Non-fictie

Mom you can | Elsbeth Teeling

Elsbeth Teeling, oprichtster van het bekende platform De club van relaxte moeders, schreef een nieuw boek, getiteld: Mom You Can. Voor de reeks Moeder worden anno 2019 (en 2020 natuurlijk) keek ik het meest uit naar dit boek. De positiviteit straalt van het boek af, alleen al door de titel! Net iets wat ik nodig had, aangezien ik steeds meer twijfels kreeg over of deze (moederschap combineren met carrière) – in mijn ogen onmogelijke situatie – wel echt zo onmogelijk is. Nu moederdag nadert (deze zondag 10 mei), leek het me een goede timing om dit boek met je te bespreken. Misschien kun je dit boek cadeau doen aan een jonge moeder, op die manier haar een hart onder de riem steken. Maar ook voor vrouwen met al oudere kinderen is dit boek zeker de moeite waard! Lees in deze recensie waarom. 

Mom you can

Elsbeth Teeling, bekend van haar succesvolle platform De club van relaxte moeders, vond dat het tijd was een tegengeluid te laten horen. Je leest zoveel negatieve berichten over de combinatie van werk en moederschap, terwijl de praktijk vaker het tegendeel bewijst. Het beste wat je carrière kan overkomen is kinderen krijgen. Ouders ervaren dat ze beter kunnen plannen, creatiever worden, meer gefocust zijn en betere keuzes maken.

Voor Mom You Can interviewde Elsbeth tientallen vrouwen die gelukkig zijn in werk en moederschap, en ze dook in onderzoek en psychologie. Ze ontdekte negen succesfactoren die voor een uitstekende balans tussen werk en moederschap zorgen. Zo word je niet alleen een gelukkiger moeder, maar ook een gelukkiger werknemer of ondernemer. Hey ho, let’s go

Het boek bestaat uit 3 delen. Het eerste deel Kinderen, is als het ware een introductie. Elsbeth legt in dit deel de ‘problemen’ bloot en probeert op deze manier toe te werken naar het tweede deel Het succesrecept. Hierin deelt Elsbeth haar 9 succesfactoren, welke worden onderbouwd door onderzoek en ervaringen. Deel 3, Challenges, sluit als het ware het boek af door de lezer ‘opdrachten’ mee te geven (per succesfactor een aantal opdrachten). Dit werkt motiverend om zelf aan de slag te gaan en geeft bruikbare tips hoe jij de succesfactoren kunt toepassen in je eigen leven.

Een sterk punt van dit boek vind ik de leesbaarheid. Ondanks de referenties naar onderzoeken, leest het toch lekker door. De kaders, met een uitgelichte situatie, zorgen voor meer duidelijkheid. Zoals je weet ben ik erg fan van wetenschappelijk onderbouwde boeken, dus de referentielijst aan het einde van dit boek geeft mij veel blijdschap. Maar wat dit boek krachtig maakt zijn de persoonlijke ervaringen van de mensen die Elsbeth heeft geïnterviewd. 

Een aantal inzichten die ik heb opgedaan tijdens het lezen, wil ik met je delen. 

Als eerste het volgende:

‘Het maakt namelijk echt uit door welke bril je kijkt en welke geluiden je om je heen hoort. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de mate van stress die je ervaart bij een bepaalde situatie afhangt van hoe je naar die situatie kijkt’.

Dit klinkt natuurlijk erg logisch, maar het is goed om je dit zo nu en dan te beseffen. En dat je ervoor kunt kiezen om de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. 

Een ander inzicht, weliswaar heb ik dit al vaker gehoord, is over je kritische ik. Een van de lessen van succesfactor 1 Ken jezelf (en wees lief) is:

‘Maak kennis met je innerlijke vriend(in) en neem afstand van de criticus’.

Hoe aardig en begripvol je vaak naar anderen bent, zo streng ben je voor jezelf. Probeer dit eens om te draaien en op die manier naar je eigen situatie/daden te kijken. Meer zelfempathie dus!

Een aspect van het combineren van werk en moederschap waar ik het meest tegen op zie is dat ik beide net niet goed genoeg kan doen – simpelweg omdat ik daar de tijd en energie niet voor heb (of zal hebben naar mijn mening). Ik had steeds het idee dat dit iets is van de laatste jaren, nu meer hoogopgeleide vrouwen ook een carrière willen. Maar Élisabeth Badinter schrijft in De mythe van de moederliefde dat:

‘de strijd van het verdelen van tijd tussen werk en kinderen overigens niet een strijd is van alleen onze generatie, maar dat deze van alle tijden is’.

