Thrillers

Vogelvrij | Kasper van Beek

Toen Uitgeverij Cargo mij benaderde of ik het boek Vogelvrij van Kasper van Beek wilde recenseren, zei ik gelijk ja! Ik vind het altijd tof om debuten te lezen, omdat nieuwe schrijvers je altijd kunnen verrassen! Er zijn geen torenhoge verwachtingen vooraf, wat maakt dat ik er open inga. Lees in deze blogpost wat ik van dit debuut vond!Vogelvrij

Het rustige leven van Olaf wordt op zijn kop gezet wanneer hij een groene envelop tussen zijn post vindt. In de envelop zit een foto van hemzelf, lachend aan de oever van een bevroren meer, met zijn armen om de schouders van een andere man. Hij herkent deze man niet en heeft geen enkele herinnering aan het moment waarop de foto is genomen. Nergens lijkt hij antwoorden te kunnen vinden, maar zijn argwaan wordt gewekt als zijn familie zegt dat het vast een grap is en dat hij de foto maar moet vergeten.

Samen met Mila, een collega die haar eigen redenen heeft om hem te helpen, begint Olaf aan een zoektocht naar de onbekende man op de foto. Het leidt hem van Amsterdam naar Helsinki, en de nachtmerries die Olaf in toenemende mate teisteren blijken verrassend dicht bij de waarheid te komen. Hoe meer Olaf en Mila ontdekken, hoe gevaarlijker de belagers worden die hen achtervolgen. Wie heeft de foto gestuurd en vooral: waarom?


Onverwachte post

Olaf, die onlangs een ernstig ongeluk heeft gehad en zich een bepaalde periode in zijn leven niet meer kan herinneren, is het hoofdpersonage van dit boek. Via zijn schoonvader is hij bij dé zaak terecht gekomen. Het voelt voor hem alsof ze dat soort dingen voor hem moeten regelen, alsof hij dat zelf niet kan. 

Als hij een foto in de post krijgt, laat hem dat niet los. Hij herkent de man op de foto niet, maar blijkbaar kennen de twee mannen elkaar op die foto wél. Wat weet hij niet en wat wordt hem achter gehouden? 

Ik was onder de indruk van de snelheid, de vaart in het verhaal. Veel aspecten en gebeurtenissen waren onverwacht, wat zorgde voor een goede spanning. Naar het einde toe werd het iets meer voorspelbaar, maar de ontknoping is erg goed! De setting met zijn schoonfamilie was een beetje cliché. Hij, als tweede schoonzoon die in de zaak werkt, die eigenlijk net niks kan. Hij wordt belachelijk gemaakt, hij voelt zich niet serieus genomen. De personage Mila komt een beetje uit de lucht vallen, alsmede Alex. Hierin was het mooi geweest als er net iets meer achtergrond informatie over hen werd gegeven. 

Ik vind dit een sterk debuut van Kasper van Beek, waarin hij laat zien dat hij in staat is een goede thriller neer te zetten. Ik hoop dat hij meer boeken gaat schrijven, welke ik dan graag zou willen lezen! ★★★★☆

Auteur: Kasper van Beek

Prijs: 19,99

Uitgever: Uitgeverij Cargo

Verschijningsdatum: 16 april 2018

Aantal pagina’s: 288

Ik wil Uitgeverij Cargo bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Geen berichten

    Laat een reactie achter