Literatuur

Het moois dat we delen | Ish Ait Hamou

Een onbekende schrijver, een prachtige cover. De synopsis geeft niet veel informatie weg. Dit boek maakte me nieuwsgierig en Standaard Uitgeverij was zo aardig een recensie-exemplaar op te sturen. Op Instagram lieten @bealeest en @belgianreads al positieve geluiden horen. Vaak zit ik op 1 lijn met hen wat betreft onze boekervaringen, dus ik wilde dit graag zelf ondervinden.

Het moois dat we delen

Soumia en Luc wonen in dezelfde buurt, maar kennen elkaar niet. Zij probeert wanhopig het verleden achter zich te laten. Hij leeft in en met het verleden. Wanneer ze elkaar bij toeval leren kennen, komen ze voor verscheurende keuzes te staan. Indrukwekkend

Het is even geleden dat ik zo’n indrukwekkend boek heb gelezen. Zoals ik bij recensies en Instagram posts van anderen heb gelezen, zal dit boek waarschijnlijk bij de top 5 fijnste boeken van 2019 gaan behoren. Het snijdt zoveel onderwerpen aan waar ik me op dit moment in aan het verdiepen ben – racisme, afkomst, betekenis geven aan je leven, eenzaamheid, vergeving, boosheid, verlies, machteloosheid en verdriet. 

Ik moet mezelf ervoor behoeden om niet teveel weg te geven in deze recensie, want de ervaring is het fijnst, mooist en meest ingrijpend als je dit boek zelf gaat lezen. 

Als lezer volg je twee personages, zij (Soumia) en hij (Luc). Al vrij snel voel je als lezer aan dat er iets vreselijks is gebeurd met Soumia. Wat datgene is, daar kom je pas veel later achter. Hij, Luc, belichaamt waar veel Belgische (en Nederlandse) ouderen tegenaan lopen: eenzaamheid en een verouderend lichaam, zodanig dat je zelfstandigheid wordt aangetast. De manier waarop deze twee levens met elkaar zijn en worden verbonden, is pijnlijk, rauw en hartverscheurend. 

De wijze waarop de schrijver een zekere spanning weet op te bouwen is bewonderenswaardig. De waarheid kwam als een klap met een hamer bij mij binnen. Dit verhaal maakte me zowel emotioneel als boos. Daarbovenop voelde ik onmacht, wetende dat dit niet ‘echt’ fictie is. Verscheurde familie(relaties), iedereen krijgt hier op enig moment – helaas – wel mee te maken. 

Door middel van een ogenschijnlijk ‘simpel’ verhaal weet Ish Ait Hamou enorm zwaar beladen onderwerpen toegankelijk te maken. Dit boek zou op de leeslijst van alle middelbare scholieren moeten komen te staan. 


★★★★★

Auteur: Ish Ait Hamou

Prijs: 21,99

Uitgever: Standaard Uitgeverij 

Verschijningsdatum: 1 oktober 2019

Aantal pagina’s: 270 

Geen berichten

    Laat een reactie achter