Non-fictie

Ode aan de verliezer | Alain Verheij

Opnieuw een boek van De Club van Echte Lezers. Een toegankelijk concept, dus als jij ook graag eens een boek zou recenseren, meld je dan aan voor hun nieuwsbrief. 

Dit keer een onconventioneel boek: een boek over verhalen uit de Bijbel. Lessen die we, zelfs vandaag de dag, kunnen trekken uit de oeroude verhalen. 


Ode aan de verliezer

Wat de mooiste bijbelverhalen je leren over goed leven

Hoe moet ik leven? Hoe houd ik hoop? Waar vind ik vrijheid? Het zijn vragen van nu, maar ze zijn niet nieuw. De Bijbel staat al vol verhalen waarin zulke levensvragen onderzocht worden, betoogt Alain Verheij. Zijn hervertelling – vol vaart, met humor, empathie en bravoure – begint bij de eerste twee Bijbelse broers: Kaïn en Abel. De eerste is sterk, succesvol, zelfredzaam en assertief. De tweede weet zich helemaal niet te redden. Toch maken de Bijbelschrijvers juist van hem, en van de Abels die na hem kwamen, een held.

Het is een van de belangrijkste lessen die de Bijbel ons leert: zie en hoor de Abels, wees niet om bang om er zelf soms een te zijn. Heel wonden als de Samaritaan, heb je naasten lief en zelfs je vijanden, heb de moed van Debora en het rechtvaardigheidsgevoel van Mozes. Verheij laat zien dat Bijbelverhalen ons aansporen om oog te hebben voor het kwetsbare: in de wereld, in anderen en in jezelf. 

De Abels versus de Kaïns

Deze vrijdenkende theoloog heeft me geïnspireerd. Ik ben niet gelovig opgevoed, maar ik ben op latere leeftijd met het christelijk geloof in aanraking gekomen. Nog steeds speelt het een belangrijke rol in mijn leven. Daarom vond ik het erg leuk dat Atlas Contact dit boek heeft uitgebracht. Voor mensen zonder een christelijke achtergrond is dit boek heel toegankelijk, fijn geschreven en begrijpelijk. In plaats van dat er geprobeerd wordt om de lezer te ‘overtuigen’ – iets waar ik ervaring mee heb bij andere christelijke boeken – geeft Alain Verheij een boeiende geschiedenis weer. 

Dit boek adresseert levensvragen, via de levensverhalen van ‘zwakkelingen’ uit de Bijbel, de zogenaamde Abels. Deze referentie voert terug op het verhaal van Abel en Kaïn, de zonen van Adam en Eva. Abel wordt vermoord door Kaïn, uit een soort van jaloezie. Kaïn representeert de machtige mensen onder ons, de mensen die succesvol en zelfredzaam zijn. Zet daar recht tegenover een Abel; iemand die zijn eigen mannetje niet kan staan. Maar het ironische dat de Abels vaak tot held worden gemaakt in de Bijbelverhalen. Aan de hand van die Abels wordt er in elk hoofdstuk antwoord gegeven op een levensvraag. Althans, een klinklaar antwoord natuurlijk niet, maar er worden verschillende denkwijzen aangereikt. Het is tegelijkertijd een geschiedenisles als een morele les met een hedendaagse toepassing. Een aantal voorbeelden van hoofdstukken zijn: ‘Hoofdstuk 3 Mozes – waar vind ik vrijheid? en Hoofdstuk 6 Visionairs – hoe houd ik hoop?’. 

Al met al vond ik het een zeer interessant boek, waarbij de ruimdenkende theoloog de huidige wereld en de verhalen uit de Bijbel op een subtiele manier weet te laten samensmelten. En ruimdenkend is hij zeker, want ik ben nog niet eerder een theoloog tegen gekomen die van vloeken an zich niet zo’n probleem maakt. Zijn argumentatie en uitleg hierbij vond ik erg interessant en gaf mij nieuwe inzichten. Dat is een van de sterke punten van dit boek; het geeft de lezer andere inzichten, het maakt dat de lezer zijn eigen referentiekader moet herzien en misschien zelfs wel een beetje moet verfijnen. 

Als je een christelijke achtergrond hebt zijn de verhalen niet nieuw, is de informatie die gegeven wordt in dit boek niet per se nieuw, maar ik denk wel dat er een ander, verfrissend perspectief wordt geboden. Als je daarvoor openstaat, dan is dit boek zeker een aanrader. 

Ik ben na het lezen van dit boek erg nieuwsgierig geworden naar zijn eerdere werk, God en ik. Stefan de Paas, hoogleraar theologie, zegt over dit boek: ‘The best of de Bijbel, goed geschreven, door iemand die steeds boeiende lijntjes legt naar vandaag. Aanbevolen!’. 


★★★★☆

Auteur: Alain Verheij

Prijs: 21,99

Uitgever: Atlas Contact

Verschijningsdatum: december 2020

Aantal pagina’s: 263

Ik wil de Club van Echte Lezers en uitgeverij Atlas Contact bedanken voor het toesturen van dit recensie-exemplaar. 

Geen berichten

    Laat een reactie achter