Literatuur

Een zeer opmerkelijk verschijnsel | Hank Green

Hank Green, het broertje van John Green, heeft zijn eigen boek geschreven. De synopsis belooft al veel goeds (althans voor mij), dus ik wilde dit boek daarom heel graag lezen! Nu ben ik vrij onbevooroordeeld, omdat ik geen boek van Grote Broer heb gelezen (ja, het is echt waar!). Ik kan daarom geen vergelijking tussen deze twee auteurs maken en ga dit boek lezen als een onbeschreven blad. Bedankt HarperCollins Holland voor het toesturen van een recensie-exemplaar!

Lees in deze recensie of ik wat het vond! 

Een zeer opmerkelijk verschijnsel

Op een nacht stuit de drieëntwintigjarige April May op een gigantische sculptuur, die als vanuit het niets opeens midden in Manhattan staat. Ze is meteen verrukt van het onverzettelijke beeld, dat ze de naam Carl geeft. Ze maakt een filmpje en zet het op YouTube. Het filmpje gaat viral als blijkt dat er ook in andere steden in de wereld ‘Carls’ zijn gesignaleerd. April, de ‘ontdekker’, wordt op slag beroemd en staat vanaf dan voortdurend in de spotlights. Terwijl de druk van de media steeds meer toeneemt, probeert April erachter te komen wat de Carls zijn, waar ze vandaan komen en vooral wat ze willen. Sci-fi?!

Allereerst wil ik zeggen dat ik onder de indruk ben van dit verhaal. Ik vind het science-fiction gedeelte erg goed verwerkt in het verhaal en ‘realistisch’ overkomen (voor zover dat kan). 

De personages zijn van mijn leeftijd, bezig met de eindfase van hun studie en zoekende naar wat het leven zin geeft. Dit laatste geldt voornamelijk voor April May, voordat ze Carl ontdekt. 

De personages groeien niet echt naarmate het boek vordert, wat wel enigszins jammer is. De focus ligt echt op de Carls en wat dit voor invloed heeft op alle mensen in de wereld. 

De humor in dit boek vind ik erg tof, maar je moet ervan houden. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen hier snel op uit gekeken zijn. 

Het boek is eigenlijk geschreven in de dagboek vorm van April, wat ik een leuk en verfrissend perspectief vind. Daarnaast komen er een aantal plottwists naar voren welke ik niet had zien aankomen!

“Goede kunst draait grotendeels om de balans tussen het weergeven van cultuur en er tegelijk afstand van nemen en commentaar. op leveren. ” 

“Als je cool wilt overkomen, moet je zorgen dat het je koud laat of je cool overkomt. Het moment waarop je de perfecte coolheid bereikt, is dus het moment waarop het je werkelijk helemaal niets meer kan schelen.” 

Onder andere het thema social media wordt uitgelicht in dit boek, zoveel de voor- als nadelen komen aan bod. Ik vind het vooral goed dat naar voren komt wat voor invloed dit kan hebben op een individu. April raakt als het ware verslaafd aan de aandacht die ze via social media krijgt, dat het bijna een doel op zich wordt in plaats van een middel. 

Ik denk dat dit in de huidige tijd mensen niet onbekend in de oren klinkt en een ieder moet voor zichzelf bepalen waar zijn/haar grenzen liggen. Dit is alleen echt niet makkelijk. 

De verwijzingen die worden gemaakt naar bepaalde muziek is echt cool, zeker omdat het ‘Don’t Stop Me Now’ van Queen betreft. De mensen die mij kennen weten hoe gek ik ben op Queen, dus dat vind ik echt een pluspunt van dit boek. 

En dat einde..! Ik vraag me nu echt af of er een vervolg komt… Ik hoop het wel, want op deze manier kun je de lezer niet achterlaten!

“De meest kenmerken van mensen zijn op de een of andere manier door henzelf bepaald

Met roem is het anders”.

“Wat is realiteit, als het niet de dingen zijn die mensen over de hele wereld op dezelfde manier ervaren?” 

“Mensen vinden het veel makkelijker en opwindender om ergens een hekel aan te hebben dan ermee in te stemmen.” 

Ik lees altijd het Dankwoord in een boek. Hank Green schreef daar iets heel tofs:

“Verder wil ik iedereen bedanken die ooit tegen een vriend zegt: je moet dit boek lezen! Het maakt me niet uit of het dit boek is, ik wil gewoon dat mensen elkaar eraan herinneren hoe fantastisch boeken zijn”. 

Hank green

★★★★☆

Auteur: Hank Green

Prijs: 19,99

Uitgever: HarperCollins Holland

Verschijningsdatum: 9 oktober 2018

Aantal pagina’s: 382

Geen berichten

    Laat een reactie achter