Thrillers

Gewetenloos | Karin Slaughter

De geur van de eerste keer zonnebrand gebruiken, je zonnebril opzetten, je favoriete rok of jurk weer aandoen. Dan heb je de zomer in je bol, toch? Datzelfde gevoel heb ik bij het lezen van een goede thriller. Ik kan nog steeds niet achterhalen waarom, maar het lezen van thrillers in de zomer werkt voor mij beter dan in elk ander jaargetijde. Het vakantie-gevoel komt gelijk naar boven. Daarom was ik blij dat in juni een nieuw boek van Karin Slaughter verscheen, Gewetenloos. Het was helemaal een feestje toen ik mee mocht doen met de Readalong georganiseerd door Bookstagrammers.com, HarperCollins Holland en Tandem Collective.

Gewetenloos

Een kleine stad met een groot geheim…
Wie vermoordde Emily Vaughn?

Emily Vaughn maakt zich op voor het hoogtepunt van haar schoolcarrière: het eindexamenfeest. Maar Emily heeft een geheim. En dat geheim wordt haar aan het eind van de avond fataal.

Veertig jaar later is de moord op Emily nog altijd niet opgelost. Niemand is ooit veroordeeld en de moordenaar loopt nog steeds vrij rond. Dat staat op het punt te veranderen als Andrea Oliver naar de stad komt om een rechter te beschermen die met de dood wordt bedreigd. Andrea heeft namelijk een verborgen agenda: ze is vastbesloten gerechtigheid voor Emily te vinden en de waarheid over die noodlottige avond te achterhalen, voordat de moordenaar besluit ook háár het zwijgen op te leggen…

Columbo-onderzoek

Het verhaal draait om Emily Vaugh, een 18-jarig meisje die een geheim met zich meedraagt. Dit geheim wordt al snel duidelijk en heeft – helaas – veel overeenkomsten met de huidige ontwikkelingen in Amerika, alleen speelt haar verhaal zich af in 1982. Ze wordt op een brute wijze vermoord, maar 40 jaar later is nog steeds geen verdachte opgepakt. Als lezer begrijp je al snel dat haar geheim een grote rol hierin speelt, alleen zijn de puzzelstukjes nog all over the place. Zelf probeert Emily het een en ander op een rijtje te zetten, en ze noemt haar eigen onderzoek liefkozend het Columbo-onderzoek.
Dan heb je Andrea, een 33-jarige net afgestuurde Marshall die gelijk na haar afstudeerceremonie aan het werk gaat. Ze wordt naar Longbill beach gestuurd, om rechter Esther Vaughn te beschermen. Je leest het goed, deze rechter was de moeder van Emily Vaughn. Ze komt in een spinnenweb terecht en de lezer daarmee ook.

De start is wat aan de pittige kant; je krijgt een hoop informatie over je heen, bijvoorbeeld over de achtergrond van de United States Marshal Service (USMS). Daarnaast worden alle verschillende personages geïntroduceerd, en dit zijn er nogal wat. Een groot deel van de personages spelen zich in beide delen af, dus zowel in het heden als het verleden. De jaren tachtig vibes en muziekreferenties zijn on point.

Ik zal je beschermen. Niemand zal je ooit kwaad doen. Je zult altijd veilig zijn.

Emily vaughn (pagina 21)

Een van de sterkste punten van dit boek vind ik de twee verschillende perspectieven. Je wisselt het heden met o.a. Andrea en Bible (Marshalls) af met delen die zich in het verleden afspelen (vanuit het perspectief van Emily). Beetje bij beetje krijgt de lezer steeds iets meer informatie voorgeschoteld, waarbij er ruimte is voor eigen interpretatie. Je wordt dus ook zo nu en dan op het verkeerde been gezet – dat vind ik heerlijk! De plot twists, het op het verkeerde been worden gezet, dat zijn elementen waar ik van houd in een thriller. De extra dimensie van actualiteit van de Roe versus Wade zaak dat nu speelt, maakte dit verhaal nog urgenter. Ondanks dat ik zelf geen 18 meer ben, is het wel een leeftijd waar veel meisjes en vrouwen zich aan kunnen relateren. Het overkoepelende thema van dit boek is machtsmisbruik, die in dit boek op veel verschillende manieren tot uiting zijn gekomen.

Ik had nog niet eerder werk van Karin Slaughter gelezen en ik denk als dat ook voor jou geldt het goed is om te weten dat haar schrijfstijl typerend is. Ze gaat geen onderwerp uit de weg en de stijl kan soms best hard en illustratief zijn. Als je hierop bent voorbereid, ben je minder overdonderd denk ik. Het psychische aspect, wat uiteraard bij de personages en de verhaallijn hoort, vond ik soms wat heftig. Hopelijk schrikt het je niet af, maar houd je het in je achterhoofd. Het is wel de reden waarom ik de rating op 4 sterren heb gezet en niet 5.

Deze standalone kun je ook lezen na Gespleten, waar Andrea, haar moeder Laura en Mike in voorkomen. Toevallig heb ik dit boek al in huis, dus die ga ik zeker binnenkort lezen.


Ik zou dit boek adviseren als je:

  • … meerdere tijdsperspectieven boeiend vindt;
  • … de jaren 80 leuk vindt;
  • … geïnteresseerd bent meer te leren over het Amerikaans rechtssysteem;
  • … het thema ‘machtsmisbruik’ interessant vindt in een thriller;
  • … je fan bent van Karin Slaughter.

★★★★☆
Geschreven door Karin Slaughter
Vertaald door Ineke Lenting
Prijs: 22,99
Uitgever: HarperCollins Holland
Verschijningsdatum: 14 juni 2022
Aantal pagina’s: 414
Ik wil HarperCollins Holland, Bookstagrammers.com en Tandem Collective bedanken voor dit recensie-exemplaar (AD-PR product).

Geen berichten

    Laat een reactie achter