Thrillers

Zwarte golven | Eric Wewerinke

Mijn doel voor 2019 was dat ik meer boeken van Nederlandse auteurs wilde lezen. Toen Eric Wewerinke mij benaderde of ik zijn boek Zwarte golven wilde lezen en recenseren, ging ik akkoord. Een pittige klant ben ik wel, zeker wat betreft Nederlandse thrillers. In dit artikel lees je hoe ik Zwarte golven heb ervaren. 

Zwarte golven

Tot zijn grote geluk wordt Tim meegevraagd om een jacht naar Corfu over te zeilen. De schipper, miljonair Robert, vindt Tims gebrek aan zeilervaring geen enkel probleem. Eenmaal aan boord horen reisgenote Julia en Tim de meest fantastische verhalen van Robert. Maar gedurende de reis begint hij zich steeds merkwaardiger te gedragen. Gaandeweg komt Tim erachter dat Robert niet de man is die hij leek. Gaat Tims fantasie met hem op de loop na weken op zee, of heeft hij hier te maken met een psychopaat?


Na het lezen van deze thriller ben je blij als je gras onder je voeten voelt!

Waterpret

Het verhaal begint in Groningen, de stad waar Tim studeert! Ondanks dat ik dit een erg leuk feit vind, is de uitwerking iets minder. Het blijft vrij oppervlakkig (ik ben bijvoorbeeld benieuwd waar Tim woont) en het had net zo goed elke andere studentenstad kunnen zijn.

Vervolgens wordt hij meegevraagd, door Julia, op een avontuur op zee. Dat komt hem erg goed uit, want een bijbaan vinden lukte niet zo goed. Wanneer het verhaal zich eenmaal op zee afspeelt, val je als lezer van de ene verbazing in de andere. Voornamelijk de driehoeksverhouding vond ik bijzonder – soms wat ongeloofwaardig. Tim zijn motivatie om op de boot te blijven, ondanks de dingen die hij meemaakt, vond ik niet een heel sterk. De beschreven situaties gingen soms iets te snel, te kort door de bocht, miste enige diepgang en bood helaas geen stof tot nadenken voor de lezer. De sprongen in de tijd waren soms ook wel wat groot, waardoor de samenhang wegviel. Dat vond ik echt jammer. 

Het feit dat dit verhaal gebaseerd is op een waargebeurd verhaal doet me huiveren. Twee jonge mensen die zulke dingen op zee meemaken – waarbij ze geen kant op kunnen en afhankelijk zijn van elkaar én Robert – is niet normaal. Dit vind ik een sterk aspect van dit boek. Wat ik me dan als lezer afvraag, is of de schrijver Eric dit zelf heeft meegemaakt of dat hij zijn inspiratie uit andere bronnen heeft gehaald. 

De plotwending was niet geheel onverwacht, maar de uitwerking ervan voor mij wel. Ik had het niet aan zien komen en vond het daarom een interessante keuze van de schrijver. Als er iets meer tijd was genomen voor deze wending, was het in mijn ogen geloofwaardiger geweest. 

Deze thriller heeft potentie, het leest makkelijk weg en je kunt hem niet wegleggen – je moet weten hoe het afloopt. Wat betreft de timing van het lezen van het boek, is de zomer echt uitstekend. Ik heb best wel wat zomers op een (speed)boot gespendeerd en dat gevoel van vrijheid op het water zoals beschreven in Zwarte golven herkende ik maar al te goed.

Naar mijn mening was de uitwerking zo nu en dan minder goed en daarom geef ik het boek ruim 3 sterren!


★★★☆☆

Auteur: Eric Wewerinke

Prijs: 20

Uitgever: Uitgeverij Water

Verschijningsdatum: 4 juni 2019

Aantal pagina’s: 220

Ik wil Uitgeverij Water en Eric Wewerinke bedanken voor het toezenden van een recensie-exemplaar. 

Geen berichten

    Laat een reactie achter