Non-fictie

Motivatie | Dan Ariely

Op een grijze maandag begon ik aan dit boek, met de hoop dat ik wat motivatie zou vinden om een nieuwe week te starten. Normaal heb ik niet zo’n last van de Monday Blues, maar de afgelopen paar weken kwam er weinig productiefs uit mijn handen. Na ruim twee uurtjes lezen had ik hem al uit. In deze recensie lees je of dit gegeven een goed óf juist een slecht teken is!

Motivatie

Er gaat geen dag voorbij zonder dat je jezelf, een collega, een vriend of een kind ergens voor probeert te motiveren. Maar zijn we er ook goed in? Wie zich erin verdiept komt er al snel achter dat de kunst van het motiveren lastiger is dan je denkt.

Gelukkig hebben we Dan Ariely (misschien wel de leukste gedragswetenschapper ter wereld). Op basis van wetenschappelijk onderzoek, meeslepende anekdotes en een ontroerend kijkje in zijn persoonlijke leven laat hij zien hoe intrinsieke en externe motivatie werkt. Verwacht antwoord op vragen als: Wat maakt gelukkig? Waarom zijn zoveel mensen bereid om het leeuwendeel van hun leven op een kantoor door te brengen? Werken bonussen eigenlijk? Wat zorgt voor lol in je baan? En wat hebben rechtvaardigheid en motivatie met elkaar te maken? Maar verwacht vooral een verhelderend boek dat laat zien hoe je je leven elke dag nét een tikkie beter kunt maken. 



Yes we can!

In Motivatie geeft Dan Ariely op een interessante en boeiende wijze weer hoe motivatie werkt. En ook hoe demotiverend mensen kunnen zijn. Want ondanks dat het een super belangrijke zaak in ons leven is, weten we er eigenlijk heel weinig vanaf. 

In twee uurtjes las ik dit korte en bondige boek (bijna 130 pagina’s) en heb ik meer inzicht gekregen in het complexe onderwerp motivatie.

In de inleiding van dit boek deelt Dan Ariely een zeer persoonlijk verhaal, waaruit veel belangrijke lessen te leren zijn. Ik vind dit een enorm goede toevoeging en het maakt de (wetenschappelijke) stof tastbaarder en ‘echter’.  

De overige twee delen, De vreugde van (alleen al het idee om) iets (te) maken & Geld komt van Mars, pizza van Venus en complimenten van Jupiter, zijn twee uitgebreide en goed onderbouwde hoofdstukken. Niet iedereen kan het waarderen, maar met dit soort boeken vind ik het van toegevoegde waarde als de schrijver onderzoeken – al dan niet de zijne – aanhaalt om bepaalde, soms intuïtieve zaken te bespreken. De grootste les die ik uit deze hoofdstukken haalde is dat de mens niet op lange termijn gemotiveerd wordt door een geldbeloning. Gezien worden en bevestiging van je manager/baas/naaste blijkt veel belangrijker, zeker op de lange termijn. 

Het laatste hoofdstuk kwam naar mijn idee een beetje uit de lucht vallen en voegde niet bijster veel toe aan de rest van het verhaal. De enige les die ik hieruit heb gehaald is dat begrafenissen enorm veel geld kosten en je jezelf moet afvragen of je niet liever geld besteed aan belangrijke zaken/mensen als je nog leeft – zodat je ervan kan genieten – in plaats van bijvoorbeeld een erfenis na je overlijden.

Dit boek krijgt van mij 4 sterren omdat het een waardevol boek is voor iedereen die geïnteresseerd is in motivatie en de achterliggende ideeën hierover. Ariely haalt belangrijke onderzoeken aan, die zijn standpunten bevestigen (als kritisch persoon ben ik nu ook wel benieuwd naar onderzoeken die deze conclusies wellicht tegenspreken). Om als leek een idee te krijgen van de wondere wereld van elkaar motiveren zou ik zeggen: lees dit boek! Tip: je kunt dit boek natuurlijk ook cadeau geven aan een lieftallige college, vriend(in) of aan een van je ouders – wellicht steken ze er nog wat van op! 


★★★★☆

Auteur: Dan Ariely

Prijs: 19,99

Uitgever: Maven Publishing

Verschijningsdatum: 22 oktober 2019

Aantal pagina’s: 128

Ik wil Maven Publishing bedanken voor het toesturen van dit recensie-exemplaar. 

Geen berichten

    Laat een reactie achter