Overig

Reading challenge 2019 | Wel of niet?


Op onder andere Hebban en GoodReads kun je mee doen aan een Reading Challenge. Je geeft hierbij zelf op hoeveel boeken je in 2019 wilt lezen. In 2017 en 2018 heb ik hieraan mee gedaan, beide keren had ik mijn aantal op 50 boeken gezet. In 2017 heb ik dit aantal niet gehaald, terwijl ik nu al meer boeken heb gelezen dan mijn doel was.

Ga ik in 2019 weer een reading challenge aan? Waarom zou je überhaupt jezelf een x aantal boeken per jaar opleggen? Voor mijn blog probeer ik een maand van te voren te bepalen wat ik in de maand erna ga lezen. Dus in halverwege/eind januari bepaal ik mijn content voor februari. Nu houd ik mezelf daar vaak niet aan en door de maand heen verander ik dit dan ook geregeld. Het geeft me echter wel een richtlijn, zodat ik maandelijks een gevarieerd aanbod van boeken lees, dus niet de hele maand YA. 

Als je boeken van uitgeverijen krijgt als recensie-exemplaar probeer ik dat ook altijd in te plannen, zodat de recensies ‘op tijd’ gepubliceerd worden. 

Al met al zijn er een hoop factoren waar ik rekening mee houd. Hieronder laat ik weten wat ik de voor- en nadelen vind en als ik wel een doel stel, hoe ik bepaal hoeveel boeken ik wil lezen. 


Wel of niet aan beginnen?

Dit zijn de redenen waarom ik aan een Reading Challenge mee doe:

  • Het geeft me een houvast, een doel. Ik vind het fijn om regelmatig met boeken bezig te zijn en als je 50 boeken per jaar leest, komt dat gemiddeld op een boek per week uit. Voor mij is dat een haalbaar doel en ik vind boeken lezen zo belangrijk om daar daadwerkelijk tijd voor vrij te maken, elke week weer.
  • Als je anderen volgt die ook aan een Reading Challenge meedoen, dan leer je ‘nieuwe’ boeken kennen. Genres waar ik normaal geen aandacht aan zou besteden, zou ik nu eerder een kans geven. De onwetendheid wordt minder. 
  • Aan het einde van het jaar kun je precies zien welke boeken je hebt gelezen! In december ben je vaak vergeten welke boeken je in januari hebt gelezen. Als je een doel stelt en de gelezen boeken bijhoudt, kun je aan het einde van het jaar nog eens terugblikken op je gelezen boeken. Merk je op dat je veel hetzelfde genre leest? Wil je meer ander soort boeken lezen? Je kunt dan gerichter kleine doelen stellen, zodat je daadwerkelijk andere boeken gaat lezen in plaats van je het alleen maar voor te nemen!

Hoe bepaal je hoeveel boeken je per jaar kunt lezen?

  • Ik reken terug naar het aantal boeken per week. Dus een jaardoel splits ik op in boeken per maand, ik probeer dan minimaal 4 titels op mijn lijst te zetten. Nu verandert deze lijst gedurende de maand regelmatig; ik houd niet angstvallig mijn lijst aan als ik zin heb om een ander boek op te pakken.
  • Ik houd rekening met verschillende maanden van het jaar. In de zomer lees ik over het algemeen meer, het is langer licht en ik kan dan langer buiten lezen (plus dat ik dan vrij ben van mijn studie, dus verplicht lezen voor mijn studie valt dan weg). In de wintermaanden ben ik vaak drukker bezig met familie en vrienden en zijn de dagen korter, waardoor ik juist minder boeken lees. Dit is voor iedereen anders! Kijk naar je eigen voorkeuren en houd daar rekening mee met het bepalen van het aantal boeken per jaar. 

Wat zijn de nadelen van een Reading Challenge?

  •  De ‘druk’ die je voelt om je doel te halen. Dit is voor mij echt het grootste nadeel. Het is dan van belang voor jezelf ‘lief’ te zijn als je periodes hebt waarin je minder aan lezen toekomt. Het is geen verplichting, er hangt niets vanaf. Het is een vrijblijvend getal, met als doel je enige houvast te geven. Lukt het niet, dan stel je het doel bij (dat doe ik althans), zowel naar boven als naar beneden.
  • Je kunt je onzeker gaan voelen omdat andere mensen hele hoge leesdoelen hebben. Ik zie soms doelen van +100 boeken voorbij komen. Ik heb echt respect voor je als je zoveel boeken in een jaar kunt lezen! Maar nogmaals, elke situatie is anders. Ik werk parttime en studeer fulltime (+ ik volg een Honours programma) naast het hebben van deze blog en mijn hobby lezen. Het is dan niet zo raar dat ik niet 200 boeken kan lezen. Dus wees realistisch en vergelijk jezelf niet met anderen; vaak vergelijk je appels met peren. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan! 


Mijn doel voor 2019

In 2019 hoop ik minstens 50 boeken te gaan lezen, maar ik zet mijn doel op 60. Dit om mezelf uit te dagen en ik dit jaar ook meer dan 50 boeken heb gelezen. Daarnaast wil ik meer non-fictie lezen, ik heb namelijk een aantal gave non-fictie titels in mijn kast (zoals The Noonday DemonThe Dark Net & A Brief History of Time). 

Ik heb in 2018 veel YA gelezen en dat vind ik wel leuk, maar ik ben het genre lichtelijk aan het ontgroeien. Ik beleef meer leesplezier aan thrillers (die ik momenteel weinig lees!) en science-fiction/fantasy. Deze genres wil ik gaan oppakken in 2019. 


Heb jij een leesdoel voor jezelf opgesteld? Zo ja, hoeveel boeken wil je gaan lezen? Wil je nieuwe genres ontdekken? Als je geen leesdoel hebt opgesteld, waarom niet (geen judgment, ik ben gewoon nieuwsgierig)? Laat het me weten in de comments!

Geen berichten

    Laat een reactie achter