Non-fictie

Breek met hoe je eet | Hella van Laer

Het roer moet om! Ik zit de laatste tijd niet lekker in mijn vel. Samen met mijn vriend genieten van het leven (met lekker eten en drankjes), maar dat doen we net iets te vaak. Daarnaast sporten we nauwelijks. Ik wil hier verandering in brengen, ik wil weer met zelfvertrouwen me mooi voelen in mijn eigen kleding. 

Zeker in de zomer merk ik dat ik onzeker ben over zoveel aspecten van mijn lichaam. De kleren die je in de zomer draagt verhullen nou eenmaal net iets minder dan winterkleding. Confronterend dus.

Een tijdje terug al kreeg ik het boek Breek met hoe je eet als recensie-exemplaar van New Book Collective, uitgegeven door Uitgeverij van Halewyck. Gisteren was het juiste moment om het boek open te slaan en pas dicht te slaan toen hij uit was. Wat vond ik ervan? Heb ik er bruikbare tips uitgehaald? Heb ik nieuwe dingen geleerd? Je leest het in deze recensie!

Breek met hoe je eet

Afvallen is makkelijk. Het enige wat je moet doen, is je brein ervan overtuigen dat je ook anders kunt eten. Want het gaat niet om wát je eet, maar hóé je eet. Klinkt simpel? Dat is het eigenlijk ook. In Breek met hoe je eet legt voedingswetenschapper en diëtiste Hella van Laer op basis van haar jarenlange praktijkervaring haarfijn uit hoe je je brein moet trainen om je lichaam een boost te geven. Want de meeste kook- en dieetboeken vertellen ons wel hoe we gezonder moeten eten. Maar op lange termijn blijft de vraag: waarom lukt het ons zo moeilijk om het ook vol te houden?Weer een of ander afvalboek?!

Voordat ik deze recensie begin, wil ik wat zaken ophelderen. Ik wil afvallen en sporten om me beter in mijn vel te voelen; niet vanwege sociale druk of dat ik wil voldoen aan een ideaalbeeld. Ik doe het voor niemand anders dan voor mezelf. Naar mijn mening is deze motivatie die enige die ik langere tijd kan volhouden (intrinsieke motivatie). 

Het boek begint al vrij snel met het onderscheid maken tussen verschillende breinen. Wait, what? Verschillende breinen? Ja, Hella legt uit dat de verschillende hersendelen verantwoordelijk zijn voor hoe we keuzes maken. Er zijn drie soorten:

  • Het reptielenbrein (hersenstam; zeer instinctief);
  • Het menselijke brein (hersenschors, neocortex; rationeel en weloverwogen);
  • Het zoogdierenbrein (limbisch systeem; basisemotie, basismotivatie en gewoontevorming).

Dit soort informatie was voor mij niet geheel onbekend, maar ik vind dat Hella dit op een leuke manier visueel weet te maken. En ik denk dat niet iedereen zich hiervan bewust is, dus er valt zeker veel te leren!

De kracht van dit boek ligt hem in het feit dat het zowel praktisch ingesteld is als wetenschappelijk onderbouwd. Soms lees of hoor ik losse flodders, beweringen dat bepaald voedsel totaal ongezond voor je is. Zonder argumentatie. Dan gaan bij mij de haren al overeind staan. Ik kan daar niks mee en ben argwanend ingesteld. Geef me achtergrondinformatie! Waarom is het (on)gezond? Tell me more! Vooral de Wist je dat… rubriek vond ik erg leerzaam!

Ik zal een voorbeeld geven hoe Hella dit aanpakt in haar boek:

Wist je dat…

we elke dag tot 200 keuze smaken over voeding?

Slechts een klein percentage (gemiddeld gezien zelfs maar 1/5e) van die keuzes maken we bewust. De rol van het menselijke brein is dus eerder beperkt. 

Per hoofdstuk, maar ook achterin, staan lijstjes. Lijstjes die voor mij zouden kunnen werken, top! Ik word hier echt blij van. Nu is het zo dat niet álle lijstjes van toepassing zijn, maar toch ben ik er aantal tegengekomen die ik zeker weten ga gebruiken. Daarnaast ben je natuurlijk vrij om ze aan te passen met je eigen wensen. 

Dit boek staat boordevol achtergrondinformatie over waarom we als mens bepaalde (voeding)keuzes maken – tot ver teruggaand in de tijd worden hier argumenten voor gegeven. Ik ben nu eenmaal wetenschappelijk ingesteld, dus dit kon ik echt heel erg waarderen. Als ik mezelf beter snap, kan ik ook beter dingen veranderen en bewust de andere, juiste keuze maken. 

Gaat dit boek er echt voor zorgen dat ik nu wel ga afvallen? Niet per definitie. Niemand anders kan dit voor je doen – geen vriend, coach of boek. Je moet dit echt zelf doen. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat ik dit het langste volhoud als ik zelf de waarde ervan in (blijf) zie(n). De intrinsieke motivatie moet goed zitten dus. Dit betekent dat ik nu op mijn zwaarst ben ooit. Niet dat het nou enorm veel zwaarder is dan eerder, maar daar gaat het niet om. Ik voel het aan mijn lichaam, ik voel me logger. Nu ik dit punt heb bereikt, is de maat vol. Ik wil niet nog langer me blijven verschuilen achter ‘excuses’ dat ik het te druk heb, geen tijd voor heb, het te duur vind etc. Eerlijk is eerlijk, de drie jaar hiervoor, toen ik elke dag van Utrecht naar Eindhoven reisde – en weer turen, had ik ook echt geen tijd. Het is voor mij een balans van tijd vrij maken en genoeg rust in mijn hoofd hebben om aandacht aan mijn lichaam te geven. Ik probeer het nu te zien als voor mezelf zorgen, in plaats van steeds aan mezelf voorbij te gaan. 

De sportschool om de hoek hebben mijn vriend en ik langere tijd vermeden. Argumenten als ‘het kost veel geld en na 2 maanden ga je al nauwelijks meer heen’ voerden de boventoon. Maar als je deze kosten vergelijkt met geld dat je aan kleding uitgeeft, of aan de drankjes wanneer je lekker op het terras zit, dan valt het relatief wel mee. 

Daarnaast wil ik graag, via FitChannel, yoga proberen. 2x in de week, thuis op mijn matje. Ik denk dat dit een goede combinatie is van ontspanning en fysiek bezig zijn. Ik ben erg nieuwsgierig en benieuwd. Ik zal binnenkort een update geven over mijn ervaringen hiermee. 

Het proces van afvallen en sporten is, zoals het woord al zegt, echt een proces. Geen lineaire groei, maar een weg met pieken en dalen. Hier ben ik me terdege van bewust en ik moet ervoor waken dat ik bij een tegenslag in de handdoek in de ring gooi.

Mocht je jezelf in een soortgelijk proces bevinden, dan zou ik het leuk vinden als je laat weten hoe jij met tegenslagen omgaat. Laat een reactie achter in de comments!


★★★★☆

Auteur: Hella van Laer

Prijs: 20

Uitgever: Uitgeverij van Halewyck / New Book Collective 

Verschijningsdatum: 1 maart 2019

Aantal pagina’s: 160

Ik wil New Book Collective en Uitgeverij van Halewyck bedanken voor het toesturen van dit recensie-exemplaar.

Geen berichten

    Laat een reactie achter