Non-fictie

Hoelang gaat papa nog gestorven zijn? | Hannelore Bedert

Gezien mijn eigen ervaringen, het verlies van mijn vader gisteren 21 jaar geleden, moest en zou ik dit boek lezen. Het voelde alsof ik terug in de tijd ging, zoveel herkenbaarheid. De rauwe randjes, die met de jaren iets minder scherp worden, werden tijdens het lezen weer even naar de oppervlakte geduwd. Een prachtig én verdrietig geschreven verhaal van Hannelore over haar ervaringen – en die van haar kinderen – in het eerste jaar na het verlies van hun man en vader.

Hoelang gaat papa nog gestorven zijn?

Op 17 februari 2019 stierf Stijn, de man van singer-songwriter en auteur Hannelore Bedert. Op amper veertigjarige leeftijd overleed hij onverwacht aan hartfalen en bleef Hannelore achter met twee jonge kinderen. In de maanden nadat hun leven compleet ondersteboven was gehaald, begon ze te schrijven.

De eerste keer

Hannelore Bedert heeft verhalen gebundeld die een inzicht geven in het eerste jaar na het verlies van haar man en vader van haar jonge kinderen. De verhalen zijn heel wisselend, sommige verhalen zijn rauw, van vlak na het verlies. Sommige verhalen hebben bijna een poëzie achtige insteek, geven de liefde weer tussen Stijn en Hannelore en tussen Stijn en hun kinderen. Sommige verhalen zijn enorm eerlijk en confronterend, en zullen voor sommige mensen daarnaast pijnlijk herkenbaar zijn.

‘Papa zou ze prachtig vinden’, zeg ik en ik vloek binnensmonds. Omdat hij het kleine meisje zou moeten zien nu, omdat hij naast z’n zoon zou moeten kunnen fietsen, omdat hij simpelweg hier zou moeten zijn.

pagina 7

De herkenbaarheid, de gevoeligheid, de rauwe zinnen die veel liefde bevatten komen zo sterk naar voren uit deze verhalen. Daarnaast zijn er veel eerlijke passages die sommige mensen misschien zal afschrikken. Ik denk dat ik dat het meest kan waarderen aan deze korte verhalen; ze schetst hoe het écht is, hoe het er echt aan toe kan gaan wanneer je als jong gezin je man en vader verliest. Het gemis en verdriet sijpelt door de verhalen heen, maar er komt ook iets krachtigs naar voren. Ik blijf het bijzonder vinden hoe deze twee zaken vaak naast elkaar bestaan.

Wat dit boek mooi maakt is dat het een combinatie is van ervaringen van de moeder, de vrouw die haar man is verloren, maar dat ook de twee kinderen, Hoppe en Polly, een grote rol spelen. Een van de fragmenten die mij raakte ging over hoe open en eerlijk kinderen zijn. De meeste kinderen, zo was ik zelf ook, geven prompt antwoord op vragen als ‘wat doet jouw vader voor werk?’ Onderstaand fragment illustreert dit heel mooi.

‘Je moet dan maar aan je papa vragen om af en toe de wieltjes wat aan te draaien [van het skateboard].’ Zonder een spier te vertrekken antwoordt Hoppe: ‘Mijn papa leeft niet meer, maar mijn mama kan dat ook. Ik heb een coole mama.’

pagina 81

Voor een ieder die enigszins zou willen weten hoe het is om een jong gezin te zijn die zo’n groot en impactvol verlies heeft geleden, is dit boek een echte aanrader. Klein van formaat, maar groots in kracht. Neem je tijd ervoor, laat het op je inwerken. Mocht je onverhoopt in een situatie verkeren waarin je iemand kent die een soortgelijk verlies heeft geleden, laat dan dit verhaal je aanmoedigen om met hen in contact te blijven. Dat is misschien wel een van de moeilijkste dingen, het besef dat het leven doorgaat. Het leven gaat ook door, maar het staat ook stil. Soms wordt het op onverwachte momenten – zelfs jaren later – weer opnieuw stil gezet. Het verlies blijft, de tijd heelt niet alle wonden. Als tijd al iets doet, is het het verzachten van de scherpe randjes.

Daarnaast wil ik ook nog iets zeggen over de prachtige en rake illustraties, gemaakt door Randall Casaer. Het blijft zo mooi hoe illustraties een verhaal kunnen versterken. Dit is zeker het geval bij deze illustraties, een waardevolle toevoeging!


★★★★★
Geschreven door Hannelore Bedert
Tekeningen gemaakt door Randall Casaer
Prijs: 22,50
Uitgever: Standaard Uitgeverij (Manteau)
Verschijningsdatum: november 2020
Aantal pagina’s: 104
Ik wil Standaard Uitgeverij bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Geen berichten

    Laat een reactie achter