Non-fictie

Tijd voor actie | Carola Rackete

Er gebeurt enorm veel in 2020. Het corona virus heeft de wereld vanaf maart in z’n greep en lijkt in NL nu aan een ’tweede golf’ te gaan beginnen. Daarnaast zijn de verkiezingen en de #blacklivesmatter beweging volop in het nieuws in Amerika. De stikstofwet voor de Nederlandse boeren zorgde begin dit jaar voor veel opschudding, lijkt in de vergetelheid te zijn geraakt. De onderwerpen klimaatverandering en de vluchtelingencrisis lijken minder relevant. Lijken, maar niets is minder waar. Maar ondertussen blijven deze problemen natuurlijk aan de orde, of er nu wel of niet veel aandacht aan geschonken wordt (ondanks dat de vluchtelingencrisis onlangs hot item was door de branden in Moria). Een tijdje geleden las ik het boek Tijd voor actie van Carola Rackete. Carola is betrokken bij de beweging Extinction Rebellion, die strijdt tegen de ineenstorting van het ecosysteem en het klimaat op aarde. 

Tijd voor actie

De vluchtelingencrisis en de klimaatcrisis kunnen niet los van elkaar worden gezien. Het arme Zuiden gaat nog steeds gebukt onder de drang naar meer welvaart en consumptie van het rijke Noorden, waardoor samenlevingen en ecosystemen worden uitgehold en vernietigd. Maar Fort Europa houdt de poorten gesloten voor hen die de onleefbare gebieden ontvluchten, en weigert verantwoordelijkheid te nemen voor de klimaatproblematiek. 

We stellen de verkeerde vragen. We zeggen: Wie mag hier wel komen en wie niet? En niet: Waarom riskeert iemand z’n leven om hierheen te komen? En ook: Wie gaat dat betalen? En niet: Hoe kunnen we het voorkomen?

Zo kan het niet langer. We staan op een kantelpunt. We moeten nu handelen. De wereld staat in brand. En als we nu niet zorgen voor onze medemens in nood, is het voor ons straks ook te laat. Het is tijd voor actie.

Held of schurk?

Dit korte, maar krachtige boek beschrijft de ervaringen van Carola Rackete, wanneer ze werkt op de Sea-Watch 3 om mensenlevens te redden. De schrijnende omstandigheden waarin dit gebeurt, hebben op mij als lezer best een diepe indruk gemaakt. Als je een ‘normale’ burger bent in Nederland, is de vluchtelingencrisis best een ver-van-je-bed-show; althans, dat is het voor mij. Des te meer reden om dit boek te lezen, was mijn redenatie. 

Ik vond de schrijfstijl van dit boek fijn, de persoonlijke ervaringen werden afgewisseld met onderbouwde feiten om het verhaal compleet te maken. Soms vond ik de overgangen tussen verschillende situaties echter een beetje rommelig. Omdat het al een vrij compact boek is, waarbij zoveel situaties en kennis worden beschreven, kan dit een beetje overweldigend zijn. 

Dit boek is geschreven vanuit een zeer uitgesproken mening, ruimte voor een andere mening is er niet. Maar die andere mening is juist de mainstream media, dus dit tegengeluid is ook wel echt nodig. Maar toch kan het daardoor aanvoelen alsof het een ‘aanval’ is. Ik kan me voorstellen dat niet alle lezers dit prettig vinden en juist daardoor sneller in de verdediging schieten. En dan schiet het boek, naar mijn idee, zijn doel voorbij. 

Dit boek heeft mij geleerd met een andere blik naar de vluchtelingen te kijken; als mens. Net zoals jij en ik. Soms zijn we geneigd om het in ons hoofd anders voor te stellen; wellicht omdat het anders niet te bevatten is. 

‘De oorzaken zijn complex. Vaak spelen verschillende factoren een rol als iemand besluit te vluchten. Het is belangrijk om te beseffen dat mensen hun vaderland alleen verlaten als ze geen enkele andere uitweg meer zien’.

Carola rackete

Deze uitspraak, een gedachte wat door het hele boek naar voren komt, is voor mij een belangrijke boodschap geweest. Ondanks dat je weet dat het mensen zijn, kijken wij toch niet altijd op die manier ernaar. Als je dit feit in het achterhoofd houdt, is het natuurlijk een schrijnende situatie. Dat het werk van Carola zo ontzettend belangrijk is, omdat het mensenlevens redt. Carola wordt gearresteerd omdat ze met de Seawatch-3 de haven in is gevaren, terwijl hiervoor geen toestemming was. Het feit dat de boot al dagenlang voor de haven lag te ‘wachten’, met mensen aan boord, maar zonder eten en drinken, dat feit wordt even ‘vergeten’. Dit boek is snel en makkelijk te lezen, ondanks dat het een heftig onderwerp betreft. Naar mijn mening is dit boek erg belangrijk om een licht te werpen op de praktische realiteit van de crisis. Vanuit een boek ga je dat natuurlijk niet meekrijgen, maar ik denk dat dit het minste is wat we kunnen doen, om meer besef te krijgen en te kunnen helpen waar we kunnen. 


★★★☆☆

Auteur: Carola Rackete

Prijs: 20,99

Uitgever: Uitgeverij Pluim

Verschijningsdatum: 20 februari 2020

Aantal pagina’s: 192

Ik wil Uitgeverij Pluim bedanken voor het toesturen van dit recensie-exemplaar. 

Geen berichten

    Laat een reactie achter