Lifestyle

Het meest gekozen goede voornemen…

We zijn alweer eventjes in 2020 en de vraag is natuurlijk: hoe gaat het met je goede voornemens? Of doe je niet aan goede voornemens? Zou ik heel goed snappen hoor, vaak zijn het loze woorden, om je goed te voelen nadat je net je buik vol hebt gegeten tijdens het kerstdiner. En dan natuurlijk al die lekkere wijntjes niet te vergeten. Dan is het in januari weer tijd om op rantsoen te gaan. Toch?

Weet je nog de recensie die ik schreef over Breek met hoe je eet? Nee? Lees het artikel dan even hier. Toen wilde ik al een verandering gaan aanbrengen in mijn levensstijl, wat betreft sporten en eten. 

The change

Vanaf begin september heb ik – samen met mijn vriend – een sportschool abonnement genomen. De sportschool die letterlijk bij ons om de hoek zit. Je zou eerder kunnen zeggen dat we ons moeten schamen dat we dat niet direct bij de verhuizing hebben gedaan (vorig jaar januari). Maar goed, vanaf september sport ik dus zo’n 3x per week. Ik moet zeggen, dat gaat best goed! 

Maar ik hield mijn eten niet per se in de gaten en ik stond ook zeker niet vaak op de weegschaal. Vanaf begin december besloot ik dat ik minder wilde gaan drinken. Omdat ik me de dag erna (en de dag daarna) vaak niet chill voelde en algemeen bekend is dat alcohol niet goed voor je is. Dus 2 wijntjes per dag/avond is maximum voor mij.  In december besloot ik dat ik dat ook alleen maar in het weekend mocht drinken. En ik kan je vertellen, zo moeilijk was het allemaal niet. Misschien niet de handigste maand om dit experiment te beginnen, maar ik heb er niet zo ontzettend veel nadeel aan ondervonden. Ik heb veel meer energie en ik geniet nu veel meer als ik wel een wijntje drink.

Voor het ‘echie’

Allemaal leuk en aardig, maar een echt doel had ik niet voor ogen en ik hield ook niet consequent mijn eetgewoonten in de gaten. Iets in de gaten houden betekent voor mij niet iets controleren of mezelf restricties opleggen. Want ik heb mezelf niet op rantsoen gezet, alhoewel ik me wel bewuster ben van wat ik in mijn mond stop. Ik zal dan nu ook sneller kiezen voor fruit dan voor koekjes. Maar taartjes of andere lekkere dingen tijdens feestjes ga ik niet ineens krampachtig laten staan. 

De grootste verandering zit ‘m met name in hoeveel en wat ik eet. Met de app Lifesum (geen spon), houd ik mijn voedselinname en beweging bij. Dit geeft mij veel inzicht in wat voor type voedsel ik eet (vetten, koolhydraten en eiwitten). Er zijn uiteraard nog veel meer van dit soort apps, dus als je hier geïnteresseerd in bent, kijk dan vooral wat jij fijn vindt en er bij jou past. 

Hier ben ik nu een maand mee bezig en tot nu toe vind ik het alles meevallen. Ik neig sneller naar fruit, eet geen snoep en bijna geen koekjes meer. Je kunt in deze app ook aangeven op welk gewicht je wil zijn op een bepaald moment.  Dit geeft voor mij een extra boost als ik zie dat ik op de goede weg zit, om dit vol te houden.

Zoals te verwachten was helpt het enorm om minder tot niet meer te drinken, fruit te eten in plaats van koekjes en veel meer groenten te eten t.o.v. vlees. Mijn vriend heeft er nog iets meer moeite mee, maar het liefste zou ik echt zo weinig mogelijk (of zelfs geen)  vlees eten.

Wat betreft sporten zit ik er lekker in. Nu ga ik aankomende week beginnen met afstuderen, dus dan wordt het iets meer puzzelen om het in te plannen. En oh, ik zou heel erg blij zijn als het weer maart is, want de sportschool is de maand januari zo druk geweest, zo heb ik het nog niet eerder meegemaakt! Iedereen die dan voor de 8 weken gratis sporten gaat en vervolgens niet meer komt (hoop ik althans). 

Wat zijn mijn uitdagingen? Om dit sportschema vol te houden als ik vanaf volgende week ga beginnen met afstuderen. Dan heb ik niet de mogelijkheid om van 09:00 – 10:00 te sporten. Ik ga proberen om dan van 07:30 – 08:30 te gaan, zodat ik rond 09:00 kan beginnen. Want aan het einde van de dag of ’s avonds sporten werkt voor mij niet. Daarnaast moet ik mezelf ervoor behoeden dat ik me niet teveel blind staar op het getal op de weegschaal. At the end of the day zegt dit niet zoveel, want doordat ik veel krachttraining doe, krijg ik meer spieren. Ondanks dat ik wel een ideaal gewicht in mijn hoofd heb, vind ik het belangrijk dat ik me gezond en fit voel. En daarin voel ik nu al wel verschil t.o.v. 2 maanden geleden. Dus daar ben ik al heel blij mee en dat geeft motivatie om door te zetten. 

Afbeeldingen van de LifeSum app

Geen berichten

    Laat een reactie achter