Non-fictie

Alles is uitvogelbaar | Marie Forleo

Voor sommige mensen is Marie Forleo een begrip. Voor mij was dat – tot op heden – nog niet het geval. Op Instagram had ik bij wat mensen dit boek voorbij zien komen (bijvoorbeeld bij Cynthia) en dat maakte me nieuwsgierig. Daarnaast zijn we net het nieuwe jaar begonnen en wil ik, onder andere met dit boek, een plan gaan opzetten voor komend jaar.

Want 2020 wordt een belangrijk jaar voor mij! Ik ga afstuderen. Dit is  voor mij een enorme mijlpaal (lees dit artikel om hier meer over te weten). Nu wordt het echt tijd om na te gaan denken wat ik na mijn studie wil doen, oftewel: wat voor werk wil ik gaan doen en waar? Welke dromen wil ik gaan najagen en wat is daarvoor nodig? Een van mijn slechtere karaktertrekken is dat ik nogal snel (veel) beren op de weg zie. Met dit boek in de hand hoop ik hier korte metten mee te maken! Je leest in deze recensie welke lessen ik heb geleerd uit dit boek en hoe ik het lezen heb ervaren. 

Alles is uitvogelbaar

Ben jij klaar om onoverwinnelijk te worden?

De miljoenen fans van Marie Forleo halen hun hart op: het langverwachte boek is eindelijk hier. 

Alles is uitvogelbaar geeft de lezers moed om ondanks hun angsten hun dromen waar te maken en significante veranderingen in de wereld teweeg te brengen. Het geloof in het eigen kunnen staat daarbij centraal.

Alles is uitvogelbaar maakt korte metten met disfunctionele overtuigingen en belemmerend gedrag. Forleo neemt je stap voor stap mee in de achtbaan van creativiteit, verandering en vooruitgang. Dit meesterwerk helpt je boven alles jouw innerlijke kracht aan te boren. Levenslessen

Twee belangrijke punten wil ik nu al graag met jullie delen voordat ik de diepte in ga: het boek is best wel Amerikaans en dat moet je liggen – of in ieder geval door de vingers kunnen zien. In het eerste hoofdstuk dacht ik: Oh nee, dit is niks voor mij. Toen ik verder ging met lezen werd dit gevoel echter minder sterk. Misschien was ik er wat meer aan gewend en waren mijn verwachtingen iets aangepast. 
Het tweede punt is dat je echt aan de slag moet met dit boek. Nu ik deze recensie aan het schrijven ben, heb ik dat nog niet gedaan, maar ik ga het boek nu opnieuw lezen en ik ga de actie-secties daadwerkelijk uitvoeren. As we speak ligt het schriftje naast me al klaar om aan de slag te gaan! Ik ben van mening dat op deze manier je het meeste haalt uit alle tips. Want op zich zijn niet veel zaken ‘nieuw’, maar doordat je het actief moet gaan toepassen op je eigen leven, wordt the shit real. 

Oké, dan nu het echte werk! Ik wil graag wat belangrijke lessen met jullie delen. En uiteraard quotes, want daarvan staan er genoeg in dit boek!

Een greep uit de belangrijke lessen die ik heb geleerd:

