Thrillers

Het bloemenmeisje | Anya Niewierra

Vooruitexemplaren. Het blijft leuk, want je mag een boek lezen dat nog moet verschijnen! Zoals jullie vast wel hebben gemerkt, lees ik niet zo heel veel thrillers meer de laatste tijd. Mijn focus ligt voornamelijk op non-fictie en literatuur. Sommige interesses veranderen nu eenmaal (misschien is het ook de leeftijd?). Maar toen ik benaderd werd door L.S. Amsterdam om een (literaire) thriller van Nederlandse bodem te recenseren, ging ik vrij snel akkoord! Zeker onbekende schrijvers wil ik een platform geven om hun boeken onder de aandacht te brengen. Desondanks zal ik – zoals jullie van me gewend zijn – altijd eerlijk blijven. Dus hieronder vind je de eerlijke recensie vanHet bloemenmeisje, vanaf vandaag te verkrijgen in je (online) boekhandel!

Het bloemenmeisje

1988. Hoog in de Franse Pyreneeën vindt de politie een verwilderde tiener bij het lijk van haar moeder. Het meisje krijgt de naam Nina Fleurie, het bloemenmeisje. De moord op haar moeder wordt nooit opgelost.

Dertig jaar later ontwikkelt Nina geneesmiddelen op basis van kruiden. Zakelijk heeft ze succes, maar privé is ze een zonderling. Dan komt Nina erachter dat ze een tweelingzus heeft. Samen duiken ze in het bizarre verleden van hun moeder.

Als haar zus verdwijnt, raakt de zoektocht in een stroomversnelling. Na een bezoek aan een grot in Zuid-Limburg en een klooster in de Ardennen stuit Nina op de mensen die het leven van haar moeder verwoestten, waarna een onbekende nu de jacht op haar opent…Bloemen, kruiden en geur

Het eerste wat me direct opviel was dat dit boek ontzettend veel personages had en dito verhaallijnen. In het begin van het boek is een tabel te vinden met een overzicht van alle personages, wanneer ze leefden, wat ze deden en op welke manier ze met elkaar verbonden waren. Dit gegeven schrok mij – helaas – al een beetje af. Het werd er ook niet echt beter op naarmate ik in het verhaal vorderde. Naar mijn mening zijn er teveel verhaallijnen in 1 verhaal gepropt, Een verhaal mag gecompliceerd zijn, je mag over situaties eens twee keer nadenken, maar als lezer wil ik niet de hele tijd moeten terug bladeren om weer even te recappen

Vanwege de grote hoeveelheid aan personages, is er niet echt ruimte om diepgang te creëren per personage. Dit is een trade-off en de ene lezer vindt dit belangrijker dan de andere lezer. Persoonlijk vind ik de ontbrekende diepgang echt een minpunt. Hierdoor bleven de karakters/verhaallijnen van diverse personages oppervlakkig en soms zelfs stereotype. 

Daarnaast was het verhaal soms een beetje van de hak op de tak. In 1 specifiek geval dacht ik dat er een hoofdstuk/scène was weggevallen. Dit is naar mijn idee zonde.

Ook het overmatige gebruik van Franse woorden stoorde me een beetje. Nu snap ik dat dit moet bijdragen aan de sfeer, want zo’n beetje elke scene speelt zich af in een Franstalig gebied. Desondanks had er meer variatie in het gebruik kunnen zitten. Nu waren dezelfde zinsneden of woorden om de paar pagina’s te vinden. 

Zoals in de titel al naar voren komt: bloemen, kruiden en geur staan centraal in dit boek. Eigenlijk kun je wel stellen dat het verhaal hierom draait. Het was op het randje van zweverig, waarbij we net te vaak over het randje waren vond ik. 

Echter, de plottwist zorgden ervoor dat ik het verhaal verder wilde lezen. Wat dat betreft doet het de verwachting van ‘literaire thriller’ wel eer aan. Het einde was redelijk onverwacht (jeej!), maar ik vond deze wel erg passen bij de tendens van de rest van het boek.

De manier waarop alle verhaallijnen samenkomen is origineel en goed doordacht. Geloof me, dit verzin je niet even op een druilerige zondagmiddag! Wat dat betreft, petje af Anya Niewierra

Concluderend geef ik het boek 3 sterren. Ik ben iets soepeler dan misschien lijkt vanuit mijn recensie, maar dat komt mede doordat ik ‘uit’ de thrillers ben en ik het idee heb dat deze thriller veel potentie heeft. Ik denk dat veel thrillerliefhebbers dit boek en verhaal namelijk zeker wel kunnen waarderen!


★★★☆☆

Auteur: Anya Niewierra

Prijs: 20,99

Uitgever: Luitingh-Sijthoff (LS Amsterdam)

Verschijningsdatum: 23 januari 2020

Aantal pagina’s: 382

Geen berichten

    Laat een reactie achter