Overig

Het schaduwjaar | Kim Liggett

Samenwerkingen met uitgeverijen – ik vind het super leuk! Zeker als er zo’n pareltje van een boek wordt uitgegeven! Heel veel mensen hebben hier ontzettend naar uitgekeken en ik ben dan ook super benieuwd naar dit verhaal, wat belooft een mix te zijn van The Handmaid’s tale en The Hunger Games. Vandaag is dan eindelijk Het schaduwjaar van Kim Liggett uitgekomen – zelfs nog voor de Amerikaanse versie (The Grace Year) in de winkels ligt! 

Het schaduwjaar

Meisjes krijgen hun hele leven te horen dat ze de kracht hebben om mannen te verleiden en andere vrouwen gek te maken van jaloezie. Men gelooft dat de huid van jonge vrouwen een krachtig extract afstoot. Daarom worden ze voordat ze zestien jaar worden verbannen naar de wildernis, zodat ze gezuiverd en klaar voor het huwelijk terugkeren. Maar niet iedereen zal het overleven. 

Tierney James droomt vane en beter leven: een samenleving die geen vrienden en vrouwen tegen elkaar opzet. Maar als haar eigen genadejaar dichterbij komt, realiseert ze zich al snel dat de extreme leefomstandigheden daar niet haar grootste probleem zullen zijn. Het zijn ook niet de stropers die zich in het bos schuilhouden; mannen die wachten op hun kans om een van de meisjes te vermoorden en zo hun fortuin te maken op de zwarte markt. De grootste bedreiging voor de genadejaarmeisjes zijn ze zelf. The Handmaid’s tale versus The Hunger Games

Vanaf het begin word je gelijk geboeid: wat is het genadejaar? Waar gaan de meisjes heen? Wat speelt zich af in dat verschrikkelijke jaar – waar niemand over mag praten? Waarom zijn de meisjes zelf hun eigen vijand? 

De verwachtingen worden waargemaakt: de sfeer is een mix van The Handmaid’s tale en The Hunger Games

Magie staat centraal in dit boek, maar niet op de ‘klassieke’ manier, zoals bijvoorbeeld bij Everless het geval is. Ik heb het idee dat de schrijfster indirect hier een boodschap mee wil afgeven. Omdat ik geen spoilers wil weggeven, zal ik hier verder niet op ingaan. Des te meer reden om zelf het boek te lezen! 

De ontwikkeling van de romances in het verhaal gingen soms iets te snel. Dit valt mij wel vaker op bij YA boeken; wellicht dat gewoon ‘een ding’ is? Van mij mag er wel iets meer achtergrond worden gegeven en groei plaatsvinden. 

De kracht van vrouwen – vrouwen die samenwerken – is een belangrijk onderwerp in dit boek. In eerste instantie zijn ze in de wildernis elkaars vijand – en de gevolgen daarvan worden pijnlijk duidelijk. Maar het verhaal laat ook de kracht zien van verbondenheid en samenwerking. Ik denk dat het heel goed is dat meisjes (16+) hierover lezen en hopelijk kunnen ze deze lessen meenemen.

Ik vond de ontknoping echt super sterk! Wat ik vaak bij YA-boeken ervaar is dat de ontknoping en/of eventuele plottwists erg voorspelbaar zijn. Voor Het schaduwjaargeldt het tegenovergestelde! De manier waarop bepaalde zaken zich ontvouwde; ik had er echt niet op gerekend. 

Aangezien het bij mij wel eventjes duurde voordat ik in het verhaal zat en alle personages een beetje kende, raad ik je aan om het boek niet aan de kant te leggen als je nog op de helft bent. Geef het even de tijd, want er komt zoveel goeds nog aan!


★★★★☆

Auteur: Kim Liggett

Prijs: 18,99

Uitgever: Van Goor Uitgeverij

Verschijningsdatum: 17 september 2019

Aantal pagina’s: 395

Ik wil Van Goor Uitgeverij bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Geen berichten

    Laat een reactie achter