Non-fictie

Winteren | Katherine May

Mijn eerste boek van 2022 is uit: Winteren van Katherine May. Dit boek heb ik geleend bij de bieb en ik had geen betere timing kunnen kiezen. Ik heb net een weekje kerstvakantie achter de rug. Dit is voor mij altijd een week van bezinning, rustig aan doen, niks moeten, puzzelen, thee drinken, muziek luisteren (top 2000) en vooral tot rust komen. Dit boek lag qua gevoel dichtbij hoe ik mijzelf voelde de afgelopen tijd: aan het ‘winteren’.

Winteren

Winteren verkent op een prachtige en troostrijke manier de winter in al zijn gedaanten, en de donkere periodes van het leven, wanneer we ons terugtrekken om onszelf te verzorgen en te herstellen.
We moeten leren de winter uit te nodigen in ons leven. Daar gaat dit boek over: het proces leren herkennen, begrijpen en zelfs koesteren. We zullen er misschien nooit voor kiezen om te winteren, maar we kunnen wel kiezen hoe.
Iedereen heeft wel momenten in zijn of haar leven die vragen om stilstand: een verlies, ziekte, zorgen, te hard gewerkt.
Katherine May laat zien dat deze periodes komen en gaan, net als de seizoenen. En zoals in de natuur de winters gebruikt worden om te rusten, kunnen wij deze momenten ook aangrijpen om een stap terug te doen en te ‘winteren’.

Winteren van Katherine May op Buiten het Boekje

Gelaagdheid

Winteren lezen in de kerstvakantie is wat mij betreft echt een aanrader. Voor degenen die nog een weekje te gaan hebben, zorg dat je met dit boek het nieuwe jaar begint.
Ondanks dat het weliswaar zwaar kan overkomen – ik denk dat je wel in een bepaalde gemoedstoestand moet zijn om hiervoor open te staan – zitten er veel herkenbare zaken in de verhalen die Katherine met ons deelt. Ze deelt persoonlijke verhalen, aan de hand van de verschillende maanden januari tot en met maart. Daarnaast heeft ze met mensen gesprekken en haalt ze veel boeken en wetenschappelijke literatuur aan. De mix van deze bronnen zorgt voor een relatief speels karakter.

Tijdens het lezen ervoer ik zelf verschillende fasen. Sommige stukken spraken mij erg aan, terwijl andere onderwerpen wat meer langs me heen gingen. Dat vind ik niet erg, aangezien alle verhalen niet te lang waren, kwam ik er wel doorheen.

In de winter reorganiseer ik mijn boekenplanken en lees ik alle boeken die ik het voorafgaande jaar heb aangeschaft en waarvan ik verzuimd heb ze daadwerkelijk te lezen.

Katherine May

Ik denk dat iedere lezer wel een paar dingetjes eruit pikt wat voor hem of haar van toepassing is. Alleen al daarom is het een fijn boek om te lezen, een soort van wetenschap dat je niet alleen bent. Daarnaast de les dat zulke periodes in ons leven erbij horen. Tegenwoordig is geluk maakbaar, moet je het vooral manifesteren. Lukt het je niet? Dan is dat je eigen schuld. Maar de mensen die zware winters hebben meegemaakt weten dat dit niet zo werkt. Sommige dingen overkomen je. Natuurlijk ligt het eraan hoe je hiermee omgaat, maar soms heb je de tijd nodig. Moet je ‘winteren’.

Op een of andere magische manier weet Katherine de natuur heel mooi te verweven en terug te brengen in haar verhalen. Ik krijg er enorm veel zin van om zelf (lange) wandelingen te maken. Zelfs om een keer een koud-water bad uit te proberen! Wat dat betreft is de schrijfstijl zwaar, maar to the point en toch licht genoeg om de lezer door het boek mee te laten zweven.

Moeder-zijn voelde als onzichtbaar worden, of misschien half onzichtbaar: zichtbaar genoeg om uitgescholden te worden voor het niet opvouwen van de kinderwagen in de bus (hoe dan, met een baby op je arm?) of voor het te veel ruimte innemen op de stoep. Dat is wat je nu bent: een wezen waar iedereen lichtelijk de pest aan heeft, met vetrollen op je buik en medeplichtig aan de overbevolking van onze planeet.

Katherine may

★★★★☆
Auteur: Katherine May
Vertaald door: Ariane Schluter
Prijs: 21,99
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Verschijningsdatum: november 2021
Aantal pagina’s: 254

Geen berichten

    Laat een reactie achter