Non-fictie

Optimistische woede manifest | Fixdit collectief

Een manifest met als ondertitel ‘Fix het seksisme in de literatuur’, wat is jouw eerste gedachte bij deze titel? Seksisme in de literatuur, waar heb je het over? Dat valt toch wel mee? Ik kan je vertellen, na het lezen van dit manifest viel dat allesbehalve mee. Ik ben eens kritisch door mijn lijst van dit jaar heen gegaan. Ik heb 52 boeken gelezen, waarvan 25 boeken geschreven door vrouwelijke auteurs. Dit percentage was een aantal jaar geleden wel anders. Het kost misschien wat meer moeite, maar dan vind je ze: de parels van boeken, geschreven door vrouwen. Ik wil dit graag voortzetten, dus heb ik besloten dat tenminste (weer) 50% van mijn lijst voor 2023 bestaat uit boeken van vrouwelijke schrijvers.

Optimistische woede manifest

Veel mensen geven openlijk toe nauwelijks boeken van vrouwen te lezen. Leeslijsten op scholen worden gedomineerd door boeken van (witte hetero-) mannen. Vrouwen winnen minder literaire prijzen dan mannen. Is dat erg? Ja, want het weerspiegelt en vormt de verhoudingen in de samenleving.

Elf vrouwelijke schrijvers zijn verontwaardigd over de ongelijke positie van vrouwen in de letteren, en verenigden zich in het collectief Fixdit. Vanuit bondgenootschap strijden ze voor verandering, in de literaire wereld én in de canon. In de elf stukken van dit manifest diepen zij het het probleem uit. Woedend, strijdvaardig, en vooral: optimistisch.

Fix het seksisme in de literatuur

In elf hoofdstukken geven de elf verschillende schrijvers hun visie op het gemis en gebrek aan vrouwelijke schrijvers in de literatuur. In dit manifest wordt op een vriendelijke, doch directe manier duidelijk wat er misgaat. Bijvoorbeeld de term ‘vrouwenboek’. Wel eens van gehoord? Misschien heb je het zelf wel eens gebruikt om een boek te omschrijven? Wat bedoelen we ermee én wat bedoelt de maatschappij ermee? Deze onderwerpen zijn in essays gegoten door de verschillende leden van dit collectief, waarbij een interessant, provocerend manifest is ontstaan.

Structureel seksisme. Ik weet het, dat is een gevaarlijke stelling om te poneren, zeker als schrijvende vrouw; voor je het weet ben je een racuneuze bitch.

Gaea Schoeters

Dit manifest maakt expliciet wat met name impliciet blijft: boeken van vrouwelijke schrijvers blijven onderbelicht. Het manifest draagt daar verschillende argumenten voor aan. Als wetenschapper miste ik de wetenschappelijke onderbouwing, alhoewel dat niet het doel is van dit manifest. Ik denk dat de huidige staat in de literatuur ontstaan is door de combinatie van de verschillende factoren en argumenten die in dit manifest worden aangedragen. Het leest relatief makkelijk weg en het is erg leerzaam. Mede daarom zou ik je dit manifest aanraden en je willen aanmoedigen om aankomend jaar meer boeken van vrouwelijke schrijvers te lezen.


Wat ik twee zeer waardevolle toevoegingen aan dit manifest vond, was 1) dat er onder elke pagina de namen van vrouwelijke schrijvers stond en 2) dat het manifest zelf, in het midden van het boekje, eruit sprong door de opmaak; een andere achtergrondkleur en er werd gespeeld met verschillende lettertypen. Houd ik van.


FixDit bestaat uit Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjes, Munganyende Helene Christelijke, Christine Otten, Gaea Schoeters, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke.

Meer weten over dit initiatief? Kijk dan op www.fixdit.nu!

Welk boek van een vrouwelijke schrijver ga jij binnenkort lezen? Welk boek raad jij mij aan om aankomend jaar op mijn leeslijst te zetten?


★★★★☆ (alhoewel dit soort boeken niet te raten zijn)
Geschreven door Fixdit collectief
Prijs: 12,99
Uitgever: De Geus
Verschijningsdatum: september 2022
Aantal pagina’s: 135
Ik wil uitgeverij Uitgeverij de Geus en Bookinfluencers bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Geen berichten

    Laat een reactie achter