Thrillers

Gifgas | Peter J.L.M. Bernink

Een nieuw boek van schrijver Peter J.L.M. Bernink, Gifgas, is op 23 november 2018 uitgekomen bij Uitgeverij Palmslag. Na het lezen van de synopsis leek het mij een interessant boek, aangezien ik geïnteresseerd ben in dit soort thrillers: gecompliceerd, actueel en van Nederlandse bodem. In dit artikel lees je of het boek aan mijn verwachtingen voldeed, of juist niet. 

Gifgas

Tijdens een lijndienst van New York naar Amsterdam vindt een kring plaats door Tsjetsjenen, die mede door toedoen van neuroloog Koch mislukt. De piloot en een kaper komen om. Een dag later wordt een eveneens aanwezige CIA-agent vermoord aangetroffen.

Dan wordt de wereld opgeschud door geheimzinnige moorden in Moskou en Washington. Er is sprake van een nieuw gifgas. De Amerikanen en de Russen tasten volledig in het duister. Als daarna de zoon van Koch wordt ontvoerd gaat hij achter de daders aan. Hij wordt echter tegengewerkt door de AIVD, maar oud-hoofdinspecteur Popma biedt raad. Er ris sprake van een misdadig netwerk van zakenlieden, terroristische idealisten en huurmoordenaars. Als er vervolgens een mol blijk te zijn in de hoogste Amerikaanse regionen ziet het er somber uit. NY, Groningen & Midden-Oosten

Gifgas is een thriller die je meeneemt naar allerlei uithoeken van de wereld, NY, Groningen & het Midden-Oosten. Je kan merken dat er veel tijd en werk zit in alle details die naar voren komen. Ik heb alleen het idee dat hierdoor het verhaal element iets naar de achtergrond is verplaatst, alsof het verhaal een opsomming is van feiten. 

Daarnaast zijn zinnen heel kort. Bijna geen komma’s, het voelt als een staccato. Daarnaast beginnen veel zinnen niet met het onderwerp, maar zoals: Kan geen reden bedenken. Het voelt niet goed. Moet erover praten. Naarmate ik verder in het boek kwam probeerde ik het te negeren, maar ik merkte dat ik me er toch aan ergerde. En op die manier een boek lezen is niet fijn. 

Voldoet het boek aan mijn verwachtingen? Helaas niet helemaal. Ik vond het verhaal soms teveel springen van het ene perspectief naar het andere perspectief. Daarnaast vond ik het jammer dat het verhaal vooral vanuit een objectief perspectief werd beschreven, het gevoel ontbrak volledig, aan alle kanten. Daarom krijgt het boek van mij 2,5 sterren, wat ik afrond naar 3. Ik heb geen andere boeken van Peter J.L.M. Bernink gelezen, ik kan daarom niet beoordelen of dit zijn schrijfstijl is of dat dit alleen bij dit boek voorkomt. Ik zou daarom graag nog een boek van hem willen lezen, om daar achter te komen!


★★★☆☆

Auteur: Peter J.L.M Bernink

Prijs: 18,95

Uitgever: Palmslag Uitgeverij

Verschijningsdatum: 23 november 2018

Aantal pagina’s: 332

Ik wil Palmslag Uitgeverij bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Geen berichten

    Laat een reactie achter