want tijdens het lezen van dit verhaal vorm je toch je mening. Hoe kan het dat Celestial zo naar André toetrekt, terwijl haar geliefde onterecht in de gevangenis zit? Ik denk dat Jones de complexiteit van liefde heel goed op papier heeft kunnen zetten, iets wat veel mensen overkomt.

“Maar thuis is niet waar je landt, thuis is waar je van start gaat. Je hebt je thuisbasis niet voor het kiezen, net zomin als je familie. Bij poker krijg je vijf kaarten. Drie ervan kun je omruilen, maar er zijn er twee die je houdt: je familie en je geboorteplek.” 

Ik vind het heel mooi hoe Tayari de karakters heeft neergezet. Ze hebben diepgang en zijn realistisch. Ik werd meegezogen in een verhaal zoals wellicht zovele, en toch voelde het speciaal. Ik vond de brief uitwisseling tussen de verschillende mensen juist van toegevoegde waarde, omdat daarmee voor mij het besef iets beter overkwam hoe het is om contact te hebben met iemand in een gevangenis. 

Wat betreft het plot. Zou ik dezelfde keuzes maken? Wat is ethisch en wat betekent in sickness and in health? Een sterk punt van dit boek vind ik dat het moeilijke situaties niet uit de weg gaat (gelukkig niet!). Het enige nadeel vond ik zo nu en dan dat het wat langdradig was. Als thrillerliefhebber houd ik van boeken met veel plottwist en actie. 

Ik ben fan van Tayari en ik kan niet wachten tot ik meer boeken van haar hand kan lezen!

“Ik ben haar vader en ik kan niet tegen haar samenzweren. Zij is de vreugde van mijn leven en mijn enige levende bloedverwant.” 


★★★★☆

Auteur: Tayari Jones

Prijs: 19,99

Uitgever: HarperCollins

Verschijningsdatum: 18 september 2018

Aantal pagina’s: 352

Ik wil HarperCollins Holland bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Geen berichten

    Laat een reactie achter