Literatuur

Mijn lieve gunsteling | Marieke Lucas Rijneveld

Voor wie De avond is ongemak heeft gelezen, of Kalfsvlies, is de schrijfstijl van Rijneveld niet onbekend. De onderwerpen die ze aansnijdt in haar boeken zijn niet alledaags en je moet ervan houden. Ik ben een van die mensen die haar boeken kan waarderen, ondanks dat ik ook soms mijn wenkbrauwen optrek. In deze recensie deel ik mijn lezerservaring met je over het boek Mijn lieve gunsteling

Mijn lieve gunsteling

Mijn lieve gunsteling is de nieuwe roman van Marieke Lucas Rijneveld. Het verhaal van de veearts en zijn ‘uitverkorene’, de dochter van een boer. Tijdens een hete zomer zoeken ze toenadering tot elkaar omdat ze willen ontsnappen aan de grilligheid en de leemten van het plattelandsleven en omdat ze willen ontkomen aan wat er in hen gezaaid is. Gedurende die zomer ontwikkelen ze een obsessieve fascinatie voor elkaar. 

Niet voor de tere zieltjes

In een Facebook groep las ik in de intro van een recensie van iemand (ik weet niet meer wie het was) het volgende: ‘Dit boek is niet voor de tere zieltjes’. Niets is minder waar! De boeken van Rijneveld zijn uniek en you either love it or hate it.  

Het verhaal beschrijft het leven van een veearts van in de 40. Een vader van twee zonen, een man van zijn vrouw Camillia. Hij werkt in The Village, een typisch (streng) christelijk dorp. Met de dochter van een van zijn klanten krijgt hij een speciale band. Hoe die band zich uitdiept en zich ontwikkelt, daar gaat dit boek over. 

Aan de schrijfstijl moet je echt wennen. De oneindig lange zinnen, waarbij alleen maar komma’s worden gebruikt en bijna geen punten, maakt dat je als lezer je door het verhaal heen sleept. Je krijgt niet echt rust, de cadans is anders dan bij andere boeken. Als je hieraan gewend bent kun je wat meer de rustmomenten vinden. Maar ergens droeg deze schrijfstijl bij aan mijn beeldvorming van de hoofdpersonage, alsof ik letterlijk in zijn hoofd zat.

De muziekreferenties, de metaforen, met dieren, met de natuur, de dromen, het geloof, de citaten uit de Bijbel. Waar het boek redelijk overzichtelijk begint, wordt het geleidelijk aan steeds meer een chaos. Gevoelens, emoties, verlangens, lust, genegenheid, verliefdheid, afkeer. Ze passeren allemaal de revue. De realiteit is steeds minder goed te onderscheiden van fantasie, van hoe de veearts wil dat dingen zijn. Grenzen verschuiven, kantelen en staan op de kop. 

De hele situatie rondom de hoofdpersoon en ‘zijn gunsteling’ zijn eigenlijk weerzinwekkend. Ik zeg ‘eigenlijk’ omdat je op sommige momenten wel meevoelt met hem. En dat is een zeer verwarrende ervaring. Dit vind ik een van de sterkste punten van dit boek. Hiermee heeft Rijneveld zichzelf echt overtroffen. Ik kan dan ook inkomen in reacties van mensen dat dit het boek had moeten zijn waarmee ze de Booker Prize had moeten winnen. 

Stiekem wil ik niet te veel over dit boek verklappen, want wat je van dit boek vindt is denk ik voor iedereen anders. Het is een boek waar je voor met open staan, je moet ‘m niet te snel wegleggen omdat het ongemakkelijk wordt – is mijn mening. Nadat je de laatste bladzijde hebt omgeslagen denk je bij jezelf: wat heb ik net gelezen?! Dat is de leeservaring die ik tot nu toe alleen heb ervaren bij Rijneveld’s boeken. 


★★★★☆

Auteur: Marieke Lucas Rijneveld

Prijs: 24,99

Uitgever: Atlas Contact

Verschijningsdatum: november 2020

Aantal pagina’s: 363

Ik wil uitgeverij Atlas Contact bedanken voor dit recensie-exemplaar. 

Geen berichten

    Laat een reactie achter