Literatuur

Drie vrouwen | Lisa Taddeo

Drie vrouwen is een boek waarvan ik niet goed kon inschatten of het een non-fictie boek betrof, of een fictie. Na het lezen van de synopsis begreep ik dat het non-fictie is en dat de schrijfster deze drie vrouwen voor langere tijd heeft gevolgd. Daardoor voelt het extra intiem aan, mede doordat het onderwerp ook niet zo voor de hand ligt. 

Des te nieuwsgierig was ik daarom naar dit bijzondere boek en in deze blogpost neem ik jullie mee in mijn ervaringen. 

Drie vrouwen

Lisa Taddeo volgde acht jaar lang drie Amerikaanse vrouwen om hun verlangens en begeerte te onthullen. Lina, een huisvrouw in een buitenwijk van Indiana, zit al een jaar of tien in een doodgebloed huwelijk. Ze hunkert naar seks, maar haar man raakt haar nauwelijks aan. Ze begint een affaire die haar volledig verzwelgt. Sloane, een glamoureuze ondernemer, laat haar echtgenoot toekijken terwijl ze seks heeft met anderen. Voor wie doet ze dat? 

Maggie, een middelbare scholiere in een klein gehucht in North Dakota, wordt verleid door haar leraar Engels. De gevolgen zijn enorm wanneer een rechtszaak volgt en niemand in het kleine stadje haar gelooft.

Drie vrouwen is een baanbrekend boek waarin de vrouwelijke begeerte in al haar heftigheid en schoonheid wordt neergezet. Fictie of realiteit?

Het feit dat de schrijfster, Lisa Taddeo, deze vrouwen voor zo’n lange tijd heeft gevolgd, vind ik bewonderenswaardig en maakt dat dit boek erg intiem aanvoelt. 

Je volgt drie verschillende verhaallijnen, drie verschillende levens van drie verschillende vrouwen. Ondanks dat je op het eerste gezicht denkt dat deze verhalen ‘een uitzondering zijn’, denk ik dat veel vrouwen, in meer of mindere mate, met problemen die in dit boek worden geschreven, worstelen. 

Aan de schrijfstijl moest ik erg wennen. De schrijfster neemt de rol in van toehoorder/observeerder, iemand die fysiek bij de situaties lijkt te zijn (volgens mij is dat ook zo?) en dat merk je. Soms lijkt de schrijfster zich zelfs te mengen in bepaalde situaties, door het stellen van vragen. Dat vond ik zo nu en dan verwarrend. 

Het verhaal dat mij het meeste aansprak was dat van Maggie. Een middelbare scholier, die een verhouding krijgt met haar leraar Engels. Het gaat van kwaad tot erger en Maggie doet er alles aan om de ‘relatie’ in stand te houden. Des te pijnlijker is de manier hoe de situatie escaleert en hoe Maggie vervolgens behandeld wordt. Naast deze problemen heeft ze het thuis ook niet makkelijk. Alcohol-verslaafde ouders, de vader die zelfmoord pleegt. Maggie heeft het allesbehalve makkelijk. De onrechtvaardigheid en de manier hoe er met Maggie wordt omgegaan, raakte mij enorm. 

Met de andere twee verhaallijnen had ik persoonlijk minder affiniteit mee. Sloane, de vrouw die seks heeft met andere mensen, soms samen met haar man, in dezelfde ruimte. Of Lina, zij zit in een huwelijk waar haar man haar al 10 (!) jaar niet heeft aangeraakt. Bizar. Haar verlangen naar liefde en aanrakingen zorgt ervoor dat ze in een tumultueuze affaire terecht komt, waarvan je als lezer al meteen doorhebt dat dat nooit goed kan gaan. Deze twee verhalen stonden wat verder van mij af en waren wat extremer. Dat is uiteraard persoonlijk, want het verhaal van Maggie is nu ook niet echt alledaags te noemen.

Ik bleef een beetje met gemengde gevoelens achter na het lezen van dit boek. Ik kwam niet echt door de hoofdstukken van Lina en Sloane heen, waardoor ik best vaak stagneerde met lezen. Aan de schrijfstijl leek ik ook niet te kunnen wennen, dus mijn leeservaring was minder dan ik had gehoopt. Ik wil eindigen met het feit dat dit een persoonlijke mening is en ik denk dat een ieder hier een unieke ervaring mee heeft. Laat dat je dus vooral niet weerhouden om dit boek te lezen!


★★☆☆☆

Auteur: Lisa Taddeo

Prijs: 21,50

Uitgever: Nijgh en van Ditmar

Verschijningsdatum: 18 oktober 2019

Aantal pagina’s: 318

Ik wil uitgeverij Nijgh en van Ditmar bedanken voor het opsturen van dit recensie-exemplaar. 

Geen berichten

    Laat een reactie achter