Poëzie

Geef me je echt | Anne-Marije Maris

Nadat ik zo onder de indruk was van de eerste bundel van Anne-Marije Maris, Kopje onder, mocht ik ook haar nieuwe bundel recenseren. Hieronder lees je meer over mijn leeservaring.
Maar eerst meer over Anne-Marije Maris. Ze is geboren in 1980 en heeft Algemene Taalwetenschap en Logopedie gestudeerd. Taal is dus zeg maar echt haar ding. Sinds 2017 is ze eigenaar van Brievenbusgeluk, waar ze persoonlijke geluks- en troostmomentjes creëert. Dit doet ze in de vorm van kaartjes, posters, gedichten (onder andere in haar bundels) en andere cadeaus.

Geef me je echt

We zijn zo vaak geneigd onszelf te verstoppen achter muren en maskers. We beschermen onszelf tegen minder fijne gevoelens en tegen het soms harde oordeel van de wereld. Muren lijken veilig. Maskers geven een houding. We beschermen ons hart en intussen leven we maar half. Want wie ben je echt? Waar kom je vandaan en waar wil je naartoe? Wat heb je nodig? Het is eng om je meest pure, kwetsbare zelf te laten zien. Tegelijk krijgt het leven vaak zoveel meer kleur als je jezelf écht durft te geven. Als je jouw plek in de wereld durft in te nemen. Van jou is er maar één. Niemand is als jij. Dus geef me je echt. Met je gouden én je zwarte randjes. Want echt: je mag er zijn! 

Warme teksten in de donkere dagen

Steeds vaker durf ik poëzie erbij te pakken. Ik zeg bewust ‘durf’, omdat ik lang niet altijd hiervoor in de stemming ben. De teksten kunnen behoorlijk raken en daar zit ik niet altijd op te wachten. Nu is het zo dat de laatste tijd ik daar juist wel behoefte aan heb. Misschien dat het met het ouder geworden te maken heeft – of gewoon de donkere dagen -, maar ik kan steeds meer troost vinden in geschreven tekst. Eén van mijn go-to dichters is Anne-Marije Maris. Zeker in deze donkere dagen, met opnieuw een lockdown, ziet ons leven er absoluut niet uit zoals we vorig jaar tijdens de feestdagen hadden gehoopt. Misschien kunnen de versjes van Anne-Marije jou ook wat troost bieden deze dagen.

Ook deze bundel bevat weer een hoop gedichten, 76 om precies te zijn. Mijn favorieten?
Tweesprong, Voelen, Chaos, Eerlijk duurt het langst, In elke dag, Ik laat los, Tijd, Koorddanser, Zolang ik leef, Hoe.

Ik zal één vers met jullie delen. Wil je meer? Dan raad ik je aan om deze bundel jezelf cadeau te doen.

Eerlijk duurt het langste

Afgewezen en teveel
Schaduw van verleden
De pijn nog altijd voelbaar
Drukt een stempel op het heden

Patronen ingesleten
Banen de verkeerde weg
Misleidend en doodlopend
Hoezeer ik ook mijn grens verleg

Ik moet graven
Nog veel dieper
Vechten met mijn grootste angst
Durven staan voor wie ik ben
Maar eerlijk duurt nog steeds
Het langst

Anne-marije maris | geef me je echt

★★★★★
Auteur: Anne-Marije Maris
Prijs: 15,95
Uitgever: Uitgeverij Palmslag
Verschijningsdatum: 28 januari 2021
Aantal pagina’s: 85
Ik wil Uitgeverij Palmslag bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Geen berichten

    Laat een reactie achter