Non-fictie

Stop met stilstaan, start met leven | Dennis Loots

Zo nu en dan krijg ik interessante aanbiedingen om boeken te recenseren. Het boek van Dennis LootsStop met stilstaan, start met leven, was zo’n interessante aanvraag. Ik ben namelijk altijd op zoek naar inspirerende boeken waarbij ik meer over mezelf leer en hoe ik mijn zwakkere punten kan herkennen én verbeteren. Steeds vaker lees ik non-fictie boeken – op allerlei vlakken – en ik leer hier enorm veel van. Dit boek beloofde dit mij ook! Kritisch, maar met enthousiasme begon ik met lezen. In deze recensie lees je of ik veel lessen heb geleerd (of niet)!

Stop met stilstaan, start met leven

Heb je het gevoel dat je stilstaat en denk je wel eens is dit het nou?

Zit je in een dip en heb je weinig energie?

Wil je:

  • gelukkiger, gezonder en succesvoller zijn?
  • meer energie hebben en doen wat je leuk vindt?
  • afvallen en je fitter voelen?

Alles wat Dennis doet, doet hij om één vraag te beantwoorden: wat doen de meest succesvolle mensen op de wereld anders dan de rest?

In dit boek heeft Dennis de beste levenstechnieken voor jou samengevat. Een boek vol kennis en werkende methoden van de beste life- en succes experts zoals Tony Robbins, Vishen Lakhiani en Stephan Covey. 

Ontdek hoe je zelf invloed op je leven hebt, op alle 12 de levensgebieden. En hoe je zo een ‘Hawesome’ leven creëert vol Health, wealth, geluk, vriendschap en avontuur en zo je missie gaat leven. En vind uit hoe ook jij met kleine aanpassingen grote resultaten kunt behalen. Want het effect van een heleboel kleine stappen is groter dan het effect van een paar grote stappen. Quick fix?

Dit boek heeft een duidelijke structuur; door middel van de verschillende hoofdstukken wordt de lezer meegenomen van ‘klein’ naar ‘groot’. Daarnaast wordt in hoofdstuk 4 ingegaan op de 12 verschillende levensgebieden. Deze onderverdeling is accuraat en helpt de lezer om zijn/haar leven op een efficiënte manier onder de loep te nemen.

De achterflap laat je geloven dat je na het lezen van dit boek weet wat de beste manier is om je fitter te voelen en hoe je gezonder en gelukkiger kunt zijn. Dit zijn nogal beloften en helaas, maar zoals verwacht, worden deze niet (geheel) waargemaakt. Dat is ook onmogelijk om dit in 1 boek te vangen, want dit is voor ieder mens weer anders. 

Elk hoofdstuk is kort en bondig, soms net te kort door de bocht. De hands-on tips miste ik een beetje. Dennis Loots vertelt vooral over wat hij uit andere boeken heeft geleerd (en verwerkt dit in zijn verhaal), waarbij hij vervolgens zijn eigen verhaal vertelt. Concrete (vernieuwende) tips blijven uit.

Er staan wel dingen in dit boek wat een kern van waarheid bevat, alleen is ervoor gekozen om één visie te geven, een visie met oogkleppen op. Er is niet één waarheid en één beste manier van leven. Helaas wordt dit wel enigszins gepretendeerd in dit boek. De theorieën die hij aanhaalt vind ik erg interessant, ik zou je alleen wel adviseren om deze theorieën zelf te onderzoeken en hier meer over te lezen (door bijvoorbeeld het boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephan Covey te lezen). Hier worden veel meer nuances gemaakt en achtergrondinformatie en uitleg gegeven dan wat Dennis Loots in zijn boek heeft gedaan.

Het boek is geïnspireerd en gebaseerd op zijn cursus. Dit is te merken, soms voelt het alsof hij letterlijk de tekst die hij gebruikt in zijn cursus in dit boek heeft gezet. Het was jammer dat hij dit niet meer heeft omgezet naar een geschikte versie voor een boekvorm.

Een van de aspecten die Dennis heeft beschreven, wil ik even uitlichten. Ik ben namelijk wel enthousiast gemaakt om meer te gaan doen met aandelen. Ik ben gemotiveerd om me hierin te gaan verdiepen, omdat ik de toegevoegde waarde zie. Deze onderwerpen komen minder snel aan bod in ‘zelfhulpboeken’, dus dat vind ik echt een pluspunt. 

Er komen geregeld stereotype uitspraken voor in Stop met stilstaan, start met leven. Zoals:

‘De strategie voor alles wat buiten jouw circle of influence ligt: uitschakelen! Laat afleidingen je niet van je doel afhouden’

Dennis loots (pagina 55)

Of dan deze uitspraak, in de paragraaf over relaties:

‘Voor degene met veel mannelijke energie heeft dit er niets mee te maken. Hij heeft tijd nodig omdat hij niet gewend is aan zoveel intimiteit. De grootste fout die je als vrouw kunt maken, is toenadering zoeken op het moment dat iemand met mannelijke energie afstand neemt of hem ‘straffen’ op het moment dat hij terugkomt.’

Dennis loots (pagina 95)

Voor deze quote werden de begrippen mannelijke en vrouwelijke energie enigszins toegelicht. De insinuatie dat mannelijke energie alleen bij mannen voorkomt en vrouwelijke energie alleen bij vrouwen ligt er in deze quote behoorlijk bovenop. Daarnaast zijn dit uitspraken van een persoonlijk (ontwikkelings)coach, geen relatietherapeut. Door zulke stellige meningen op te werpen, zonder dat je deze – naar mijn mening – fatsoenlijk onderbouwt, maakte dat ik dit onderdeel van het boek niet serieus kon nemen. 

Dit is nogal logisch, maar waar de meeste mensen mee worstelen is hoe dit te doen. Hoe zorg je ervoor dat je dit kunt uitschakelen? Hoe zorg je ervoor dat afleidingen niet doen waarvoor ze bedoeld zijn: afleiden? Deze diepgang mis ik in dit boek. 

Al met al heb ik dit boek ervaren als een soort opstapje naar het ‘echte werk’. Een fijne toevoeging aan dit boek is de literatuurlijst, hier ga ik zeker een aantal boeken van lezen (degene die ik nog niet gelezen heb). Aangezien de onderwerpen die in dit boek aan bod komen weinig diepgang krijgen en ik de schrijfstijl niet heel prettig vond, kan ik dit boek niet meer dan 2 sterren geven. De reden dat het boek nog wel 2 sterren krijgt, is omdat het een makkelijk en toegankelijk boek is, als start voor het ‘echte’ werk. Voor mensen die helemaal nieuw zijn op dit gebied, kan dit boek als een goed instapmodel werken. Deze mensen zou ik dit boek dan ook aanraden. Ik ben al iets verder hiermee en ik las net teveel zaken die ik elders al had gelezen. 


★★☆☆☆

Auteur: Dennis Loots

Prijs: 18,49

Uitgever: Hawesome

Verschijningsdatum: 1 juni 2019

Aantal pagina’s: 178

Ik wil Hawesome bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Geen berichten

    Laat een reactie achter