Overig

In de voorste linie | Michael Grant

Toen ik het persbericht van De lange weg van Michael Grant kreeg, was ik erg benieuwd naar dit boek! Ik had het eerste deel, In de voorste linie, nog niet gelezen. HarperCollins stuurde me toen beide exemplaren (!), waarvoor dank!Dit YA boek gaat over de oorlog. De tweede wereldoorlog. Maar dan net even anders, want Michael Grant heeft hier een twist aan gegeven, namelijk dat vrouwen ook in het leger zitten. Het voelt eigenlijk helemaal niet raar aan, maar het is wel ontzettend goed beschreven wat voor effect dit zal hebben. Vrouwen en donkere mensen die minderwaardig zijn dan blanke soldaten. Mannelijke soldaten die de vrouwen meer als een lustobject zien dan als hun mede-soldaat. Dit zorgt voor extra dynamiek in het verhaal.

Je volgt het verhaal van 3 meiden: Rio, Frangie en Rainy met diens achtergronden, verleden en heden. De toekomst is er niet echt, er zijn geen plannen voor na de oorlog. Eerst de oorlog overleven!

Rio, de stoere meid die haar zus Rachel verloor, wil ‘wraak’ nemen. Frangie, de ingetogen, maar slimme meid, die haar kans schoon ziet om haar grote droom na te kunnen jagen: arts worden. Ze meldt zich daarom bij het leger aan om als hospik te gaan werken. En dan Rainy, zeker niet onbelangrijk. Een uitermate gewiekst, diplomatiek en geslepen meisje, wat goed van pas komt bij de Inlichtingendienst. Niet onbelangrijk: ze is Joods. Het liefst zou ze Hitler eigenhandig elimineren. 

Alle drie de karakters zijn erg goed beschreven en uitgewerkt. Elk verhaal is totaal anders, maar de verhaallijnen komen toch samen. Het is niet voorspelbaar, maar de schrijver neemt je mee in zijn verhaal. Daarnaast de brieven, die je aan het begin, zo nu en dan tussendoor en aan het einde leest. Ik weet nog steeds niet wie die schrijft, maar ik geloof dat dat ook de bedoeling is. Van zulke boeken houd ik: dat je soms in het ongewisse wordt gelaten en dat je geacht wordt ook nog zelf een beetje na te denken. 

Details worden niet weggelaten, wat ik persoonlijk fijn vind. Dat klinkt misschien raar, maar ik vind verhalen boeiend als ze de werkelijkheid steeds meer benaderen. 

Ik ben positief verrast door dit boek. Ik was een klein beetje bang dat ik te oud zou zijn voor deze YA, maar niets is minder waar! Ook met 25 jaar leest dit boek als een trein en ik ga dan ook vrolijk verder met het tweede deel! Stay tuned voor de recensie van De lange weg!


★★★★★

Auteur: Michael Grant

Prijs: 15

Uitgever: HarperCollins

Verschijningsdatum: 10 april 2017

Aantal pagina’s: 416

Geen berichten

    Laat een reactie achter