Daar voegt Elsbeth aan toe (succesfactor 6: Stop de guilt game (daar wordt niemand beter van):

‘Onze kinderen krijgen historisch gezien meer aandacht dan ooit, maar wij blijven de lat hoog leggen. Of onze kinderen daar nou zo bij gebaat zijn, is natuurlijk maar de vraag’.

Dat zet me wel aan het denken. Ik heb een bepaald ideaal beeld waarbij ik als moeder (gelijk piept de gedachte in mijn hoofd: waarom niet (ook) de vader?) voor mijn kinderen zorg. Deze laatste opmerking zorgt ervoor dat mijn overtuiging begint te wankelen. Dat ik kritisch naar deze overtuiging kijk en meeneem in mijn verdere gedachtegangen. 

Een laatste horde voor mij is de verdeling/verhouding van het werk met je partner. Het is algemeen bekend dat vrouwen nu eenmaal meer onbetaalde (huishoudelijke) taken verrichten dan de man. Wellicht ben ik extra bevooroordeeld gezien mijn achtergrond (opgroeien zonder vader), maar ik ben ‘bang’ dat ik eind verantwoordelijk ben voor de kinderen. Terwijl je natuurlijk samen kinderen krijgt. In dit boek haalt Elsbeth Jennifer Petriglieri aan in het hoofdstuk van succesfactor 8: Wees een team (geen concurrenten). Zij heeft het boek Jouw carrière, mijn carrière geschreven. Dit boek heb ik onlangs gelezen en wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb. Dit boek gaat specifiek de diepte in wat betreft de relatie met je partner, carrière wensen en kinderwens van beiden. 

Goed, terug naar wat Elsbeth aanhaalt vanuit Petriglieri’s boek:

‘Als je elkaars morele steun bent [als partners] en je oprecht betrokken bent bij elkaars carrière, ben je ook onderdeel van elkaars successen en mislukkingen. Als je relatie sterk is, is het verlangen om elkaar te zien slagen natuurlijk en zullen de compromissen die uit dat verlangen voortvloeien geen gevoel van ‘verlies’ (of wrok) met zich meebrengen’.

Ondanks dat ik dit nu vaker voorbij heb zien komen, vind ik dit moeilijk te geloven. Ik heb nog steeds de overtuiging dat ik ‘dromen’ moet ‘opgeven’. 

De rode draad in deze lessen voor mij – hoe ik naar mezelf en mijn omgeving kijk. Ik ben best wel een pessimist (een realist noem ik mezelf vaak), waarbij ik voorbij ga aan de creatieve oplossingen en onverwacht leuke situaties en kansen. Teveel in hokjes denken én een bepaald pad lopen met oogkleppen op, zorgt ervoor dat ik veel dingen mis. Hoe ik dit kan verbeteren – naast de tips die hiervoor benoemd zijn – ben ik aan het leren. Het leven is uiteindelijk een groot leerproces natuurlijk. 

Dit boek neemt je op een luchtige manier mee in de wereld van moederschap en werk. Het geeft moed en benadert de situatie op een positieve manier, zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Zeker de moeite waard voor elke (jonge) moeder die zich in een soortgelijke situatie bevindt: hoe moederschap te combineren met je eigen carrière (en die van je partner). Dit boek is zeker een aanrader!


★★★★☆

Auteur: Elsbeth Teeling

Prijs: 20

Uitgever: Business Contact

Verschijningsdatum: 13 februari 2020

Aantal pagina’s: 223

Wil je meer artikelen van deze rubriek lezen? Misschien ben je wel geïnteresseerd in de andere visie (het niet krijgen van kinderen), waarover je meer kunt lezen in het boek Echte vrouwen krijgen een kind. Wellicht weet je zelf nog niet zeker of je kinderen wilt krijgen, dan is De twijfelmoeder een goede tip voor je. Of wat dacht je van alle aandacht die naar de eerste uitgaat? De eerste zwangerschap, het eerste kind. De tweede laat dit onderwerp niet onbesproken. Hoe is het om een tweede te zijn of te hebben? Hopelijk zit er iets voor je bij!

Ik wil uitgeverij Business Contact bedanken voor het opsturen van dit recensie-exemplaar. 

Geen berichten

    Laat een reactie achter