Literatuur

Queenie | Candice Carty-Williams

Liefde voor deze cover! Ik heb daar toch wel een zwak voor. Maar na het lezen van de synopsis was mijn interesse gewekt. Een vrouw, mijn eigen leeftijd, krijgt het zwaar te verduren. Een miskraam, haar vriend eindigt de relatie en dan verliest ze ook nog eens haar baan. Hoeveel kan een mens hebben?! Verschillende thema’s zijn verweven in deze roman, die briljant, actueel, geestig en hartverscheurend wordt genoemd (aldus Jojo Moyes). Vandaag deel ik mijn leeservaring met je!

Queenie

Queenie Jenkins, een 25-jarige Jamaicaanse-Britse vrouw uit Londen, verliest de grip op haar leven. Ze krijgt een miskraam, haar vriend maakt het uit, ze verlaat hun gedeelde flat en als klap op de vuurpijl verliest ze haar baan bij de krant. Ze zoekt afleiding in datingapps en kortstondige affaires, maar het wil niet baten. En als ze in therapie wil gaan, krijgt ze te maken met vooroordelen van haar Jamaicaanse familie. De positie die Queenie inneemt in de maatschappij, haar onzekerheden en haar vrienden worden voor een belangrijk deel gevormd doordat ze zwart is; niettemin beschrijft ze haar verhaal met een luchtige pen en valt er heel veel te lachen. Queenie maakt je deelgenoot van de turbulenties en escapades die haar leven beheersen en overhoop gooien; je zult veel herkennen, solidair verdrietig met haar zijn en haar levensweg bewonderen. Queenie is ontwapend eerlijk, inclusief verhaal dat iedereen zal aanspreken die op zoek is naar liefde maar o zo vaak wordt geconfronteerd met iets heel anders. 

De Corgi’s

Zoals je op de achterflap al hebt kunnen lezen, heeft Queenie het een en ander meegemaakt. Ondanks dat dit een grote weerslag op haar heeft, komt Queenie nog steeds sterk over. Ik denk dat veel mensen zich in haar kunnen herkennen, waardoor je als lezer empathie voor haar hebt. Ik vind dit een erg sterk punt van de schrijfster, dat ze heeft weten te bereiken dat een ‘alledaags’ verhaal de lezer zo kan aangrijpen. Het is zowel een alledaags verhaal – veel mensen strugglen met zoveel verschillende dingen, als ook een heel uniek verhaal. En dat maakt het mooi, net zoals het leven. Het is ook zeker een hartverscheurend verhaal, zoals Jojo Moyes wordt geciteerd op de cover, maar de humor ontbreekt niet. Daardoor krijgt het iets luchtigs en is het niet per se een heel zwaar boek. De afwisseling van ‘normale’ tekst en sms-berichtjes/meldingen van apps vind ik goed gedaan; het geeft het boek vaart en het is echt van deze tijd. 

Voordat ik dit boek ging lezen, was ik na het lezen van de synopsis, een beetje bang dat dit boek de kant van Stofzuigen in het donker op zou gaan. In mijn recensie over dat boek lees je dat ik me niet kon identificeren met de hoofdpersoon en dat die humor niet mijn humor was. Dat boek was echt geen match. Gelukkig bleek Queenie het tegenovergestelde te zijn en wel bij mijn type humor te passen, waardoor het wel de juiste snaar raakte. 

De gelaagdheid van de personages, met name Queenie, vind ik heel mooi geleidelijk opgebouwd en sterk neergezet. Je maakt als lezer samen met Queenie verschillende fases door: ontkenning, wanhoop, niet weten wat je met de situatie aanmoet, opkrabbelen en sterker terug komen. Actuele thema’s komen aan bod en zijn op een subtiele manier met elkaar verweven, zodat het heel geloofwaardig overkomt. Ik vond het oprecht jammer dat het boek uit was en dat ik Queenie, Darcy, Kyazike (hoe spreek je die naam uit?!) en Cassandra (- hoewel, haar mis ik in iets mindere mate) moet gaan missen en afscheid van moet nemen. Dit boek laat zien dat je niet zonder goede vrienden kan. 

De complexiteit en diversiteit van de verschillende relaties van Queenie – met haar familie (lastig!), haar vrienden, haar collega’s, haar baas, haar ex-vriend en haar minnaars zijn realistisch en geven het verhaal precies de juiste sfeer. 

Soms grijpt een verhaal je bij de strot en zitten er enorm veel lessen en waarheden in verwerkt. Dit is zo’n verhaal voor mij. Een welverdiende 5 sterren en dit boek voeg ik toe aan mijn favoriete boeken lijstje!


★★★★★

Auteur: Candice Carty-Williams

Prijs: 19,99

Uitgever: Uitgeverij Prometheus

Verschijningsdatum: 10 december 2020

Aantal pagina’s: 397

Ik wil Uitgeverij Prometheus bedanken voor dit recensie-exemplaar. 

Geen berichten

    Laat een reactie achter