Lifestyle

Persoonlijk // 5 studietips

Studeren. Het blijft een kunst op zich. Hoe houd je alle ballen hoog in de zin van 3 (of meer) vakken, projecten, werk & een sociaal leven? In dit artikel geef ik je 5 studietips, die ik zelf zo veel mogelijk gebruik en waar jullie hopelijk iets aan hebben.


Water drinken: iets wat ik zelf veel te weinig doe, maar waarvan iedereen weet dat het goed voor je is. Dus ik probeer altijd een glas water naast mijn werk te hebben staan, zodat ik sneller geneigd ben om het te drinken.

Maken van een planning

Maak een planning in detail wat je per dag gaat doen en doe dat voor 2 à 3 dagen vooruit. Niet te ver vooruit, want er moet ruimte blijven voor flexibiliteit en omstandigheden waardoor je planning om moet worden gegooid. Omdat je een dagplanning hebt, weet je voor jezelf waar je naar toe kunt werken en kun je zaken afstrepen als je klaar bent (zo’n fijn gevoel!). Maar het zorgt er ook voor dat je ‘klaar’ bent. Want dit is een probleem waar ik heel erg tegen aan loop tijdens mijn studie. Werk is klaar na werktijd. Je blijft voor studie altijd bezig. Toch nog even dit hoorcollege uitwerken, nog een laatste keer dit doornemen, alvast voorbereiden voor practicum a.s. dinsdag en ga zo door. Die afbakening zorgt voor rust, maar met het voordeel dat je wel degelijk iets hebt gedaan aan het einde van de dag! 

Werkomgeving

Wees eerlijk naar jezelf: werk je het beste in een stille omgeving? Zorg dan ook dat je in  zo’n omgeving gaat werken. Werk je liever met wat ruis op de achtergrond, zorg daar dan voor.

Welke situatie je fijner vind, kan ook verschillen per taak. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om verslagen/essays/blogposts te schrijven in een ruimte waar wat rumoer is, dus denk aan een koffietentje in de stad of in het ‘praatgedeelte’ in de UB. Maar als ik echt moet stampen/oefenen voor een tentamen, heb ik stilte nodig om me goed te kunnen concentreren. 

Afwisseling

Wissel vakken/onderwerpen af. Aan de ene kant werkt dit goed voor mij, deze afwisseling. Aan de andere kant kan dit juist voor stress zorgen als je net voor je tentamenweek staat en je alles nog moet gaan doen (veel voorkomende gedachten: het is zoveel, ik krijg dit nooit allemaal in mijn hoofd etc.).

Dit geldt overigens niet alleen voor vakken, maar ook voor de balans tussen studeren en vrije tijd. De hele dag van 08:00 tot 22:00 ’s avonds studeren houd je niet dag in dag uit vol. Natuurlijk zitten er soms van die dagen tussen (zeker vlak voor de tentamenweken), maar vrije tijd en rust is ook belangrijk! Je moet de stof ook laten landen, om na je pauze weer met een fris hoofd (en frisse moed) verder te gaan. 

Werk uitschrijven

Schrijf alles uit. Niet alleen op de computer, maar echt op papier. Wat je schrijft op papier, schrijf je in je hersenen, zei mijn moeder altijd. Zeker in ‘deze tijd’ ben ik ook geneigd om mijn hoorcolleges uit te werken op de computer, want dat gaat een stuk sneller en ik kan illustraties kopiëren van de slides naar mijn samenvatting. Ik moet eerlijk bekennen dat ik meestal hiermee begin. Tijdens de collegeweken, na een hoorcollege, werk ik het college, in de vorm van een samenvatting, uit op de computer. Nadat alle hoorcolleges zijn afgerond, print ik deze samenvatting uit. Dan ga ik aan de slag met kleurtjes (zie foto hieronder) en daarna maak ik flashcards, op papier! Voor herhaling schrijf ik soms definities of kennis welke ik moet stampen opnieuw opnieuw op. Een saaie bezigheid, maar het werkt wel!

Kleurtjes

Ik maak mijn samenvattingen meestal op papier. Soms op lijntjespapier in een schrift, zodat het makkelijk bij elkaar blijft. Meestal doe ik het gewoon op wit printpapier, waarbij ik paginanummers onderaan de pagina schrijf. Waarom gebruik ik dit? Voornamelijk omdat me dit vrijheid geeft. Ik schrijf namelijk niet alleen teksten op, maar ik teken grafieken, diagrammen of illustraties om de stof voor mezelf duidelijker te maken. 

Daarnaast houd ik van het gebruik van kleurtjes! Ik gebruik voornamelijk de nieuwe pastel lijn van Stabilo, die kun je hier vinden. Mijn favoriete kleuren zijn geel (ik heb onlangs heel veel moeite gedaan om deze te kunnen krijgen!), paars en groen. 

Ik zorg dan dat definities dezelfde kleur krijgen en formules weer een andere. Hieronder geef ik je een voorbeeld van mijn meest recente samenvatting voor hertentamen van afgelopen woensdag.


Heb jij nog goede tips? Laat het me weten door een comment te plaatsen!

Geen berichten

    Laat een reactie achter