Literatuur

Het mysterie van kamer 622 | Joël Dicker

Joël Dicker heeft een aantal jaar geleden een goed boek geschreven, namelijk De waarheid over de zaak Harry Quebert. Mocht je dit boek nog niet hebben gelezen, ik raad het je van harte aan. Je kunt ook de serie kijken (met Patrick Dempsey!) op Videoland

Het mysterie van kamer 622

Aan het begin van de zomer van 2018 brengt een schrijver zijn vakantie door in het Palace de Verbier in de Zwitserse Alpen. Hij verblijft in kamer 623 en verbaast zich erover dat de kamer naast hem het nummer 621 bis heeft. Langzamerhand wordt duidelijk dat jaren eerder een moord is gepleegd in kamer 622, waarvan het politieonderzoek nooit is afgerond. De schrijver besluit zich volledig op de onopgeloste moord te storten: wat gebeurde er twintiger jaar eerder in kamer 622?

Met de precisie van een Zwitserse meester-horlogemaker neemt Joël Dicker ons in deze duivelse en adembenemende roman mee naar het hart van zijn geboorteland en naar een moordzaak waarbij een liefdesdriehoek, machtspelletjes, verraad en jaloezie een cruciale rol spelen. 

Het Palace de Verbier

Het eerste woord wat in mij opkomt na het lezen van dit boek is: origineel! De constructie is bijzonder; het is een roman in een roman. Het boek begint met de beschrijving van de aanleiding voor het schrijven van dit boek. Dat vind ik erg leuk gedaan en ben ik nog niet eerder zo tegengekomen.

Joël gaat op vakantie, hij moet de situatie met zijn buurvrouw Sloane achter zich laten en hij moet even afstand nemen van werken. Deze vakantie blijkt geen echte vakantie te worden, want hij stuit tegen een raar feit aan. Hij slaapt in kamer 623 en de kamer naast hem is 621bis en niet 622. Waarom is er geen kamer 622? Deze vraag laat hem en Scarlett, die in 621bis slaapt, niet rusten. Meegesleept door het enthousiasme van Scarlett gaat hij samen met haar graven in het verleden. Er wordt geopperd dat dit echt een goed startpunt voor een nieuwe roman is. En zo geschiedde.

Door middel van flashbacks ga je als lezer terug in de tijd en bouwt de spanning op. Hoewel, de spanning wordt zeker in het eerste deel niet echt opgebouwd. Daarnaast vraag je je af: waarnaar toe wordt de spanning opgebouwd? Het is namelijk al vrij snel duidelijk dat het om een moord gaat. Maar de spanning zit hem in de details, dat je als lezer lang in het ongewisse wordt gelaten hoe nu de vork in de steel zit. En dan de sfeer van de omgeving en het Palace de Verbier zelf. Ik kan hier echt bij wegdromen en ik zou dan ook graag een dag als personage willen rondlopen. Dat is wat mij betreft een sterk punt van de schrijfstijl van Dicker, hij neemt de lezer echt mee op sleeptouw en weet een unieke sfeer neer te zetten. 

Het eerste deel van het boek wordt er veel tijd besteed aan het introduceren van karakters, situaties uit het verleden en schetsen van de setting. Daardoor bleef het verhaal in eerste instantie wat achter, ik moest me er echt toe zetten en me concentreren om verder te lezen. Maar toen ik op een derde was, werd ik door het verhaal gegrepen. Net als bij De waarheid over de zaak Harry Quebert word je overrompeld door de hoeveelheid personages, de intriges en verborgen connecties. Dat maakt dat je wilt blijven lezen. Stiekem was ik bang dat het verhaal voorspelbaar is, maar het heeft toch een aantal keer een andere wending genomen dan ik had verwacht. 

Dit boek heeft voor mij dezelfde vibe als de boeken van Agatha Christie, qua setting; in dit boek het Palace de Verbier, in Murder on the Orient Express een trein en qua complexiteit tussen de verschillende personages. Ik vind het heerlijk om me in zulke boeken te verliezen. Boeken die het verleden en het heden afwisselen, die een centrale positie (het Palace de Verbier) als setting hebben, de diepgang en de hoge mate van details; ik kan zulke boeken erg waarderen. Houd jij hier ook van, geef Het mysterie van kamer 622 dan zeker een kans!


★★★★★

Auteur: Joël Dicker

Prijs: 24,99

Uitgever: De Bezige Bij

Verschijningsdatum: november 2020

Aantal pagina’s: 575

Ik wil De Bezige Bij bedanken voor dit recensie-exemplaar. 

Geen berichten

    Laat een reactie achter