Non-fictie

The subtle art of not giving a f*ck | Mark Manson

Het is lang geleden dat ik op mijn blog een recensie heb geplaatst over een boek dat ik zelf heb gekocht. Al langere tijd schreeuwt dit oranje boek letterlijk en figuurlijk om mijn aandacht. Het is dat mijn vriend het ook graag wilde lezen, dat we hadden besloten om hem te kopen. Want in principe geldt mijn buying ban nog steeds, oeps…

Ook is dit een van de eerste keren dat ik een recensie schrijf over een non-fictie boek, wat ik allemaal leuk vindt. Je kunt in de toekomst dus meer van dit soort non-fictie boeken verwachten!

The subtle art of not giving a f*ck

Van populair weblog naar New York Times-bestseller is dit hét boek voor zelfhulphaters! Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je d moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo’n behoefte aan hebt. Mark Manson geeft je de tools om te kiezen waar jij om geeft, en dus ook waar je niet om geeft. Dat idee omarmen werkt bevrijdend. Humoristisch en vol goede grappen, maar bovenal ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. 


F*cks

De synopsis (weergegeven in het Nederlands, omdat deze blog Nederlands is, maar op mijn eigen boek staat dit uiteraard in het Engels) belooft nogal wat: ‘Mark Manson geeft je tools om te kiezen waar jij om geeft’. Uhm, dat is niet helemaal waar. Hij geeft aan dat je voor jezelf moet nagaan wat je waarden zijn waar je in je leven naar wilt streven. Dus je moet ook bedenken waar je géén waarde aan hecht. Hij vertelt hoe je dat kunt doen: door het gewoon te doen. Er is geen quick fix of een recept voor. Het komt erop neer dat je dingen moet uitproberen en het proces ervaren. 

Aan welke dingen in het leven geef jij teveel f*cks? Is het het waard? Kun je voor jezelf bedenken waar je minder om wilt geven en om welke dingen juist meer?

Dit zijn allemaal vragen die ik mezelf ging stellen tijdens het lezen van dit boek. 

“Just as one must suffer physical pain to build stronger bone and muscle, one must suffer emotional pain to develop greater emotional resilience, a stronger sense of self, increased compassion, and a generally happier life. ” 


Mark Manson neemt de lezer mee in zijn eigen ervaringen en wat hij daarvan geleerd heeft. Hij maakt veel situaties belachelijk en probeert de lezer te laten inzien wat de zin en onzin van veel problemen zijn.

Voor mij persoonlijk werkt dit heel goed, omdat het dus geen zelfhulp boek is. Door de anekdotes en ervaringen ga je over je eigen leven nadenken. Je reflecteert op je eigen waarden en beweegredenen. Je trekt als lezer als het ware je eigen conclusies en lessen. De een vindt dit fijn, de ander niet. Het is daarom denk ik heel persoonlijk wat je van dit boek vindt. 

Zijn humor maakt dat het boek lekker doorleest en de zelfspot werkt aanstekelijk. Alleen soms vind ik zijn grappen net te ver gaan, te bot, te cru. Ik kan daar overheen lezen en het achter me laten, maar ik kan me ook voorstellen dat dat sommige lezers tegen de borst stuit.

Dit boek is een aanrader als je van zelfreflectie en zelfspot houdt, maar het wel met een korreltje (of een grotere korrel) zout kunt nemen. 

“I thought that love sometimes just wasn’t enough. And then I realized that each individual gets to decidewat is ‘enough’, and that love can be whatever we let it be.” 

“With great power comes great responsibility.” 


De grootste les die ik uit dit boek heb gehaald is deze:

Bij elke gelegenheid waar ik geïrriteerd van word, waar ik boos door word of waar ik verdrietig door raak, bedenk ik mezelf het volgende: is het het waard? Is dit al mijn energie en frustratie waard? Zo niet:

Let it go!

p.s. ook jij hebt nu het lied van Frozen in je hoofd. You’re welcome.


★★★★☆

Auteur: Mark Manson 

Prijs: 12,99

Uitgever: Harper One

Verschijningsdatum: 13 september 2016

Aantal pagina’s: 224

Geen berichten

    Laat een reactie achter