Thrillers

Darknet | Matthew Mather

Een thriller over kunstmatige intelligentie? Je kunt mij niet meer enthousiast krijgen! Op 29 november 2018 bracht Karakter Uitgevers het boek Darknet uit, van Matthew Mather. Als student BME met een interesse in kunstmatige intelligentie wilde ik dit boek heel graag lezen.

Heeft dit boek aan mijn verwachtingen voldaan? Ze misschien zelfs overtroffen? Je leest het in dit artikel!

Darknet

Jake O’Connell heeft zijn criminele verleden achter zich gelaten. Maar als zijn jeugdvriend Sean Womack wordt vermoord, komt er een einde aan zijn nieuwe leven als succesvolle effectenmakelaar in New York. Aan de andere kant van de wereld, in Hongkong, ontdekt wetenschapper Jin Huang een lijst met rijke doden en een enorme samenzwering in de bankwereld.

Het vreemde is dat de doden op deze lijst niet allemaal dood lijken te blijven. Jin stort zich op de zaak, maar ontdekt tot haar afgrijzen dat ze zelf op de lijst staat. Jake O’Connell en Jin Huang slaan op de vlucht en komen er op de verschillende continenten achter dat een duister geheim zich als een kanker uitzaait over de wereld.

Waarom werd Sean vermoord? Wat had hij te maken met de lijst van rijke doden? Wie van hen komt weer tot  leven? Jake en Jin gaan op zoek naar de antwoorden. Maar dan wordt de familie van Jake bedreigd en dat verandert de zaak. AI

Deze thriller laat de lezer kennismaken met een specifiek thriller-genre: IT, AI (Engelse term voor kunstmatige intelligentie) & robots. Ik heb tot op heden nog niet veel boeken in dit genre gelezen, terwijl ik in mijn studie en dagelijks leven wel super geïnteresseerd ben en bezig ben met de toepassingen van AI. Om een voorbeeld te geven: het automatisch detecteren van de kernen van borstkankercellen om te bepalen of de kern een afwijkende  vorm heeft. Vervolgens kan een diagnose worden gesteld, dit gebeurt tot op heden voor zover ik weet nog wel door de radioloog/oncoloog. 

Voor het automatisch detecteren van de kernen zijn er computer programma’s geschreven die dit doen. Zulke toepassingen zijn volop in ontwikkeling, maar wel heel waardevol voor de geneeskunde, behandeling en dus de maatschappij! Naast het medische deel heeft het ook veel toepassingen in eigenlijk alles om ons heen. Dit maakt het leven aan de ene kant makkelijker, maar het onbekende creëert ook angst. 

Dit boek geeft de lezer inzicht in de gevaren die bij zulke technologieën komen kijken. Een wereld wordt geschetst waarbij robots en online Moordmarkten een onderdeel vormen. Eerlijk is eerlijk, ik denk dat we nu al in die tijd leven. Op het darknet zijn er al veel van soortgelijke dingen te vinden. Op Netflix is hier een documentaire over gemaakt, genoemd Dark Net (geen toeval!). 

De setting van het verhaal is heel boeiend en tegelijkertijd bijna een ver-van-je-bed-show. Er komen veel personages aan bod, wat voor mij soms een beetje verwarrend was. Ik had het fijner geworden als er wat minder personages waren met wat meer diepgang, dan veel personages die enigszins oppervlakkig blijven.

Dit in combinatie met alle moeilijke en onbekende woorden (vakjargon). Als lezer moet je hier enige affiniteit mee hebben of hierdoor heen kunnen kijken. Ik denk daarom dat dit boek zich beperkt tot een specifieke doelgroep. Dat is niet erg, maar wel goed als lezer om te weten!

Er zijn veel plotwendingen die ik niet zag aankomen, wat het verhaal op een continu spannend niveau houdt. 

Matthew Mather komt zelf uit deze wereld, hij is een expert op het gebied van cybersecurity. 

Wat ik wel echt jammer vind is dat deze technologieën ‘weer’ in een slecht daglicht komen te staan. Uiteraard is het goed om op de gevaren te wijzen – deze zijn er ook degelijk – en mensen bewust te maken waar ze mee te maken hebben. Maar aan de andere kant, het brengt ook veel positieve en goede mogelijkheden met zich mee. Veel mensen kennen/weten deze mogelijkheden alleen niet. 

Aangezien dit mijn cup of tea is en ik de plotwendingen erg sterk en onverwacht vond, geef ik dit boek 4 sterren!


★★★★☆

Auteur: Matthew Mather

Prijs: 19,99

Uitgever: Karakter Uitgevers

Verschijningsdatum: 29 november 2018

Aantal pagina’s: 344

Ik wil Karakter Uitgevers bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Geen berichten

    Laat een reactie achter