Thrillers

Het Pilgrim Fathers Complot | Jeroen Windmeijer

Het derde boek van Jeroen Windmeijer, Het Pilgrim Fathers Complot, is dinsdag 7 augustus uitgebracht door HarperCollins Holland! Deze, voor mij nog onbekende, auteur wordt ook wel dé Dan Brown van de Lage Landen genoemd. Ik mocht dit boek vooruit lezen en ik zal jullie vertellen wat ik ervan vond. Daarnaast wil ik graag dieper in gaan op deze schrijver en de vergelijking gaan maken met Dan Brown. Lees je mee?



Het Pilgrim Fathers Complot

Het anders zo rustige Leiden schrikt op wanneer de voorzitter van de plaatselijke vrijmetselaarsloge op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. Bijna tegelijkertijd wordt er in het gemeentearchief een manuscript gevonden waarin een anonieme auteur de tot dan toe verborgen geschiedenis vertelt van de Pilgrim Fathers, de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Van 1609 tot 1620 woonden zij in Leiden, waarna een deel van hen naar Amerika vertrok.

Ongewild raakt universitair docent Peter de Haan bij deze zaken betrokken. Waarom bleef zo’n groot deel van de Pilgrim Fathers in Leiden achter? Wat hebben de vrijmetselaars daarmee te maken? En welke relatie onderhield Peters vriendin met de vermoorde voorzitter?

In razende vaart wordt de lezer meegevoerd van de nauwe steegjes van Leiden naar de weidse wateren van Cape Cod in de Nieuwe Wereld tot aan de verzengend hete Sinaïwoestijn in Egypte, om er elke keer achter te komen dat de geschiedenis nooit is zoals de boeken ons willen doen geloven.


Dikke pil

Deze dikke pil had ik, ondanks dat je echt goed moet opletten, vrij snel uit! Je wordt helemaal opgezogen in het verhaal en je kunt het boek niet goed wegleggen. 

De verschillende standpunten van waaruit je het verhaal bekijkt, enerzijds vanuit Peter de Haan en anderzijds vanuit Willem Rijsbergen, zorgt voor spanning en snelheid in het verhaal. Tussendoor lees je fragmenten van het manuscript en de combinatie van die 3 is magisch. 

Halverwege het verhaal had ik al wel door wie er achter de moorden zat, maar daarvoor juist totaal niet. Ik zag geen verband en ik snapte niet wat de connecties waren tussen alle verhaallijnen en het manuscript. Dit sloeg, zoals ik al zei, ineens om en toen werd het verhaal, helaas, wat voorspelbaarder. Mijn inziens was het iets mooier geweest als het nuance verschil iets kleiner was. 

Desalniettemin was er een grote variatie aan culturen en type mensen die voorbij kwamen, wat voor mij het verhaal heel levendig en realistisch maakte. 

Ik heb veel nieuwe dingen geleerd en ik ben ook gaan nadenken over hoe ik tegen bepaalde dingen aankijk vanuit de Bijbel. Er worden allerlei visies hierop gegeven en verschillende standpunten ingenomen, maar er wordt wel respectvol mee omgegaan. Dit vind ik een erg groot pluspunt van dit boek. 

Al met al geef ik het boek 4 sterren. Fans van Dan Brown zullen dit boek leuk vinden, maar de vergelijking die wel eens wordt gemaakt met Amerikaanse en Nederlandse films gaat hier wel een beetje op. De Nederlandse versies zijn leuk, maar deze kunnen niet tippen aan de Amerikaanse versies. Dan Brown blijft mijn favoriet, maar Jeroen Windmeijer doet niet veel onder! 



Dan Brown versus Jeroen Windmeijer

Jeroen Windmeijer, hij wordt dé Dan Brown van de Lage Landen genoemd. Wie is Jeroen en welke boeken heeft hij al op zijn naam staan? Wat zijn de overeenkomsten met een schrijver als Dan Brown en wat zijn de verschillen? 

Jeroen Windmeijer is geboren in Delft in 1969. Hij heeft in Leiden (hoe kan het ook anders) culturele antropologie gestudeerd, met als specialisatie Latijns-Amerika. 

Na het lezen van de Da Vinci Code ben ik veel van dergelijke thrillers gaan lezen en op een gegeven moment viel me op dat die zich zelden of nooit in Nederland afspelen. Toen besloot ik er zelf een te gaan schrijven. En ze zeggen dat je altijd moet schrijven over wat je kent, dus ik besloot mijn verhaal zich te laten afspelen in Leiden’ (bron). 

Jeroen windmeijer

De onderwerpen die de boeken van Dan Brown typeren, komen ook naar voren in dit boek. Religie, symbolen en het verhaal speelt zich af in meerdere steden/landen. Het is hem zeker gelukt om zo’n soort boek in een Nederlandse setting te plaatsen. Dat kom je zeker niet vaak tegen (ik heb een soortgelijk boek nog niet gevonden). Daarom is de titel, de Dan Brown van de Lage Landen, niet onterecht! 

Je merkt dat er veel onderzoek is gedaan bij dit soort boeken. Je wordt heel erg nieuwsgierig en je standpunt/mening, als je die al had, wordt op de proef gesteld. 

Wat zijn de verschillen? 

Het grootste verschil vind ik de diepgang. Het Pilgrim Fathers Complot was soms wat voorspelbaar, terwijl ik dat gevoel niet heb bij de boeken van Dan Brown. Wat wel een extra dimensie aan het verhaal van Jeroen Windmeijer gaf, was het manuscript. 

Daarnaast is het extra tof dat het verhaal zich in Leiden afspeelt. Vooral voor mensen die bekend zijn in Leiden is het heel leuk om dit verhaal te lezen en zaken/plekken te herkennen!

Daarnaast worden er veel verwijzingen gemaakt naar actuele zaken. Om een paar voorbeelden te noemen: Harry Potter en de Relieken van de Dood wordt aangehaald (wat betreft een symbool) en Hercule Poirot, het personage van Agatha Christie wordt meerdere malen geciteerd. Zelfs Robert Langdon wordt nog even genoemd!


★★★★☆

Auteur: Jeroen Windmeijer

Prijs: 19,99

Uitgever: HarperCollins

Verschijningsdatum: 7 augustus 2018

Aantal pagina’s: 496

Ik wil HarperCollins Holland bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Geen berichten

    Laat een reactie achter