Literatuur

Gezien de feiten | Griet op de Beeck

Iedereen heeft dit boek wel voorbij zien komen tijdens de Boekenweek! Ik heb pas afgelopen week de tijd gehad om dit boekje te lezen. Ja, boekje, want het telt nog geen 100 pagina’s. Ik vind dat wel eens lekker, zo tussen de dikke pillen door. Ik heb verschillende geluiden over dit boekje gehoord, dus ik wilde zelf de proef op de som nemen. Wat vind ik van het boekenweekgeschenk 2018? Gezien de feiten gaat over Olivia, een vrouw voor wie opeens alles anders wordt. Een verhaal over de kracht van spijt hebben, de gretige wil om goed te leven, de warme wurggreep van families, de angst om ruimte in te nemen, de kilte van de wereld zoals we haar kennen en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste.


Wauw, ik heb me er echt over verbaasd dat zo’n klein boekje zo’n groots verhaal met zich meebrengt! Ik bedoel, 100 pagina’s is relatief weinig; ik lees meestal boeken met 300 pagina’s of meer. Maar aan de inhoud mag het dit boek niet ontbreken. 

Ik werd gegrepen door de emoties van zowel Olivia, als dochter Roos, als de afrikaan Daniël. Door hun levensverhaal, door hun persoonlijke wensen. Het verlies van haar vader, haar man, dat voor beide zo anders was. De naïviteit dat zelfs op 71-jarige leeftijd nog kan voorkomen. Althans, ik noem het naïviteit. Want een van de onderwerpen van dit boek was naar mijn idee ook om daar als lezer zelf over na te denken. 

En dan het einde…. Ik vind het geweldig dat het verhaal op zo’n abrupte manier stopt en dat je als lezer je eigen invulling eraan geeft. Het hangt er een beetje vanaf hoe je de rest van het verhaal hebt beleefd en wat je eigen normen en waarden en ervaringen zijn, wat je van het einde maakt denk ik. Dat vind ik erg gedurfd van de schrijfster, maar dat maakt het boek voor mij erg sterk!

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik best moest wennen aan de Belgische schrijftaal. Uitdrukkingen zijn toch anders en soms moest ik dan ook wel lachen om hoe iets was opgeschreven. Het ge zijt en gij etc. vond ik ietwat teveel. Maargoed, dat kan ook niet anders dan met zo’n Belgische schrijfster. Het heeft ook wel weer z’n charme om in die taal een boek te lezen. 

Al met al vind ik dit een boek een aanrader om te lezen. Je hebt hem in een zucht uit en het zal je verbazen hoe iemand toch zo’n sterk en groots verhaal kan opschrijven. 


★★★★☆

Auteur: Griet op de Beeck

Prijs: gratis tijdens de Boekenweek, nu 12,50

Uitgever: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek

Verschijningsdatum: 19 februari 2018

Aantal pagina’s: 94


Heb jij een boek gekocht tijdens de Boekenweek? Zo ja, welk boek & heb je het boekenweekgeschenk ook al gelezen? 

Geen berichten

    Laat een reactie achter