Non-fictie

Het is oorlog maar niemand die het ziet | Huib Modderkolk

Een provocerende titel – Het is oorlog maar niemand die het ziet. Vanaf het moment dat dit boek in de boekhandel lag, had ik hem – tijdens werk – bijna elke dag in mijn handen. Een onderwerp waar ik me erg voor interesseer; de online wereld. Maar waar ik me voornamelijk bezig houd met de ‘voordelen’ van kunstmatige intelligentie en internet an sich, is er natuurlijk een hele andere wereld te vinden. Termen als ‘dark web’ en ‘dark net’ passeren steeds vaker de revue. Ik werd soms een beetje geïrriteerd dat deze waardevolle techniek vaak als ‘slecht’ wordt weggezet. Des te meer interesse had ik daarom in dit boek; wat er is precies gaande? Daar hoopte ik in dit boek meer over te lezen.

Het is oorlog maar niemand die het ziet

De moderne tijd biedt talloze voordelen: we werken sneller en zijn altijd en overal bereikbaar. Maar er zijn ook nieuwe gevaren. Zes jaar doet Huib Modderkolk nu onderzoek naar de schaduwkant van internet. Hij begon als buitenstaander, zonder enige voorkennis. Stukje bij beetje won hij het vertrouwen van bronnen. Zo ontdekte hij dat iemand in Engeland privégesprekken tussen Nederlandse geliefden beluistert en dat een stiekem getrokken kabeltje in Beverwijk de dood van Iraanse demonstranten kan betekenen. Iedere ontdekking roept nieuwe vragen op. Wie leest mee met onze appjes? Hoe ver reiken de tentakels van Nederlandse veiligheidsdiensten? Wat betekent het als staten internet gebruiken om te controleren en te saboteren? In dit boek laat Modderkolk zien hoe kwetsbaar een samenleving is die steeds meer vertrouwt op techniek. Het boek bestaat uit 4 delen, namelijk ‘Wat is er aan de hand?’, ‘Wat zijn de gevolgen?’, ‘Waar gaat het naartoe?’ & ‘Wie gaat ons beschermen?’. Een hele logische opbouw, qua structuur zit het boek dus goed in elkaar. 

Het eerste deel bouwt nog relatief rustig op, begint bij de basis en probeert alle lezers op hetzelfde level te krijgen. Zodat in de andere delen de diepte in kan worden gegaan. 

Let wel, dit is niet een verhaal dat je even tussendoor leest. Dit is een boek waar je je hoofd bij moet houden. Veel vaktermen worden gebruikt, maar ze worden – gelukkig – wel eerst uitgelegd. Je moet wel echt interesse hebben in de online wereld & internet, want anders wis het wel een worsteling om door dit boek heen te komen. 

Als lezer val je van de ene bizarre situatie in de andere. Halverwege het boek viel het kwartje voor mij wat betreft de titel; zo treffend. De onderlinge samenhang tussen twee verschillende hoofdstukken probeert Modderkolk aan het einde van elk hoofdstuk te bewerkstelligen. Door een brug te maken tussen de ene situatie en de andere. En dat lukt hem verrassend goed, terwijl het soms echt niet obvious is.  

Ik was vooral verbaasd over de grootte en complexiteit van het web dat internet heet. Het gaat de hele wereld over, en er zijn veel meer mensen bij betrokken dan je aan de voorkant zou verwachten. Wellicht dat jouw huis (jouw internetverbinding/verkeer) ook wordt gebruikt door bijvoorbeeld de AIVD of MIVD. Het gaat veel verder dan de huis-tuin-keuken hackers (niet denigrerend bedoeld), deze praktijken vinden plaats op landelijk en staat niveau. In China worden hackers zelfs door de overheid ingehuurd, want deze hackers zijn alles en iedereen net altijd een stapje voor. Ook beschrijft Modderkolk de manieren waarop instanties zichzelf proberen te beveiligen – en waar het vervolgens alsnog fout gaat. Zo enorm interessant en zelfs een beetje beangstigend misschien. Het is echt oorlog, onder onze neus, zonder dat de gewone burger het doorheeft. Daarom is het des te belangrijker dat dit boek geschreven is. 

Ik heb respect voor de manier waarop Huib Modderkolk en zijn collega aan informatie zijn gekomen. De meeste mensen die zich in deze wereld bevinden, willen niet praten of durven het niet, uit angst voor de eventuele gevolgen. Deze inside information, samen met nieuwsartikelen, maakt dit boek erg actueel en accuraat. Dit boek is erg geschikt voor mensen die zich interesseren in de online technologie en alles wat daarbij komt kijken. Mensen die niet schuw zijn om ook de andere kant belicht te zien worden; de schaduwkant van internet. 


★★★★☆

Auteur: Huib Modderkolk

Prijs: 20,50

Uitgever: Uitgeverij Podium

Verschijningsdatum: 3 september 2019

Aantal pagina’s: 272

Ik wil Uitgeverij Podium bedanken voor het toesturen van dit recensie-exemplaar. 

Geen berichten

    Laat een reactie achter