Lifestyle

Studiekeuze(stress)

Je bent druk bezig met het voorbereiden op je eindexamen. Maar je moet ook nadenken over wat je met je diploma wilt gaan doen. Studeren? Universiteit of toch HBO? Een tussenjaar nemen? 

Ik heb zelf heel veel moeite gehad met het kiezen van een studie, ook al had ik me heel goed ingelezen en was ik naar open dagen geweest. Er is gewoon zoveel te kiezen en soms kan dat juist averechts werken, zeker voor mensen die meer dan 1 gebied leuk vinden. 

Ik ben na mijn VWO begonnen met de opleiding Bedrijfskunde in Groningen. Ik kom uit een ondernemersfamilie en ik dacht: hier kan ik veel kanten mee op. Ik heb ook nog heel lang gedacht aan de studie geneeskunde, maar ik vond het leventje wat daarbij hoort (lange dagen maken en heeeeel erg lang studeren) niet bij mij passen. Ha, ik kan nu al de gedachten lezen van de mensen die mij kennen: ‘maar je doet nu ook lang over je studie!’, knipoog, knipoog. Ja, dat klopt helaas, maar ik heb daar op voorhand niet bewust voor gekozen. 

Eenmaal begonnen vond ik het enorm tof om op kamers in Groningen te wonen en te leven als een student. De studie stond me niet echt tegen, maar echt leuk vond ik het ook niet. Ik miste het ‘menselijke’ aspect, oftewel de medische kant.

Ik ben toen, ook in Groningen, LS&T gaan studeren en ben daar vanwege persoonlijke omstandigheden mee gestopt. Ik was er toen van overtuigd dat een universitaire studie niet mijn ding was en ik ben HBO huidtherapie gaan doen. Die keuze heb ik vooral gemaakt vanuit eigen ervaring: ik heb al sinds ik 13 ben last van allerlei huidproblemen. Deze studie bleek, helaas, al helemaal niet bij mij te passen. Ik ben wel doorgegaan, zodat ik mijn propedeuse kon halen én omdat ik niet wist wat ik dan wel wilde doen.

Uiteindelijk ben ik begonnen aan de studie biomedische technologie aan de TU/e, ik was al 4e jaars. 

Hoe heb ik dit proces doorlopen?


Ik heb een aantal tips & ervaringen op een rijtje gezet, wat ik anderen zou aanbevelen die in een soortgelijke situatie zitten.

  • Wees niet te streng voor jezelf. Als een studie niet bij je past (in je hart weet je dat echt wel), kun je verstandelijk wel blijven redeneren dat je door moet blijven gaan, maar uiteindelijk word je daar niet blij van. Zowel op de korte als op de lange termijn niet. 
  • Maak een plan hoe je je tijd gaat invullen als je stopt met een studie. Studeren is niet goedkoop, tegenwoordig al helemaal niet (geen basisbeurs meer etc.). Als je voor 1 februari al weet dat je niet verder wilt, kun je je beter uitschrijven. Dat scheelt weer voor een (eventuele) negatieve BSA en je krijgt je collegegeld helemaal terug. Ga je werken en/of reizen? Blijf je op kamers wonen of ga je tijdelijk weer thuis wonen? Financieel komt er namelijk ook veel bij kijken als je stopt met je studie. 
  • Probeer je horizon te verbreden en kijk niet alleen naar de ‘logische’ keuzes en/of gebaande wegen. Neem alle opties door en kijk wat er mogelijk is. Misschien dat het universiteitsleventje niet bij je past, kijk dan ook naar HBO. Of juist andersom. Probeer voor jezelf een einddoel voor ogen te krijgen.
  • Onthoud dat een studiekeuze niet de rest van je leven bepaalt! Voor mij voelde het erg als ik het ene koos, ik nooit meer, maar dan echt nooit meer, een andere richting op zou kunnen. Zeker op de universiteit is het werkveld waar je later terecht komt erg breed. Daarnaast kun je binnen een studie ook nog weer vakken kiezen die je leuk vindt en minder leuke vakken naast je neer leggen. Vaak heeft je studiekeuze een reden gehad en bedenk nog eens waarom je voor die specifieke studie had gekozen. 
  • Neem geen overhaaste beslissingen. Je uitschrijven tijdens een paniekaanval is niet erg verstandig en later kun je er spijt van krijgen (been there, done that). Natuurlijk mag je erover nadenken en jezelf afvragen of dit wel is wat je wilt, maar neem de tijd. Geef het een paar dagen of een week en kijk of je tegen die tijd er nog hetzelfde over denkt (vaak niet!). 
  • Het maken van studiekeuzetest, persoonlijkheidstesten en IQ-testen kan erg helpen. Ik heb dit onder begeleiding gedaan (toen ik mijn HBO studie deed), wat toen een studiekeuze-match-traject heette. Een hele mond vol, maar ik kwam vooral achter een heleboel dingen over mezelf. Het stomme was (of juist logisch..?) dat ik al deze dingen zelf ook al had bedacht/het was in mijn gedachten geweest. Oftewel, diep van binnen weet je wel wat je echt wel en echt niet leuk vindt!
  • Je kunt meer dan je zelf denkt! Als je voldoet aan de toelatingseisen voor een bepaalde studie en je weet hoe je moet leren/je wilt er hard voor werken, komt het echt wel goed! Ga geen studie uit de weg die je wel leuk lijkt, maar waarvan je niet zeker weet of je het wel kan… Dit is echt zonde, vooral omdat je dit van te voren nooit weet. Zoals gezegd, wanneer je de goede werkhouding hebt, komt het echt wel goed!
  • Vergeet ontspanning niet! Hobby’s, zoals boeken lezen en bloggen, waren voor mij een belangrijke uitlaatklep. Een manier om je hoofd leeg te maken en je gedachten ergens anders op te zetten. Voor heel even je wanen in een fictieve wereld met personages met hun eigen problemen. Voor mij was dit een vorm van relativeren. Want studie is belangrijk, maar ook andere dingen moet je niet vergeten! 

Niet is onmogelijk! Na zoveel jaar en keuzes verder, kan ik nu wel zeggen dat ik mijn bachelor Biomedische Technologie aan de TU/e nominaal heb afgerond! En ik maar steeds denken dat ik het niet kon… Cheers to that!



Geen berichten

    Laat een reactie achter