Overig

Noorse Goden | Neil Gaiman

Het eerste boek dat ik in december heb gelezen is Noorse Goden van Neil Gaiman.

Een iets ander boek dan ik normaal lees, maar niet minder leuk!

Synopsis

Gaiman verwerkt de losse Noorse mythen tot een doorlopend verhaal dat begint met het ontstaan van de legendarische negen werelden en duikt dan in de levens van goden, dwergen en reuzen. Zo moet Thor zich vermommen als vrouw – lastig, met een baard en onstilbare honger – om zijn gestolen hamer terug te krijgen. Het bloed van Kvasir – de scherpzinnigste god van allen – wordt in honingwijn veranderd en geeft de drinkers ervan magische krachten. Het boek bereikt zijn piek aan het einde met het epische verhaal van Ragnarok: de ondergang van de goden en de geboorte van een nieuwe tijd en nieuwe mensen. 

In dit boek worden, zoals de titel al laat blijken, de Noorse Goden en hun mythen en verhalen verteld. Gaiman neemt je mee op een reis vanaf het begin tot het einde, Ragnarok. Hierbij komen de wat bekendere goden langs (althans voor mij), zoals Thor, Odin en Loki. Maar ook de minder bekende goden, zoals Frey en Freya, Balder en Kvasir om er maar een paar te noemen, passeren de revue. 

Het doet mij denken aan de sprookjesverhalen die ik vroeger las, zoals van Hans Christiaan Andersen. 

Er worden verhalen verteld die veel magische componenten bevatten. Het grappige vind ik dat er vaak naar voren komt dat de goden elkaar willen overtreffen, iedereen wil de beste zijn. Maar elke god heeft weer een andere gave, zijn eigen specialiteit. In deze verhaaltjes, om het zo maar te zeggen, zitten ook wijsheden verborgen. Eigenlijk net zo als met de sprookjes die we in Nederland kennen.

Al met al vind ik het een leuk boek voor tussendoor, als afwisseling op alle thrillers, fantasy en sci-fi’s waar ik al zo gek op ben!Kortom: dit boek is het lezen waard! Het is geen dik boek (ongeveer 250 bladzijden, terwijl het er veel meer lijken!) en ik vind het wel passen bij de tijd van het jaar. Kerst en alles eromheen blijft toch magisch! 

★★★★☆

Uitgever: Karakter Uitgevers 

Auteur: Neil Gaiman

Geen berichten

    Laat een reactie achter