Overig / Poëzie

Kopje onder | Anne-Marije Maris

Vorige week maandag zat ik in de trein richting Utrecht en ik had dit fijne boekje meegenomen. Tijdens het lezen was ik zo onder de indruk van deze teksten, dat ik er eentje met jullie deelde op Instagram Stories. Hier kwamen behoorlijk wat vragen over: uit welk boek komt dit? Toen wist ik nog niet dat het boek pas later uit zou komen, namelijk een week later. Maar vandaag is het zover: Kopje onder van Anne-Marije Maris ligt in de (online) boekhandel, dus sprint naar de winkel! Deze fijne bundel wil je echt hebben, geloof me!

Kopje onder

Kopje onder gaat over het leven. Over hoe dit in volle vaart op je af en over je heen kan komen. Over alle verschillende emoties die daarbij komen kijken. Emoties als pijn, verdriet en angst worden in deze bundel niet vermeden. Door volledig kopje onder te gaan en het leven ten volle te leven, ontstaat er dwars door tegenslagen heen weer ruimte voor geluk. 

In de gedichten komen allerlei facetten van het alledaagse leven voorbij en daarmee zijn ze voor iedereen herkenbaar. Waar het ene gedicht een glimlach van herkenning oplevert, biedt het andere vooral troost en steun. De gedichten van Anne-Marije Maris benadrukken de kracht van imperfectie en kwetsbaarheid. Speelsheid

Met ruim 60 gedichten neemt Anne-Marije Maris de lezer mee in het alledaagse leven. Bij veel van de versjes krijg je een lach op je gezicht; van herkenbaarheid of omdat het je raakt. Ik probeer steeds vaker poëzie te lezen, maar ik merk dat over het algemeen ik er geen feeling mee heb. Ik snap het niet, ik kan het ritme niet vinden en het komt niet aan. Hoe anders is mijn ervaring met Kopje onder?! Het kan meespelen dat ik op een keerpunt in mijn leven ben, dat ik mijn wensen voor de toekomst aan het onderzoeken ben en in welke mate deze wensen samengaan. Het kan zijn dat ik meer voor open sta. Maar wat zeker het geval is: de manier waarop Anne-Marije Maris de woorden met elkaar verbindt, als kleine cadeautjes op papier weet te krijgen, dat zorgde er bij mij voor dat het recht in mijn hart terecht kwam. Het voelde zelfs bijna alsof ze het voor mij had geschreven. En te zien aan de reacties op Instagram op het gedicht Angst, was ik niet de enige. 

De speelsheid, meer toch de diepte in kunnen in maar een paar regels tekst. Ik sta er versteld van. Anne-Marije Maris heeft een Instagram account onder de naam @brievenbusgeluk (een tip om te gaan volgen) en ze heeft een eigen website

Ik ben van plan om een aantal teksten te gebruiken om daarmee een poster te ontwerpen – natuurlijk met de credits voor Anne-Marije (voor boven mijn bureau, als positieve reminder tijdens het werk). Ik kan eerlijk gezegd niet anders dan je deze bundel aanbevelen. Maar nogmaals: op dit moment past het zo goed in mijn leven, dat ik misschien wat biased ben. Maar ik ben ervan overtuigd dit er minstens 1 tekst bij zit van de ruim 60 die ook jou aanspreekt en een plekje verovert in je hart. 


★★★★★

Auteur: Anne-Marije Maris

Prijs: 15

Uitgever: Uitgeverij Palmslag

Verschijningsdatum: 27 januari 2020

Aantal pagina’s: 72

Ik wil Uitgeverij Palmslag bedanken voor het toesturen van een recensie-exemplaar, zelfs een week voor de verschijning! 

1 Comment

Laat een reactie achter