  • Wanneer ik voor nieuwe uitdagingen sta, hoor ik mezelf vaak zeggen: dat kan niet, want …. (ik kan het niet betalen, ik heb er geen tijd voor, die uitdaging ligt aan de andere kant van Nederland). Maar eigenlijk zeg ik daarmee: ik ga niet. Want zoals Marie Forleo zegt: ‘Wanneer we de woorden ‘kan niet’ gebruiken, gaan we ons vaak als slachtoffer gedragen: machteloos ten opzichte van onze omstandigheden. Het is alsof we geen enkele controle hebben over onze tijd, energie of keuzes’. Zo wil ik niet leven! Dit schudde me wel even wakker en maakt dat ik mijn doelen voor 2020 daadwerkelijk ga uitschrijven en de belangrijkste uit ga kiezen. Hiervoor ga ik een plan maken en doelen stellen (deadlines). Om een voorbeeld te geven: ik wil fitter worden. Hoe ga ik dit bereiken? Ik heb als doel gesteld dat ik halverwege het jaar een bepaald gewicht mag wegen. Daarnaast ga ik me inschrijven (dat kan nu helaas nog niet) voor de Urban Trail KLM in Groningen. In april moet ik dus 5 kilometer aaneengesloten kunnen hardlopen. Door dit soort commitments met mezelf aan te gaan én een plan te maken (per week) hoe ik dit wil gaan bereiken, hoop ik dat het niet alleen blijft bij een goed voornemen.
  • ‘Het draait nooit om tijd hebben, het draait om tijd maken’. Je bereikt je dromen niet door op de bank te blijven hangen. Doelen behalen betekent offers brengen. De grote vraag is: hoeveel ben je bereid te geven? Als je echt, écht iets wilt, maak je daar tijd voor vrij. Een – bizarre – situatie die Marie Forleo schetst in haar boek kwam hard bij mij binnen: als jij morgen wordt gebeld door je arts en hij/zij geeft aan dat je nog maar een jaar te leven hebt, hoe zou je dan reageren? En hoe zou je reageren als hij/zij zegt dat dit valt te omzeilen als je 2 uur per daag tijd vrij maakt om te werken aan je doelen? Zou je dat dan niet doen? Zou je je tijd verdoen aan Netflix kijken op de bank? Nee! Misschien klinkt het onwaarschijnlijk, maar die urgentie is er nu ook. Het enige wat je hebt is dit moment. Nu. Haal er alles uit wat erin zit. 
  • Ja, je moet ijverig zijn. Ja, je moet doortastend zijn. Ja, je moet bescheiden zijn. (Ik had nooit verwacht dat ik wc’s zou gaan schoonmaken na mijn studie, maar ik heb het wel gedaan en was dankbaar voor het werk.) Bovendien, bestaat er een betere manier om de reputatie op te bouwen van iemand die bereid is om alles te doen wat er nodig is? Is het je weleens opgevallen dat dit precies het soort mensen is dat succesvol is in het leven?’ Ik herkende me best wel in dit stuk. Ik heb altijd gewerkt naast mijn studie en dat waren 9 van de 10 keer niet de meest romantische baantjes. Maar als je brood op de plank wilt, moet je daarvoor (hard) werken. Je te goed voelen voor bepaald werk helpt hier niet aan mee. Deze werkhouding is denk ik erg belangrijk om het ver te schoppen. Hiermee kom je verder dan talent alleen. 
  • Vallen hoort erbij. Maar het gaat erom dat je weer opstaat! Dit aspect vind ik nog erg lastig en hier valt voor mij nog veel winst te behalen. Iedereen maakt fouten. Niemand doet alles perfect. Dus ook ik niet. Note to self
  • ‘Hoe banger we zijn voor een werk of roeping, hoe zekerder we ervan kunnen zijn dat we het moeten doen…’, een uitspraak van Steven Pressfield. Uhmm, dit voelt redelijk tegenstrijdig! Voor iemand die veel beren op de weg ziet, is dit een lastige uitspraak. Weliswaar wel waar, maar lastig. Hoe ik van plan ben hiermee om te gaan? The worst case scenario helemaal uit schrijven (een tip van Marie). Het is vaak zo dat dit scenario, als je hem eenmaal hebt opgeschreven, helemaal niet zo onoverkomelijk lijkt zoals het in je hoofd soms wel het geval is. 

Ik kan eindeloos doorgaan, maar dan zou ik het hele boek citeren… Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Maar de boodschap lijkt me duidelijk, lees dit boek!

Zoals ik al eerder zei, aan de schrijfstijl moet je misschien eventjes wennen. Heb je die fase gehad, dan leest het boek erg fijn. Forleo beschrijft situaties waarin een ieder zich wel tot op zekere hoogte herkent, waardoor je minder het gevoel hebt alleen te zijn. Wat betreft de zelfhulpboeken, vind ik dit boek erg inspirerend en zet het daadwerkelijk aan tot actie, want nodig is om echte veranderingen te kunnen doorvoeren in je eigen, dagelijkse leven. 

Het voornaamste wat ik heb geleerd is dat je altijd zelf controle hebt over je eigen leven en hoe je met situaties omgaat. Wat er ook op je pad komt, je kunt er zelf voor kiezen hoe je hiermee omgaat. Dit boek was een figuurlijke schop-onder-mijn-hol, maar dan wel op een positieve manier. Het laat negativiteit buiten de deur en probeert op een positieve, activerende manier je eigen houding onder de loep te nemen. Hier moet je uiteraard zelf wel voor openstaan. Als jij het nieuwe jaar 2020 goed wil beginnen, raad ik je zeker dit boek aan! Met een open mindset en dit boek kom je een heel eind!

Ik heb, zoals je op de foto hieronder kunt zien, ontzettend veel uitspraken gemarkeerd. Hieronder wil ik een paar met jullie delen:

We zien dingen niet zoals ze zijn, we zien ze zoals wíj zijn. 

Anaïs nin

Er zijn twee soorten mensen op de wereld: mensen met redenen en mensen met resultaten. 

Marie Forleo

Het slechte nieuws is dat de tijd vliegt. Het goede nieuws is dat jij de piloot bent.

Michael Altshuler

Maar het volgende is cruciaal: een val is pas definitief als je op de grond blijft liggen.

Marie Forleo

Je hebt nooit het gevoel dat je klaar bent om belangrijke dingen te doen waarvoor je bent voorbestemd.

Marie forleo


★★★★☆

Auteur: Marie Forleo

Prijs: 20,99

Uitgever: A.W. Bruna

Verschijningsdatum: 1 oktober 2019

Aantal pagina’s: 357

Ik wil A.W. Bruna Uitgevers heel erg bedanken voor het toesturen van dit recensie-exemplaar. 

Geen berichten

    Laat een reactie achter