Literatuur

Het boek van alle angsten | Emy Koopman

Let op: lezen op eigen risico!

Dit boek lezen in tijden van een wereldwijde pandemie is niet niks. Het omslag alleen brengt een bepaalde donkerte met zich mee. Het boek van alle angsten is geen verhaal dat je in de koude kleren gaat zitten. Maar daarom des te boeiend!

Het boek van alle angsten

Wat doe je als je samenleving verandert in een pestkopmaatschappij, waarin het recht van de sterkste geldt en iedereen die afwijkt wordt uitgestoten?

Voor Fana en Viko is leven de kunst van het verbergen van je gebreken. In hun pogingen om sterk te zijn en mee te draaien verloochenen ze zichzelf en anderen. Naarmate hun omgeving verder verhardt, wordt het voor hen steeds moeilijker om kritiekloos mee te blijven bewegen.

Het boek van alle angsten is een roman over een wereld die verdacht dichtbij lijkt, een wereld waarin elke intieme bekentenis kan worden omgevormd tot een publieke vernedering en elke zwakheidgenadeloos wordt afgestraft. Beklemmend en ontzagwekkend. 

Het nieuwe normaal?

De lezer volgt het leven van twee verschillende personages, waarbij hun levens op een zeker moment elkaar kruisen. Maar tijdens het overgrote gedeelte van dit boek volg je hun levens apart. Viko en Fana, twee verschillende types, elk met hun eigen achtergrond proberen hun levens voort te zetten na een ingrijpende gebeurtenis. 

Hoe meer het verhaal vordert, hoe meer je ervaart dat de karakters van zowel Fana als Viko veranderen. Waar Fana steeds in het grotere geheel op probeert te gaan, kan Viko zijn eigen verlangens, normen en waarden lastiger loslaten. De gegeven situatie forceert dit wel, maar je merkt hoe erg Viko hier tegen worstelt. 

Aan de andere kant probeert Fana haar verleden achter zich te laten, haar herinneringen en haar dierbaren incluis. 

Ik kreeg een beetje The Hunderd en The Handmaid’s Tale vibes bij het lezen van dit boek. Het verhaal zit goed in elkaar, je begeeft je in een heel nieuwe wereld. Waar de twee hoofdpersonen deze nieuwe wereld met haar regeltjes (opnieuw) moeten leren kennen, zo geldt dat ook voor de lezer. Dat maakt het verhaal boeiend, je weet niet wat je te wachten staat. Bij het omdraaien van elke pagina houd je je hart vast. Hoe ver zal het gaan? Hoe ver kunnen mensen gaan? 

De manier waarop de wereld zich draaiende houdt lijkt nu nog een ver-van-ons-bed-show, maar het draagt tegelijkertijd wel een waarschuwing uit. Wat misschien lijkt als een gekke fantasie – iets wat nooit in het echte leven zou kunnen gebeuren – zou een illusie kunnen zijn. Dat is denk ik de grootste les die ik meeneem uit dit verhaal. 

Dit boek voelt een beetje griezelig… Want de gelijkenissen met de huidige situatie (lees Covid-19) zijn aanwezig, en zeker de situatie aan het begin van dit boek is behoorlijk treffend. Dan vraag ik mezelf af: waar stevenen we op af? 

Emy Koopman heeft op het juiste moment dit boek uitgebracht, ondanks dat ze hier al langere tijd aan heeft gewerkt – het  was niet per se een corona klusje zeg maar. Desondanks draagt dit verhaal een boodschap in zich mee, een verborgen boodschap van verdraagzaamheid en empathie. Iets wat ons in deze rare Covid-19 tijden niet een eens heel erg zou misstaan.


★★★★☆

Auteur: Emy Koopman

Prijs: 19,99

Uitgever: Uitgeverij Prometheus

Verschijningsdatum: 24 augustus 2020

Aantal pagina’s: 333

Ik wil Uitgeverij Prometheus bedanken voor het toesturen van dit recensie-exemplaar. 

Geen berichten

    Laat een reactie achter