Lifestyle / Non-fictie

Review e-reader Kobo Libra

Sinds 2015 heb ik een e-reader. Toen gebruikte ik hem voornamelijk in de trein, want ik reisde elke dag het traject Utrecht – Eindhoven. Naast mijn laptop en andere benodigdheden voor studie, wilde ik niet ook nog een dik boek meesjouwen. In mijn overvolle tas zou deze alleen maar stuk gaan. Dus kreeg ik voor mijn verjaardag een e-reader! In 2019, toen ik al in mijn tweede jaar van de master zat in Groningen, kreeg ik een upgrade, ook weer voor mijn verjaardag. Ik kreeg namelijk de Kobo Libra H2O. Enig sceptisch was ik wel, want nu reisde ik helemaal niet meer met de trein. Ik zag de nieuwe e-reader dan ook als overbodige luxe. We zijn 4 maanden verder en hoe is de stand van zaken nu? Tijd voor een review!Kobo Libra H20

Waar ik bang was dat ik deze nieuwe e-reader nauwelijks zou gebruiken, is het tegenovergestelde waar. Ik gebruik ‘m elke dag. Op de bank, ik neem hem mee als ik een afspraak heb in de stad/UMCG en ik lees alleen maar op mijn e-reader in bed. Ik zal met jullie de voordelen van deze e-reader op een rijtje zetten

Voordelen

  • De batterij gaat super lang mee! Zelfs in slaapstand kan ik er een aantal weken mee doen, terwijl ik ‘m toch dagelijks gebruik. Dit was een totaal ander verhaal bij mijn ‘oude’ e-reader, de Kobo Clara HD
  • De twee verschillende standen, verticaal en horizontaal zijn super handig. Daarnaast kun je ‘m ook onderste boven houden en dan draait het scherm (zodat je de knoppen aan de zijkant zowel links als rechts kunt gebruiken). 
  • De resolutie is echt merkbaar beter dan de Clara. Ik was ervan overtuigd dat dit niet zoveel zou verschillen, totdat ik de Libra aanzette. Zo scherp en de leeservaring is daarom vele malen fijnere. 
  • Licht. Je kunt – uiteraard – de lichtsterkte aanpassen. Maar bij deze e-reader kun je ook de warmte van het licht instellen. Beter nog, je kunt dit automatisch warmer later worden. Je kunt instellen hoe laat je gaat slapen en dan zal het licht elk uurtje net iets warmer worden, zodat je hersenen worden voorbereid om te gaan slapen. Ideaal!
  • De reactiesnelheid. Waar ik bij de vorige e-reader nog wel een half minuut tot minuut moest wachten voordat ik naar de volgende pagina kon, gaat het bij deze e-reader super snel. Je drukt op een knopje en je gaat gelijk naar de betreffende pagina. Je hebt dus niet zoveel geduld nodig bij de Libra. 

Nadelen

  • De prijs. Eerlijk is eerlijk, het is geen e-reader die je zomaar even aanschaft. Op zichzelf kost deze e-reader 179,99 euro. Maar om hem mooi te laten houden en wat super praktisch is tijdens het lezen, is een cover. Zelf gebruik ik de beschermhoes sleepcover van Kobo, die kost 36,13 euro. Deze cover kun je in meerde posities vouwen, waardoor je in bed op je zij kunt lezen (ook weer beide kanten). Je kunt de e-reader ook horizontaal neerzetten, super handig. Maar je bent in totaal dus wel al gauw meer dan 200 euro kwijt. Een tijdje geleden was er een soortgelijke, grotere e-reader te koop voor 280 euro. Dat vond ik echt teveel geld. Die 180 is daarmee al een stuk vriendelijker, terwijl de functionaliteiten nog steeds erg goed en vergelijkbaar zijn. Het is een perfect cadeau voor je verjaardag of om jezelf cadeau te doen. Het is het geld namelijk meer dan waard. Ik heb er zo enorm veel plezier van!

Extra ervaring – Kobo Plus

Wat het lezen op de e-reader nog makkelijker maakt is het Kobo Plus Abonnement. Ik heb nu een aantal proefmaanden gehad, maar elke keer blijf ik hangen en betaal ik die 10 euro per maand. Waarom? Het aanbod aan boeken is zo enorm groot en het is zo makkelijk om door hun aanbod heen te bladeren en de boeken toe te voegen aan je leeslijstje. Daarnaast lees ik boeken die ik misschien anders niet zo snel zou lezen. Want het kost me relatief weinig, dus het is het proberen waard. Vind ik het niks, dan stop ik en haal ik het boek weer uit mijn lijstje. Easy as that

Gebruik jij een e-reader? Zo ja, welke? Zo nee, wat houd je tegen?

Geen berichten

    Laat een reactie achter