Non-fictie

De twijfelmoeder | Patricia de Ryck

Toen ik jong was dacht ik op mijn 25e getrouwd te zijn en kinderen te hebben. Ondertussen ben ik 26 jaar, nog steeds de (eeuwige) student en leef ik van bijbaantjes en woon ik samen met mijn verloofde – dat dan weer wel!

Hoe ouder we worden, hoe meer mijn vriend en ik bezig zijn met het krijgen van kinderen. In onze omgeving worden steeds meer baby’s geboren; we zijn oom en tante, ik krijg dit jaar een neefje of nichtje. We zijn allebei gek op kinderen en ik smelt al als ik ergens een baby zie.

Toen ik een mail kreeg of ik dit boek wilde vooruitlezen, wist ik dat dat heel graag wilde!

Hoe erg ik ook van kinderen houd, er zijn zeker periodes geweest waarin ik oprecht twijfelde of ik het wel wilde. Dit boek gaat daarover: wel of geen kinderen? Wat zijn argumenten, zowel voor als tegen? Ik mocht dit boek vooruitlezen, waarvoor ik HarperCollins Holland wil bedanken!

De twijfelmoeder

Waarom is moeder worden de standaard en ervan afzien afwijkend? En wat kun je verwachten als je er zelf niet zo zeker van bent of je moeder wilt worden?

In De twijfelmoeder onderzoekt Patricia de Ryck de twijfels die je als hedendaagse vrouw kunt ervaren rondom de vraag of je kinderen wilt. Ze beschrijft de druk van buitenaf, van ouders en schoonouders tot je partner en zelfs wildvreemden, en duikt diep in alle twijfels zodat je bewuster tot een weloverwogen besluit kunt komen.

De twijfelmoeder is een vlotte, praktische en nuchtere gids voor een gegronde beslissing over het moederschap. Wars van enig vooroordeel, gebaseerd op de ervaringen van de auteur, diepgravend onderzoek en talrijke interviews, is dit het boek dat elke vrouw zou moeten lezen voordat ze besluit moeder te worden – of niet. Meer of minder twijfels?

De verwachtingen zijn hoog na het lezen van de synopsis – voor mij althans. Deze gids zou je kunnen helpen bij het maken van een keuze. Spoiler: na deze gids zijn je twijfels niet per se weggenomen, wellicht dat er zelfs meer zijn bijgekomen! Wat erg wordt benadrukt is het feit dat er geen foute keuze is. Allerlei verschillende aspecten, zoals carrière, overbevolking van de aarde en het ontbreken van een partner worden vanuit verschillende invalshoeken beschreven. Ik voelde inderdaad geen vooroordeel voor welke invalshoek dan ook, dat is erg prettig. 

Heeft het mij geholpen om een betere keuze te maken? Nee. Herken ik veel aspecten uit het boek? Ja. In die zin zijn mijn twijfels (en die van andere) als het ware in een boek(je) gegoten. 

Ik denk overigens wel dat het goed is dat zo’n boek op de markt is, om het taboe rond het niet hebben van kinderen te doorbreken. Dit kan een bewuste keuze zijn, maar ook niet bewust. Erg pijnlijk is het om opmerkingen vanuit je omgeving te horen als: ‘Wanneer gaan jullie eraan beginnen?’ of ‘ Wanneer krijg ik een neefje of nichtje?’, terwijl jullie al jaren aan het proberen zijn. Ik denk dat 90% van de mensen die dit soort dingen zegt niet doorheeft wat voor impact het kan hebben. Alleen al daarom zou ik willen dat iedereen dit boek leest, zodat kwetsende woorden kunnen worden bespaard. Dat heeft dit boek zeker mij gebracht: meer begrip voor zeer uiteenlopende situaties. 

Het krijgen van kinderen is niet vanzelfsprekend, maar de keuze om voor kinderen te gaan ook niet. 

Er is een aspect wat mij nog steeds tegen de borst stuit, maar dat heeft persoonlijke redenen. 

Het gaat dan met name om het bewust krijgen van kinderen van bijvoorbeeld een terminaal zieke man. Van te voren kies je er dus bewust voor dat je kind zonder vader opgroeit. Zo’n keuze kan ik zelf niet begrijpen, als kind die zonder vader opgroeide. Ik vind het dan ook jammer dat aan dat aspect volledig voorbij wordt  gegaan in dit boek. De focus ligt op de kinderwens van de ouders en niet op de eventuele consequenties voor het kind (die hier niet per se voor kiest!). 

Zeker geen verkeerd boek om te lezen, het is geen dikke pil of te wetenschappelijk benaderd boek. Toch ben ik er persoonlijk niet laaiend enthousiast over. De talrijke interviews – waar in de synopsis over gesproken wordt – mis ik enigszins, het is allemaal vrij beknopt. Dit boek heeft daarentegen wel belangrijke boodschappen, die je dwingen om bij jezelf te rade te gaan. Daarom beoordeel ik dit boek 3 sterren!

Mocht je uitgebreidere interviews willen lezen, neem dan een kijkje op www.twijfelmoeder.nl. Op deze site verschijnen bijna dagelijks nieuwe berichten, dus zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen!


★★★☆☆

Auteur: Patricia de Ryck

Prijs: 17,50

Uitgever: HarperCollins Holland

Verschijningsdatum: 12 maart  2019

Aantal pagina’s: 160

Ik wil HarperCollins Holland bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Geen berichten

    Laat een reactie achter