Hardlopen

Sportdagboek – week 13

Het leek me leuk (en leerzaam) om mijn wekelijkse trainingen bij te houden, mede omdat ik het leuk vind om dit later terug te lezen, maar daarnaast is het ook heel nuttig om te weten welke trainingen goed gingen en of ik bijvoorbeeld geen last had van (opkomende) pijntjes. Sommige zaken zie je namelijk pas achteraf, ik merkte dit toen ik last begon te krijgen van mijn rechterenkel. Al langere tijd had ik last van kleine pijntjes tijdens het lopen, maar ik negeerde het, omdat het na de training gelijk weer afnam. Totdat ik op een punt kwam dat het mijn loopjes echt in de weg ging zitten. Daarnaast vind ik het ook leuk om mijn voor(ui)tgang te zien.
Dit was een goede week, de statistieken liegen er niet om: ik heb ruim 30 kilometer hardgelopen, ruim 77 kilometer gefietst, 2 krachttrainingen gedaan en ik mocht weer een padellen.

Maandag, dinsdag & woensdag

De meeste maandagen werk ik in het ziekenhuis, dus ga ik op de fiets. Dat is toch al snel goed voor bijna 15 kilometer in totaal. ’s Avonds staat er eigenlijk altijd een krachttraining op de planning. Ik volg een plan van Changing Life, waarbij ik heb gekozen voor het hardloop programma. Ik doe dit vanaf 8 januari, maar ik heb nog niet helemaal mijn draai gevonden wat betreft het aantal trainingen (2 of 3 keer per week). Twee krachttrainingen keer in de week is goed haalbaar, maar om écht goede resultaten te zien zou ik graag naar 3 keer in de week willen. Een snelle blik in de statistieken van maart laten echter zien dat die 3 keer niet echt lukt. Naast het lopen, fietsen en padellen blijkt het toch lastig in te plannen…

Op dinsdag staat altijd mijn eerste hardlooptraining van de week op de planning. Meestal werk ik thuis, dus in de wintermaanden probeerde ik dan overdag hard te lopen (met licht in ieder geval). Een aantal weken geleden heb ik mijn eerste halve marathon ooit gelopen (CPC Den Haag), dus ik ‘moest’ weer op zoek naar een nieuw schema. Spoiler alert: schema’s werken heel goed voor mij, ik kan er slecht tegen om maar wat te doen. Ik ben dan toch geneigd steeds hetzelfde rondje te lopen, in hetzelfde tempo. Ik houd van een gedegen opbouw, waarbij ik mezelf blijf uitdagen en waarmee ik mijn weekvolume omhoog kan brengen. Na wat te hebben rondgekeken op internet heb ik voor nu een schema gevonden die me aan een snellere halve marathon zou moeten helpen. Ik wil namelijk graag eind juni/begin juli nog een halve marathon doen. Na die halve ga ik beginnen met een marathon schema. Het gaat namelijk echt gebeuren: dit najaar wil ik een marathon lopen. Het liefste die van Eindhoven – daar heb ik namelijk 3 jaar lang gestudeerd – dus ik hoop dat de inschrijving snel open gaat.

Om terug te komen op die eerste training van deze week. Ik deed een 10 kilometer training, met 6 km rustig, 2 km vlot en 2 km rustig. Het gemiddelde tempo was 5:55, dus ik was binnen een uurtje alweer klaar. Ik vind dit soort trainingen leuk, omdat ik toch even wat harder mag in dat blokje van 2 km vlot, dat haalt de eentonigheid van een duurloopje eruit. Nu weet ik dat die rustige kilometers ook belangrijk zijn, dus vind ik dit een prettige combinatie.

Woensdag is een dag zoals maandag: werken op locatie, dus met de fiets en ’s avonds een krachttraining. Nu heb ik deze woensdag mijn krachttraining niet gedaan, omdat ik enorm veel last had van menstruatiepijn. De laatste maanden heb ik de eerste 1 à 2 dagen veel last van m’n buik, waardoor ik niet heel veel kan. Daar kan ik erg van balen, maar ik weet dat het dan beter is om mijn lichaam rust te gunnen.Donderdag & vrijdag

Yes, donderdag is mijn favoriete dag, want: intervallen! Ik houd van mezelf pushen, snelheid maken, kijken hoe diep ik kan gaan. Het programma bestond uit 10 minuten warming-up, 8x blokken van 2 minuten rustig, 1 minuut vlot en 1 minuut hard, afsluitend met 5 minuten cooling-down. Dit ging lekker, behalve de laatste twee blokken. Ik kreeg last van m’n ademhaling (hartslag was gewoon nog prima). Alsof ik er vocht in m’n longen zat. Ik had het gevoel te hyperventileren, met name tijdens de vlotte en snelle minuten. In de grafieken zie ik ook terug dat de snelheid toen minder was dan de voorgaande 6 blokken. Ik heb hier niet eerder last van gehad, maar Ben vertelde dat het te maken kon hebben met het feit dat de ademhaling en hartslagfrequentie niet op één lijn liggen en dat er dan iets met je middenrijf gebeurt. Gemiddelde tempo was 5:38 en ik was dus na 47 minuten klaar (relatief korte training!)

Vrijdag was het Goede Vrijdag, de meeste mensen waren vrij, maar dat gold helaas niet voor mij. Ik moest het een en ander afmaken, maar ik ging daarna wel met een voldaan gevoel het lange weekend in. Ik heb op locatie gewerkt, dus ik was op de fiets (weer 15 kilometer in de pocket). Na werktijd nog even de stad in geweest (een fout, want het was natuurlijk Bloemenmarkt, dus enorm druk in de stad). Sportief gezien was het die vrijdag een vrije dag.

Zaterdag & zondag

Zaterdag en zondag, de eerste twee dagen van het lange weekend, heb ik het ervan genomen. ’s Ochtends eerst, sinds lange tijd, weer een uurtje padellen met Ben. ’s Middags besloten we mijn fiets uit de berging te halen, schoon te maken en een rondje te gaan rijden. Het werden 33 kilometers, waarbij ik toch altijd weer moet wennen aan de houding. Ik merk wel dat krachttraining helpt, want ik had minder last dan vorig jaar. Op naar nog meer zonnige kilometers dit jaar!
Zoals voor meer mensen staat ook bij mij de zondag in het teken van een (lange) duurloop. In dit geval viel het nog wel mee, ik mocht 12,5 kilometer hobbelen. Podcast in de oren en gaan. Sinds ik een stuk minder (lees: geen) last meer heb van mijn rechterenkel kan ik dit soort loopjes erg waarderen. Just me, myself and I. Gemiddelde tempo was 6:07 met een, voor mij, lage hartslag van gemiddeld 157 bpm, dus ik was dik tevreden. ’s Avonds kon ik het niet laten om toch nog een krachttraining te doen, die ik voor sommige sets iets aangepast heb vanwege die 12,5 kilometer die ik al in de benen had zitten.


Volgende week ga ik waarschijnlijk 4 keer lopen, want op zaterdagavond doen Ben en ik mee aan een hardloopwedstrijd in Nijkerk, met de 5 kilometer. Ben is weer aan het terugkomen van een blessure, dus het leek ons het perfecte moment om weer eens een snellere 5 te lopen.

Geen berichten

    Laat een reactie achter