Non-fictie

Proudly Imperfect | Sabina van Roest

Met Claudia van How about a Book, Paula van Must Magazine, Lotte van Lotte Livre, Monisha van Books and Dreams en Sarina van Live the Book Life, heb ik een blogtour georganiseerd rondom het boek van Sabina van Roest, genaamd Proudly Imperfect.

Vandaag is de tweede dag van deze blogtour! In deze recensie lees je wat ik de sterke punten van dit boek vind, maar ook de mindere punten. Wat zijn de lessen die ik uit dit boek haal? Ik heb naar aanleiding van dit boek een aantal ‘goede voornemens’ opgesteld, welke ook in dit artikel te lezen zijn. Veel leesplezier!Dagboek

In dit boek beschrijft Sabina van Roest haar verhaal, hoe ze van Miss Perfect naar haar ware zelf is gekomen. Ze beschrijft hierbij haar ervaringen en geeft tips hoe jij dingen aan kan pakken. Het boek is opgedeeld in 3 delen. Her en der geeft ze achtergrondinformatie over bepaalde processen en waarom we dingen doen zoals we ze doen. 

Je leest snel door het boek heen, mede omdat de pagina’s vrij kort zijn en daarnaast gevuld zijn met tips en quotes. De onderwerpen waar ze over spreekt worden niet heel uitgebreid behandeld, maar ze stipt het aan en beschrijft haar eigen ervaring ermee.

Bij dit soort boeken vind ik het lastig te bepalen of ik er echt iets aan heb. Het lijkt vaak op een gesprek tussen een vriendin en mij, waarin we onze onzekerheden bespreken en dingen waar we tegenaan lopen. Wellicht dat dit ook het doel is van de schrijfster. Sabina geeft in haar nawoord wel aan dat het heel spannend is om zoiets persoonlijks met de rest van de wereld te delen. Soms heb ik het idee dat de schrijfster meer haar eigen dagboek met de wereld deelt, dan dat ze daadwerkelijk eye-openers laat zien en concrete adviezen en tips geeft. Dit is overigens niet alleen bij dit boek zo, ik kom dat vaker tegen. 

Dat neemt niet weg dat ik het wel knap vind en ik heb respect voor het feit dat mensen hun levensverhaal zo open en bloot aan de buiten wereld laten zien. Dat vond ik ook het geval bij Leven zonder filter van Fleur van Groningen. 

Mede door deze redenen en hieronder genoemde punten, krijgt dit boek 2,5 sterren van mij. Aangezien ik geen halve sterren geef, geef ik hem het voordeel van de twijfel. Ik vind hem niet top en sommige dingen stonden me echt tegen, maar omdat je er zo doorheen vliegt, vond ik het wel oké om dit tussen de bedrijven door te lezen. 


Sterke punten

Een aantal aandachtspunten van Sabina kende ik niet, wat ik interessant vond (zie quotes).

Ondanks dat dit boek het zoveelste boek is in het oerwoud van herontdekken van je ware zelf en passies, vind ik het fijn om zo nu en dan opnieuw aan deze concepten herinnerd te worden. Ik ga bewuster om met mijn gedachten en zeker de eerste paar weken na het lezen van zo’n boek ben ik bewuster bezig met mijn lichaam en emoties. 

Minpunten

Dit boek is er een van zovele. Ik merk dat ik een beetje ‘moe’ word van boeken, waarbij je als vrouw je eigen grenzen moet aangeven etc. Dit boek laat weinig nieuwe inzichten zien. 

Als dit het eerste boek is dat je leest, zal je dit gevoel minder hebben, maar wellicht bij een ander boek. Wellicht dat daarom dit niet helemaal eerlijk is. 

Sommige beschrijvingen werden (te) vaak herhaald, zoals dat ze als kind in ‘haar opgezette buikje werd geprikt’. Elke keer als er naar deze situatie werd terug verwezen, gebruikt Sabina letterlijk deze woorden. Ook van het handelsmerk ‘Miss Perfect’ in jou, werd ik soms een beetje kriegel. Ik had het fijner gevonden als er wat meer variëteit in de bewoordingen zou zijn geweest. 


Op bladzijde 169 van het boek lees ik iets wat me tegen de borst stuit, vooral wat erover deze situatie wordt gezegd: 

‘… of als iemand van wie je houdt overlijdt’. 

Iets verderop staat dan het volgende: 

‘Maar als je de realiteit niet accepteert en ertegen vecht door bijvoorbeeld overal controle op te willen houden, anderen de schuld te geven van de omstandigheden waarin je verkeert en je emoties wegduwt, dan maak je zo’n situatie vaak onbewust groter en zwaarder dan nodig’.

Ik vind dit veel te kort door de bocht en er wordt voorbij gegaan aan het feit dat een mens rouwt na het verliezen van een dierbare, zeker nadat dit net is gebeurd. Doen alsof diegene de situatie groter maakt dan het is, daar ben ik het niet mee eens. Echter, er komt een moment waarop je het heft in eigen handen moet nemen en inderdaad is die persoon dan de enige die daar iets aan kan doen.

De vraag die bij mij opkomt is of de schrijfster zelf zoiets heeft meegemaakt.

Is dat niet het geval, dan is het denk ik verstandiger om dit soort onderwerpen niet op deze manier aan te snijden om mensen die wél in zo’n soort situatie zitten niet onnodig te kwetsen. Het blijft een gevoelig onderwerp en het lijkt mij ook lastig om dit te adresseren. Daarom juist denk ik dat je goed moet nadenken hoe je dit op papier zet en hoe dit overkomt op je lezers, die allemaal een andere achtergrond hebben.


“40 procent van de dingen waarover we piekeren gebeurt nooit; Slechts 4 procent gaat over dingen waar je wel invloed op hebt!” 

“De vier stresstypes: het turbotype, het crashtype, het hooggevoelige type & het bore-outtype.”

 “Vaak ‘belonen’ we onszelf pas met aandacht en rust op het moment ‘dat we het verdiend’ hebben.”  


Goede voornemens…

Tijdens het lezen van dit boek, had ik besloten om een aantal specifieke (kleine) doelen voor mezelf op te stellen voor 2019, vanuit mijn eigen passies. Geen vage voornemens, zoals ‘ik wil gezonder worden’ of ‘meer gaan sporten’. Ik wil in 2019 …

  • … graag een Spaanse taalcursus oppakken. Óf ik ga een aantal weken naar het buitenland deze zomer om daar de Spaanse taal te leren óf ik ga een taalcursus via het talencentrum vanuit de Rijksuniversiteit Groningen doen
  • … graag geregeld gaan schaatsen (op noren, niet meer op kunstschaatsen), door bij een studentenschaatsvereniging te gaan
  • … alleen op reis gaan, al is het maar een weekendje weg. 1 eis: ik moet met het vliegtuig gaan
  • … samen met mijn vriend een wijncursus doen, zodat we de WSET kunnen gaan halen

★★★☆☆

Auteur: Sabina van Roest

Prijs: 19,95

Uitgever: Scriptum Books

Verschijningsdatum: 17 juli 2018

Aantal pagina’s: 254

Ik wil Scriptum Books bedanken voor het toesturen van dit recensie-exemplaar.LET OP! Jij kunt een eigen exemplaar van dit boek winnen! Houd de andere meiden en hun blogs van onze blogtour in de gaten, want op 24 december komt op de blog van Lotte een winactie online!

Ons kerstcadeautje aan jou.


Geen berichten

    Laat een reactie achter