Overig

BOEK VERSUS FILM // The Darkest Minds

Vaak is het zo dat een film gebaseerd is op een boek. Als boekliefhebber is het daarom leuk om de film met het boek te vergelijken. Komen de verhalen overeen, of hebben de filmschrijvers het verhaal helemaal naar hun eigen hand gezet. Er is geen goed of fout! Het is leuk om te kijken of je verwachtingen uitkomen, hoe fantasierijk je als lezer zelf bent!

De eerste in deze serie is The Darkest Minds, onlangs uitgekomen in de bioscoop en al langere tijd is het boek De Overlevenden bij Karakter Uitgevers beschikbaar. Ik ga de uitdaging aan!



Wat zijn de grote verschillen?

  • Alles ging razendsnel in de film. In het boek werden zaken wat meer uitgelicht, de context eromheen werd gegeven en de details werden uitgewerkt. In de film viel ik van de ene scene in de andere. Ik heb aan mijn vriend gevraagd, die het boek nog niet had gelezen, of hij ditzelfde gevoel ook had. Het antwoord is nee. Als je de film kijkt op zichzelf is het zoals elke andere film. Maar vergelijk je het met het boek, dan ga je te snel, is mijn mening.
  • De verhouding tussen Ruby en Liam werd breed uitgemeten in de film. Dit heeft in het boek ook de aandacht, maar niet zo extreem als in de film. Sex sells zeggen ze wel eens. Nu is dat een beetje extreem, maar de focus lag heel erg op de spanning die er tussen Ruby en Liam hing.
  • De raadsels en de clues waren soms iets te makkelijk. De film was een beetje te doorzichtig. Het boek heeft duidelijk meer diepgang. Nu komt dat vaker voor bij boeken en films, zeker omdat je niet álles in de film kunt stoppen. Maar… Al met al duurde deze film iets meer dan anderhalf uur. Dat is niet veel, er was dus zeker genoeg ruimte om het verhaal meer uit te werken!  

Welke aspecten had ik precies zo in mijn hoofd zoals in het in de film naar voren kwam?

  • Suzumi! Zij was echt precies zoals ik me had voorgesteld!
  • De scene met de ouders van Ruby (zo zielig!).
  • De scene waarbij Liam en Chubs uit Caledonia breken kwam goed overeen met hoe ik het in mijn hoofd had.


Conclusie

Ik vond het boek enorm tof en ik kan niet wachten om de andere delen van deze serie te lezen! Ik vond de film wel oké, maar het kon zeker niet tippen aan het boek (of mijn imagination). Echter, mijn vriend die deze film zonder het boek als achtergrond heeft gezien, vond niet dat er veel zaken miste of dat de snelheid te hoog was. Hij vond het alleen wel wat zoetsappig en daar moet ik hem (helaas) gelijk in geven. 

Ik zou zeker het boek aanraden aan de YA fans onder ons!

Geen berichten

    Laat een reactie achter